Craft beer festival – Mali pivari i veliki pivoljupci oživili Sunčanu ulicu
Sunčana je ulica subotnjeg kasnog poslijepodneva i cijele večeri bila puna života. U svakom je trenutku nekoliko stotina ljudi različite dobi kušalo više od 20 piva 16 malih zanatskih pivovara (craft) iz cijele Hrvatske koje su nastupile na ovom festivalu. Čak ni kiša, na trenutke i obilna, nije spriječila ljude da se djelomice zaštićeni s nekoliko suncobrana i manjih šatora druže i uživaju u ponuđenom bogatstvu okusa i mirisa koje pružaju različiti pivski stilovi.
Organizatori su festivala Kušaonica piva Gajba i Turistička zajednica Grada Osijeka. Prvi čovjek festivala, vlasnik Gajbe Tibor Kainz, kaže kako je prvi festival ipak bio eksperimentalni, svojevrsni test koji je trebao pokazati žele li građani Osijeka koji je, prema njemu, “pivski grad”’, s obzirom na višestoljetnu tradiciju kuhanja piva, ovakvu priredbu. Kainz je u subotu navečer bio prilično zadovoljan.
– Recimo da ću u ponedjeljak biti mnogo ‘pametniji’. Do tada će mi se slegnuti dojmovi i u miru ću moći sagledati sve dobre stvari te nedostatke koje smo imali u organizaciji. No, već sada mogu reći: Craft festival ide dalje! – kazao nam je Kainz.
Nedostataka je bilo, jer riječ je o prvom festivalskom izdanju, no oni će se moći ispraviti do drugoga, iduće godine. Primjerice, bilo bi dobro izbjeći rizik vremenskih prilika na festivalu, možda velikim šatorom koji bi natkrio cijelu ulicu. Valja potaknuti sudionike festivala – male pivare – da se još bolje pripreme za žedna grla ljubitelja piva, s obzirom na to da je većina pivovara, a očito su posjet i konzumacija iznenadili organizatora i pivare, tijekom večeri ostala bez piva. Jasno je kako ljubitelji piva nisu ostali žedni, jer piva je i dalje bilo na točioniku u Gajbi.
U svakom slučaju, festival je ispunio očekivanja. Pridonijeli su tomu i glazbenici – DJ Goran Šimunović te bendovi Kit Karson i Bluestrip. Posjetitelji su imali priliku kušati doista piva različitih okusa i mirisa. Također i razgovarati osobno s proizvođačima tih piva, a redom su to ljudi koji su u posao ušli ponajprije iz ljubavi, uz silna odricanja, i bili su spremni podijeliti svoja iskustva u proizvodnji piva. Nije isključeno da će tim putem, na osnovi saznanja s festivala, ubuduće krenuti i drugi pivoljupci i potencijalni pivari jer bujanje scene craft pivovara je svjetski trend.
Grad Osijek se i ovim festivalom nastavio promovirati kao pivarski grad. Stvoreni su temelji da craft festival preraste u tradiciju i obogati zabavnu i turističku ponudu Osijeka. Oživjela je Sunčana ulica, jedna od najljepših pješačkih zona u središtu grada…
Vrijedi istaknuti nešto što je iznio u razgovorima o pivu iz craft pivovara Andrej Čapka, osnivač Zmajske pivovare. Naglasio je kako je velikoj većini craft pivovara kvaliteta na prvom mjestu. A to znači da će za proizvodnju koristiti najbolje sastojke koji se mogu pronaći na tržištu kako bi dobili zdravo, dobro pivo. A tzv. bavarski zakon o čistoći piva, prema kojemu se za proizvodnju koriste samo tri sastojka – ječmeni slad, hmelj i voda – prema Čavki je u povijesti imao smisla, ali je on danas pomalo besmislen. Jer u piva, posebice craft pivari, dodaju različite začine poput kave i voća kako bi ih obogatili novim okusima i mirisima. Takva su piva i dalje zdrava, a u tome je i velika prednost malih zanatskih pivovara koje su svojim maštovitim proizvodima obogatile raznolikost pivske ponude na zadovoljstvo milijuna konzumenata.
Foto: Davor Kibel