ŽIVOT

Na Svjetski dan menstrualne higijene podijelili 40 tisuća besplatnih uložaka

U sklopu kampanje “V za vaginu” ulošci su se dijelili u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Puli, Šibeniku, Zadru i Dubrovniku

Objavljeno 31.05.2022
Ivona Amidžić

Povodom Svjetskog dana menstrualne higijene, koji se obilježava 28. svibnja, Libresse je u 9 hrvatskih gradova podijelio čak 20 tisuća paketića, odnosno 40 tisuća besplatnih uložaka.

Akcija se odvijala na frekventnim lokacijama u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Opatiji, Osijeku, Puli, Šibeniku, Zadru i Dubrovniku, kao nastavak kampanje “V za vaginu” kojoj je cilj podići svijest javnosti o problemu menstrualnog siromaštva te potaknuti društvo na promjene.

“Kao društveno odgovorna kompanija, htjeli smo na ovaj način dati svoj doprinos u borbi protiv menstrualnog siromaštva te dodatno osvijestiti širu javnost o problemu s kojim se suočavaju i žene u našoj zemlji. Ovo je tek jedna od planiranih aktivnosti koje provodimo u sklopu kampanje “V za vaginu”, čime želimo potaknuti pozitivne promjene, s dugoročnim ciljem normalizacije i destigmatizacije priče o menstruaciji, ali  i menstrualnom siromaštvu. Iz tog razloga kroz kampanju i dižemo dva prsta za vaginu i želimo okupiti što veći broj žena kroz naš “pokret”, koje će progovarati o svojim iskustvima”, izjavila je Antonija Podnar, brand menadžerica za Libresse u tvrtki Essity Croatia.

Prema rezultatima istraživanja Udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter iz 2020. godine, čak 33% žena u Hrvatskoj prisiljeno je štedjeti na ulošcima, 10% njih nije u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka kako bi ih redovito mijenjale, a 36,4% žena mora kupovati manje kvalitetne menstrualne potrepštine zbog njihove cijene. Riječ je o poraznoj statistici koja je Libresse potaknula na konkretne aktivnosti do kraja godine, koje se mogu pratiti i na  Facebook i Instagram kanalima.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Ovo je prvo istraživanje ove vrste provedeno u Hrvatskoj i jedno od rijetkih u Europi

Trećina žena u Hrvatskoj prisiljena je štedjeti na ulošcima jer su im preskupi!

Trećina žena u Hrvatskoj prisiljena je štedjeti na ulošcima, jer su im preskupi. Dio njih zbog previsokih cijena kupuje manje Više…

"Biti financijski kažnjen za prirodnu tjelesnu funkciju nije pravedno"

Škotski parlament prvi u svijetu izglasao besplatne higijenske uloške za sve žene

Škotski parlament, prvi u svijetu, odobrio je u utorak planove za osiguravanje besplatnih higijenskih proizvoda svim ženama. Zakonodavstvom bi se Više…

A u pitanju je samo jedan emotikon...

Kakav ‘biznis’! Okreću novce na menstruaciji?!

Je li menstruacija još uvijek tabu tema? Je li ikada bila? Možda u djetinjstvu… Ili se varamo, ali istraživanja su Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Predsjednik Židovske općine Osijek Damir Lajoš, rekao je kako je unatoč sve većoj pojavi antisemitizma koji se ubrzano širi Europom, ozračje u Osijeku dobro.

U Osijeku obilježen Jom Hašoa – Dan sjećanja na žrtve Holokausta

"Osjećate kao da Vas ponekad nitko ne razumije? Pridružite se na prekrasnom druženju povodom Majčinog dana gdje ćete dobiti podršku i razumijevanje drugih majki! Priuštite si vrijeme za osobni razvoj kroz radionicu koja će Vam olakšati izazove roditeljstva! Naučite kako uspješnije komunicirati i osnažiti vezu sa svojom djecom uz pomoć voditeljice radionice - spisateljice za djecu, majke četvero djece i magistre edukacije hrvatskog jezika!

Komunikacijska radionica za majke u povodu Majčinog dana

Lokšice, trganci, rezanci, zavezanci, čikovi, valjušci, taške, tarana… brojne su forme i nazivi tradicionalne šokačke tjestenine koje ćete moći kušati na festivalu na kojem će se okupiti podunavski majstori tista iz Baranje i Bačke.

[NAJAVA] Festival tista vas ponovno zove u srce baranje