GOSPODARSTVO

Baranja je postala veliko gradilište

Uskoro se završava koridor do Belog Manastira, čija je izgradnja započela prije 3,5 godine, a odmah po završetku započinje se s izgradnjom novih 5 kilometara do mađarske granice...

    Objavljeno 21.04.2022
    Ivona Amidžić

    Župan Ivan Anušić obišao je radove na cesti između Kamenca i Popovca u pratnji načelnika općine Kneževi Vinogradi Vedrana Kramarića i načelnika općine Popovac Zorana Kontaka.

    – Nova dionica ceste između Kamenca i Popovca dugo je čekana, a željeli su je i tražili svi, od stanovnika, preko načelnika do Osječko-baranjske županije. Ovo je potpuno nova cesta, dužine 5,5 kilometara i vrijednosti 24 milijuna kuna o kojoj se priča još od 2011. godine, a bit će otvorena za Dan općine. Ona otvara potpuno novi prostor za još kvalitetniju organizaciju turističkih sadržaja, ali i gospodarski napredak- rekao je župan Anušić i dodao kako to nije jedina značajna investicija u Baranji.

    – Trenutno je Baranja veliko gradilište kad je riječ o cestovnoj infrastrukturi, a podsjetit ću da uskoro završavamo Vc koridor do Belog Manastira, čija je izgradnja započela prije 3,5 godine, a odmah po završetku započinje se s izgradnjom novih 5 kilometara do mađarske granice, čime ćemo do kraja 2023. godine imati potpuno završen Vc koridor. Kad govorimo o ostalim investicijama na području Baranje podsjetit ću da je završena obnova dvaju dvoraca u Tikvešu koji će ovih dana biti predstavljeni javnosti, a uskoro se započinje s radovima na obnovi dvorca Eugena Savojskog u Bilju. Uz to, na ovom području radimo nekoliko sustava navodnjavanja te niz drugih investicija koje provodimo u suradnji s općinama ovoga kraja. Projekti s kojima nastavljamo tiču se besplatne prehrane za sve osnovnoškolce, potom ulaganja i potpora u poljoprivredi i turizmu. Nadam se da će sve ove aktivnosti doprinijeti daljnjem gospodarskom i demografskom rastu jer sve ovo što radimo usmjereno je vraćanju vjere ljudima u zajednicu u kojoj žive i stvaranju nove perspektive – kazao je župan.

    Načelnik Općine Kneževi Vinogradi Vedran Kramarić istaknuo je kako su mještani vrlo zadovoljni izgradnjom ceste.

    – Ovo je zajednički projekt Županijske uprave za ceste, Općine Kneževi Vinogradi i Općine Popovac, a riječ je izuzetno važnoj investiciji ne samo za ove dvije općine već i za cijelu Baranju, prije svega u gospodarskom smislu. Siguran sam da će izgradnja utjecati na daljnji razvoj naše najvažnije gospodarske grane uz poljoprivredu, a to je turizam. Doći će do povećanog prometa roba, ljudi i usluga, a vjerujem da će se pojaviti i novi gosti i investitori. Ovime će općina Kneževi Vinogradi biti na svega desetak minuta od graničnog prijelaza Udvar – rekao je Kramarić i osvrnuo se na najvažnije projekte Općine.

    – Trenutno provodimo projekte vrijedne više od 55 milijuna kuna, a u tome se posebno ističe Etno selo Karanac koje je najveće gradilište u Baranji, a gdje je u tijeku izgradnja sustava javne odvodnje vrijedna 18 milijuna kuna. Izvode se radovi i u sportskom parku Karanac, a značajna su i ulaganja u poduzetničko-poslovnu zonu vrijednosti 8 milijuna kuna te investicije u selu Zmajevac gdje se uređuje centar naselja vrijednosti milijun kuna. Sve ove investicije i ulaganja u komunalno-gospodarsku infrastrukturu preduvjet su daljnjeg razvoja, napretka i motiv za dolazak budućih investitora – istaknuo je Kramarić.

    Načelnik Općine Popovac Zoran Kontak napomenuo je kako je ovo najvažnija cesta za općinu.

    – Konačno će se dogoditi nešto što stanovnici naše općine priželjkuju desetljećima, a to je da Popovac bude protočno mjesto. Ovime će se Općina Popovac otvoriti ne samo prometno već i u turističkom smislu, a trenutno imamo nekoliko upita investitora za ovaj dio Baranjske planine, a čak mijenjamo i prostorni plan u određenim segmentima kako bi se omogućila gradnja određenih objekata. Mi očekujemo da će se uz pojačan promet vozila razviti gospodarstvo i turizam, na čemu zahvaljujem županu Anušiću i Osječko-baranjskoj županiji – kazao je Kontak.

