OSJEČANI

Zdravi učenički obroci – edukacija i radionica za kuhare u osnovnim školama

Cilj projekta je osigurati svakom osnovnoškolcu na području Osječko-baranjske županije minimalno jedan obrok dnevno, usmjeriti učenike, nastavnike i roditelje zdravoj prehrani te osnažiti lokalne proizvođače i prerađivače hrane.

Objavljeno 11.04.2023
Darija Kovačić

Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola Osijek, Matije Gupca 61, u suradnji s Osječko-baranjskom županijom i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije provodi dvodnevnu edukativnu radionicu za kuhare u osnovnim školama kojima je Osječko-baranjska županija osnivač.

Radionica za kuharice i kuhare osnovnih škola održava se na temu “Zdravi učenički obroci”. Cilj projekta je osigurati svakom osnovnoškolcu na području Osječko-baranjske županije minimalno jedan obrok dnevno, usmjeriti učenike, nastavnike i roditelje zdravoj prehrani te osnažiti lokalne proizvođače i prerađivače hrane.

Nastojim našim polaznicima pojasniti na koji se način neke možda neatraktivne namirnice mogu uobličiti u primamljive, kako bi kad ih probaju, naši učenici tražili još. S obzirom da svi mi „jedemo očima“, danas ćemo obratiti pažnju na različite boje povrća i različite oblike namirnica, koji spremljeni na zanimljiv i atraktivan način mogu privući djecu na konzumaciju zdravih obroka koji sadrže kombinaciju namirnica biljnog i životinjskog porijekla.”, rekla je Spomenka Dundović, nastavnica kuharstva u Ugostiteljsko – turističkoj školi u Osijeku.

Praktičnu interaktivnu radionicu uz strukovne nastavnike Ugostiteljsko–turističke škole provode i predavači Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije:

Polaznicima smo dali prijedlog 20 kuhanih i 20 suhih obroka s naglaskom na tradiciju kako bismo ih nutritivno obogatili. Kada govorimo o tradiciji to može biti sarma, gulaš, složenac ali i dobri stari sendvič u kojem treba biti povrća.”, naglasila je Ivana Sović, voditeljica Nutricionističkog savjetovališta Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Stečene kompetencije polaznici mogu svakodnevno primijeniti u planiranju jelovnika i pripremanju zdravih učeničkih obroka.

Edukacija je jako poučna. Željela bih reći kako i kod roditelja naših učenika moramo mijenjati navike jer su mnogi svoju djecu naučili jesti takozvanu brzu hranu. Voljela bih kada bi djeca više jela ribu, junetinu, povrće i voće.”, istaknula je Suzana Starčević, kuharica u OŠ Hrvatski sokol u Podgajcima Podravskim.

Osječko-baranjska županija od 2018. godine na inicijativu župana Ivana Anušića provodi projekt „Školski obrok za sve“. Taj je projekt sufinanciran sredstvima jedinica lokalne samouprave u iznosima od 5 do 50 posto. Jako smo sretni što je država prepoznala taj projekt kao izuzetno važan za cjelokupno osnovnoškolsko obrazovanje te ga je od ove školske godine uvela u sve škole i županije. Doduše, mi smo otišli korak dalje jer znamo kako je kuhinja srce svake škole i ukoliko je kuhar motiviran učenici puno lakše konzumiraju sve što im se pripremi. Želimo osigurati zdrav, nutritivno kvalitetan i ukusan obrok našim učenicima i potaknuti kuhare da daju svoj doprinos. Stoga organiziramo radionicu na kojoj želimo predstaviti i, u suradnji s kuharima, doraditi prijedlog nutritivno prihvatljivog jelovnika koji će biti preporuka za uvođenje u organiziranu prehranu u našim školama.”, istaknula je Miranda Glavaš-Kul, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije.

Predavači, strukovni nastavnici i mentori kod poslodavaca kuharima i kuharicama osnovnih škola prenose iskustva najboljih praksi, znanja i vještine stavljajući naglasak na zdrave obroke, lokalne namirnice i sigurne tehnološke postupke.

Nadamo se kako ćemo kroz nastavak radionica projekt još više osnažiti i da će osnovnoškolske kuharice i kuhari kod nas unaprijediti znanje, te promijeniti stavove oko toga što je to što bi djeca trebala jesti u školi. Osmislili smo jelovnike s namirnicama koje će djeci biti zanimljivije i sigurno će ih željeti konzumirati. To bi značilo da ćemo pojedina jela pripremati na drukčiji način kako bismo ih djeci učiniti primamljivijima i ukusnijima.”, zaključio je Andrej Kristek, ravnatelj Ugostiteljsko – turističke škole, Osijek.

Ova radionica provodi se u okviru EU projekta – UP.03.3.1.05.0006 VirtuOS  – uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva, u suradnji s nastavnicima i mentorima Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole i škola partnera.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Ideja je da za osnovnu ulaznicu, koja je 2,00 eura, svi studenti Sveučilišta mogu tijekom cijele akademske godine dolaziti u Park prirode Kopački rit, biciklirati, šetati, trčati.

Kopački rit otvoren za studente osječkog Sveučilišta za sport, edukaciju i rekreaciju

Potpisivanjem sporazuma kojim se reguliraju međusobna prava i obveze, Osječko-baranjska županija, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Javna ustanova Više…

Uspješnim učenicima, mentorima i njihovim roditeljima, ali i ostalima koji ih podupiru u njihovu radu čestitao je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić naglasivši kako Osječko-baranjska županija prepoznaje i vrednuje njihov naporan rad

Nagrađeni najbolji učenici i mentori u Osječko-baranjskoj županiji

Osječko-baranjska županija i ove godine nagrađuje učenike osnovnih i srednjih škola te njihove mentore za uspjehe ostvarene u školskoj 2023./2024. Više…

Učenici se prijavljuju i upisuju u I. razred srednje škole u školskoj godini 2024./2025. elektroničkim načinom preko mrežne stranice Nacionalnog informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole

Objava Natječaja za upis učenika u prvi razred srednje škole u školskoj godini 2024./2025.

Temeljem Odluke o upisu učenika u prvi razred srednje škole u školskoj godini 2024./2025. koje je donijelo Ministarstvo znanosti, obrazovanja Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Ova neobična pekarska delicija, koja je već neko vrijeme glavna zvijezda svjetskih društvenih mreža, nije samo oku privlačna, već obećava i pravu eksploziju okusa

Probali smo cube kroasan: Viralni hit koji je osvojio svijet, stigao je u Mlinar!

Nakon predavanja održat će se praktična radionica na kojoj će predavačica odgovarati na pitanja polaznika i pomoći im s njihovim profilima na Facebooku

Drugi modul besplatne edukacije za umirovljenike “Društvene mreže i zlatna dob – Facebook”

Snimanje filma predviđeno je za ožujak 2025. godine na slikovitim lokacijama slavonskoga kraja, uključujući Beli Manastir, Osijek, Draž, Popovac i Kopačevo

Holivudska zvijezda traži glumačke partnere u Slavoniji – prijavite se!