ŽIVOT

Dobra vijest – “PAUK” stiže u Osijek

Ako svoje vozilo ne nađete na mjestu na kojem ste ga ostavili, sada znate da ga je možda "pauk odvezao" :)

Objavljeno 06.07.2023
Matija Ivanković

Gradsko vijeće Grada Osijeka održalo je u srijedu 16. sjednicu na kojoj su vijećnici i vijećnice, njih 24, razmatrali 28 točaka dnevnoga reda.

Točka o radu koncesionara za obavljanje dimnjačarskih poslova u gradu za 2022. godinu skinuta je s dnevnog reda, što je osječki gradonačelnik Ivan Radić objasnio brojnim apelima i molbama koje je zaprimio od građana vezano uz obavljanje dimnjačarske usluge.

– Godine 2017. godine potpisana je koncesija na 10 godina, tada nisam bio ni gradonačelnik ni gradski vijećnik. Nakon brojnih poziva i nezadovoljstva građana s prijavom plinske instalacije, koju traži tvrtka Dimnjak, odlučili smo tu točku skinuti i detaljnije proučiti ugovor o koncesiji. Apeliram na tvrtke Dimnjak i Hep Plin da što prije sjednu za stol i pronađu zajednički jezik, da se to ne prelama preko leđa naših sugrađana – pojasnio je gradonačelnik Radić.

Aktualni sat iznjedrio je dvadesetak pitanja i inicijativa vijećnika, a odnosila su se, između ostalih, na obiteljski festival Zemlja bez granica, dimnjačarske usluge i plinska trošila, evidenciju o pritužbama građana vezanu uz proširenja terasa kafića, prilagođenost bazena na Copacabani osobama s invaliditetom, kolektivni ugovor u osječkom HNK, natkrivanje dječjih igrališta bez hlada, očuvanje starih tramvaja, sadnju grmlja i stabala na javnim površinama. tematska igrališta, nagrađivanje 50 najboljih maturanata plaćenim vozačkim ispitom, prometnu regulaciju na Vijencu Gorana Zobundžije, te borbu protiv komaraca.

Na sjednici je usvojena odluka o prethodnoj suglasnosti na Opće uvjete isporuke komunalne usluge koju predlaže gradsko poduzeće Unikom. Osijek će nakon gotovo pet godina ponovno dobiti službu za uklanjanje nepropisno parkiranih vozila, odnosno “pauk-službu”.

Vijećnici su ujedno usvojili novu odluku o komunalnom redu, koja donosi niz novina radi podizanja razine komunalnog reda na javnim površinama, pročeljima zgrada i ugostiteljskim terasama.

– Pet godina grad Osijek nije imao pauk službu, sada će ju preuzeti gradska tvrtka Unikom, neće biti koncesionara, čime ćemo poboljšati komunalnu djelatnost na području grada Osijeka. Nova odluka o komunalnom redu u gradu Osijeku donosi brojne novosti. Istaknuo bih zabranjeno postavljanje plakata i reklama na krovove na Trgu Ante Starčevića, Trgu Ivana Pavla II i u Tvrđi. Podižu se iznosi kazne za parkiranje automobila na zelene površine, kao i za neuređena pročelja, na maksimalno zakonom propisane – istaknuo je osječki gradonačelnik.

Govoreći o osječkom HNK gradonačelnik je rekao da je načelno dogovoren dodatak kolektivnom ugovoru kojim će se kazališnim djelatnicima uslijed inflacije povećati materijalna prava.
Na upit o borbi protiv komaraca, podsjetio je da su ove godine uvedeni brojni noviteti u mjerama njihovog suzbijanja, poput sklopljenog sporazuma s okolnim općinama odakle dolazi 95 posto komaraca.

– Zadnja učinkovitost tretmana bila je 90 posto, s čime smo izuzetno zadovoljni. Nakon 14 godina avion prvi puta leti iznad naseljenih područja. Također, prvi puta nakon 30 godina smo u roku 24 sata radili tretman zemlja-zrak, a posebno veseli da smo od nadležnog ministarstva dobili dopuštenje za tretiranja u Kopačkom ritu, što se do sada nije moglo. Ova borba dala je rezultate, iako je godina izuzetno poplavna i povoljna za komarce. Dosad je utrošeno nešto manje od milijun eura. Provedene su sve preporuke Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije – kazao je gradonačelnik Radić.

Na sjednici su, između ostalih, usvojena izvješća o upravljanju poslovnim prostorima kojima gospodari Grad Osijek za razdoblje od 1. siječnja 2022. do 31. prosinca 2022., o upravljanju stanovima kojima gospodari Grad Osijek za razdoblje od 1. siječnja 2022. do 31. prosinca 2022., o funkcioniranju sustava održavanja i naplate parkiranja u 2022., o ostvarenom odgojno-obrazovnom radu u Dječjem vrtiću Osijek za 2022., o poslovanju kazališta i ostvarenju kazališnog repertoara Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku za 2022, i druga. Usvojena je i informacija o stanju odlagališta komunalnog otpada Lončarica Velika u 2023., kao i o stanju sigurnosti na području Grada za 2022. godinu. Također su usvojeni prijedlozi rješenja o utvrđivanju prijedloga kandidata za imenovanje sudaca porotnika Županijskog suda u Osijeku te sudaca porotnika za mladež Općinskog suda u Osijeku.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Više se neće događati prekidi u radu ”pauka”, kao što je to bio slučaj prijašnjih godina kada su tu djelatnost obavljali privatni koncesionari...

U Osijeku nakon pet godina ponovno radi ”pauk služba”

Nakon pet godina u Osijeku od sutra s radom započinje služba za premještanje nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila, takozvana ”pauk Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Događaj će po prvi put u Hrvatskoj, a i šire, jer izvan SAD-a sličan gotovo da i ne postoji, publici omogućiti uvid u svijet kaskaderstva

Hrvatsku će okupirati filmski heroji! Postajemo epicentar adrenalina! Prvi u Europi imamo Festival kaskaderstva

Kao i svake godine do sada, i ove godine Večer okuplja vinare i najbolja vina iz Slavonije, Baranje i Podunavlja, a sve uz pečat brojnih djela umjetnika s ovog područja, kao i raznolike glazbene podloge.

[FOTO] Održana prva ovogodišnja Večer vina i umjetnosti

Na jedinstveni teniski turnir prijavile su se ukupno 32 poslovne žene rekreativke iz cijele Hrvatske

Osijek u znaku sporta – započeo DNNA Ladies Tennis Tournament