    Predstavnik izvođača radova iz tvrtke Gravia Tomislav Zorić osvrnuo se na tijek izgradnje ceste.

    – Radovi su počeli 18. lipnja 2021. godine, a planiramo da će biti završeni sredinom lipnja ove godine, gotovo dva mjeseca prije isteka roka. Trenutno radimo na oblogama kanala, kopaju se pristupne ceste i uređuje se okoliš nakon čega će biti postavljena vertikalna signalizacija – zaključio je Zorić.

    Nakon Kneževih Vinograda, župan Ivan Anušić je sa suradnicima posjetio i Dom za starije i nemoćne Beli Manastir gdje su ga dočekali ravnatelj Doma Tomislav Peran te gradonačelnik Tomislav Rob i njegov zamjenik Goran Hes.

    U Domu za starije i nemoćne osobe Beli Manastir nedavno je dovršen projekt rekonstrukcije dijela potkrovlja koji je sada maksimalno prilagođen za korisnike kojima je potrebna 24-satna skrb i popuna njega. Osječko-baranjska županija kao osnivač Doma financijski je sudjelovala u projektu ukupne vrijednosti pola milijuna kuna.

    – Kontinuirano ulažemo u sve naše domove za starije i nemoćne osobe na području Osječko-baranjske županije. Nedavno smo dovršili kompletu energetsku obnovu same zgrade belomanastirskog doma. Dvanaest novih korisnika najugroženije skupine sada ima smiješaj. Nastavljamo dalje s investicijama i trenutno su u tijeku radovi na dodatnom proširenju kapaciteta u ovome domu – rekao je župan Anušić.
    Gradonačelnik Tomislav Rob istaknuo je važnost kontinuiranog investiranja u Dom zbog potrebe starijih osoba koja je sve veća.

    – Populacija nam je sve starija i problem brige o njima je dosta velik, svako ulaganje je enormno bitno za grad Beli Manastir. Uz energetsku obnovu uloženo je ukupno 8 milijuna kuna – rekao je Rob.

    Ravnatelj belomanastirskog doma, Tomislav Peran, istaknuo je kako se radi i na izmještanju ureda administracije u drugi dio potkrovlja te će se tako dio prizemlja biti prenamijenjen za korisnike. U tijeku je provedba i ovog projekta čija je vrijednost 1,8 milijuna kuna.

    Nakon obilaska Doma, župan i gradonačelnik obišli su i gradilište Gradskog stadiona u Belom Manastiru.

    foto: OBŽ

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Rekonstrukcija i izgradnja vodoopskrbne mreže i sustava odvodnje u Gundulićevoj ulici u Osijeku - od Ulice Stjepana Radića do Vukovarske ulice te dio Vukovarske ulice i Ulice kardinala A. Stepinca

    Potpuno se za promet zatvara dio Gundulićeve ulice

    Kako je ranije najavljeno, završetkom radova i puštanjem u promet Stepinčeve ulice i Trga Baruna Trenka a sukladno odobrenom Elaboratu Više…

    Navedena dionica biti će zatvorena za promet motornih vozila, a obilazni promet može se odvijati preko Vij. Gorana Zobundžije.

    Zatvorena za promet Dubrovačka ulica od Ilirske do Vij. Gorana Zobundžije

    Djelatnici Društva Vodovod-Osijek d.o.o. započeli su radove na rekonstrukciji kanalizacijskog priključka u Dubrovačkoj ulici 31 u Osijeku. Za potrebe predmetnih Više…

    Kada završimo modernizaciju tramvajske infrastrukture nećemo stati. Planiramo i radimo na preseljenju remize na Zeleno polje, a uskoro ćemo javnosti predstaviti idejno rješenje – istaknuo je gradonačelnik

    Završetak radova na modernizaciji tramvajske infrastrukture se očekuje do kraja ove godine

    Radovi na modernizaciji osječke tramvajske infrastrukture vrijedni 35 milijuna eura u punome su jeku, a završetak se nakon gotovo dvije Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Za sugovornika smo odabrali čovjeka koji građevinske radove ima u malom prstu. Saša Perko je magistar inženjer građevinarstva te direktor u DOMinvest grupi.

    Otkrivamo što je glavni razlog visokih cijena nekretnina! Ovako detaljno još vam nitko nije objasnio!

    Poslove nude Vetti group, Konzum plus, Amrest Adria d.o.o., Vital Group d.o.o., Gi Group Staffing Solutions budite prvi koji će se javiti na ove oglase!

    Poslodavci traže djelatnike – slobodna radna mjesta

    Iskoristite svibanjsku Portastičnu srijedu i shopping obavite po najpovoljnijim cijenama! Koji će popusti biti aktualni u ovu Portastičnu srijedu pogledajte u našoj objavi

    Danas je Portastična srijeda u Portanovi