ŽIVOT

Obilježeno 150. godina postojanja Hrvatskog liječničkog zbora podružnice Osijek

Hrvatski liječnički zbor na razini cijele Hrvatske objedinjuje čak 140 stručnih društava. Riječ je o najstarijem društvu liječnika u Hrvatskoj.

Objavljeno 05.02.2024
Matija Ivanković

U subotu je u Osijeku svečano obilježena 150. obljetnica postojanja Hrvatskog liječničkog zbora podružnice Osijek. Riječ je o najstarijem društvu liječnika u Hrvatskoj, osnovanom 7. veljače 1874. godine.

Hrvoje Mihalj, predsjednik osječke podružnice, rekao je kako Hrvatski liječnički zbor na razini cijele Hrvatske objedinjuje čak 140 stručnih društava.

– U vrijeme osnutka Zbora bio je samo jedan liječnik na 10.000 stanovnika. Sada je taj odnos puno bolji, iako su nam problemi ostali gotovo isti kao i tada. Upravo zbog tog razloga se osnovalo udruženje jer su liječnici shvatili da trebaju međusobno razgovarati i razmjenjivati iskustva. Mnogi su liječnici članovi društava koja objedinjuju njihovu struku i ima ih preko 140 na razini Hrvatske – rekao je Mihalj dodavši da je najvažnija stvar u liječničkoj struci dati najviše u odnosu prema pacijentima.

Čestitavši obljetnicu zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković istaknula je kako je riječ o velikom danu i velikoj obljetnici osječke podružnice Hrvatskog liječničkog zbora.

– Grad Osijek prati svaku suradnju s Hrvatskim liječničkim zborom podružnicom Osijek jer je riječ o mjestu edukacije, pomoći, razumijevanja i razvoja medicinskih znanosti i struke, naših liječnika koji su okosnica našeg zdravstvenog sustava. Naš je zajednički cilj poboljšanje zdravstvenog sustava i pružanje što bolje usluge našim građanima – rekla je zamjenica gradonačelnika Crnković.

Obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić čestitao je svim liječnicima i zahvalio na suradnji.

– Osječko-baranjska županija osnivač je pet zdravstvenih ustanova, a najveća na istoku Hrvatske je KBC Osijek s kojom imamo izvrsnu suradnju iako nismo njezin osnivač. Bez obzira na tu činjenicu, financijski ju pomažemo kako bismo osigurali što bolje uvjete rada svim liječnicima, a zajednički se borimo za zdravlje svih sugrađana – rekao je Lukić ističući krizna razdoblja poput Domovinskog rata i koronakrize.

Na svečanosti su ujedno podijeljena priznanja i nagrade zaslužnim članovima.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Novi ciklus Programa osječkog smanjivanja težine počinje u utorak, 7. veljače, a uvodna će se predavanja održati u Sokol Centru 2. i 3. veljače 2023. godine (četvrtak i petak).

POST – osječki program mršavljenja bez vježbanja i zabrana najučinkovitiji je na svijetu

POST – program mršavljenja bez vježbanja i zabrana najučinkovitiji je na svijetu, tvrde organizatori i liječnici koji ga provode. Novi Više…

Iz Ministarstva zdravstva ističu kako pritisak broja pacijenata koji imaju potrebu za testiranjem nadilazi kapacitete zavoda za javno zdravstvo u cijeloj zemlji

Broj pacijenata koji se trebaju testirati nadilazi kapacitete ZZJZ u cijeloj zemlji

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u ponedjeljak da je uz dobru organizaciju moguće provesti testiranja na covid-19 u domovima Više…

Liječnici bez predaha - priznaju da toliko smrti nisu vidjeli, ali ne posustaju

RTL-ova ekipa na COVID odjelu osječke bolnice

U svakodnevnoj borbi protiv Korone na prvoj crti obrane nalaze se liječnici i medicinsko osoblje. No zbog sigurnosnih uvjeta kamere Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Za izvođenje radova neophodno je zatvoriti za promet motornih vozila dionicu Rokove ulice od Ružine  do Ulice A. Hebranga.

Zatavara se za promet radi radova dionica u Rokovoj ulici

Manifestacija, nagrađena nagradom 𝐒𝐢𝐦𝐩𝐥𝐲 𝐭𝐡𝐞 𝐛𝐞𝐬𝐭 𝐨𝐟 𝐭𝐡𝐞 𝐛𝐞𝐬𝐭 za najbolju baštinsku manifestaciju u Hrvatskoj za 2023. godinu, ove godine nudi program ispunjen plesom i pjesmama folklornih društava, posebice onih hrvatskih iz Baranje, Slavonije i Vojvodine.

[NAJAVA] 29. Baranjski bećarac zove Vas 31. svibnja do 2. lipnja u srce Baranje

Vinski mjesec, poseban je jer traje dulje od kalendarskog mjeseca – tijekom svibnja i lipnja, pa sve do početka srpnja, te nudi velik izbor prigoda za druženje uz čašu vina s pogledom na vinograde, dvorce i druge ruralne i gradske vizure

[NAJAVA] Vinski mjesec Osječko-baranjske županije – PROGRAM