Osječko natjecanje u kuhanju fiš-paprikaša – Siniša Ristić pobjednik
Mladi Osječanin Siniša Ristić pobjednik je Osječkog natjecanja u kuhanju fiš-paprikaša, održanog u petak navečer, u restoranu Kopika, u organizaciji Turističke zajednice grada Osijeka. Drugo je mjesto osvojio Josip Grgurić, a treći je Ante Dozan, prošlogodišnji pobjednik ovog tradicionalnog natjecanja.
Sva će trojica predstavljati grad Osijek na 21. Hrvatskom natjecanju u kuhanju fiš-paprikaša koje će se održati početkom prosinca u Osijeku, u prigodi obilježavanja Dana grada.
Na ovom su gastronomskom natjecanju sudjelovala 22 majstora fiš-paprikaša iz Osijeka, među njima i jedna dama, Sanda Moštak, a njihov rad budnim su okom pratili ocjenjivači: Jelica Černi (umirovljena profesorica kuharstva), predstavnici medija Roberta Sorić (Agroglas) i Davor Lončarić (HRT – Radio Osijek), dva predstavnika natjecatelja: Slavko Vileta i Zoran Pavić te sudac Slavko Milas. Svim je natjecateljima priznanja uručio Saša Uranjek, direktor Turističke zajednice grada Osijeka, a trojici najboljih nagrade. Istaknuo je da Osijek ima dugu tradiciju kuhanja fiš-paprikaša i ovoga natjecanja, koje je postalo osječki brend, kao i Hrvatsko natjecanje u kuhanju fiša, kojemu je Osijek tradicionalno domaćin već dva desetljeća.
– Ovaj jesenski početak sezone kuhanja fiša u Osijeku veoma je obećavajući. Među vrlo dobrim fiš-paprikašima imali smo težak zadatak odabrati tri najbolja. Osvajači prvog, drugog i trećeg mjesta skuhali su izvrstan fiš, osvojili jednak broj bodova, tako da su u rangiranju najboljih odlučivale nijanse. Zato smo odlučili da Osijek na državnom natjecanju predstavljaju sva tri najbolja majstora fiš-paprikaša – objasnila je prof. Jelica Černi.
Majstore fiša, njihove prijatelje, predstavnike organizatora i brojne goste zabavljali su članovi Tamburaškog sastava Kvinta, a program je vodio Dražen Dragušica.
Pobjednik Osječke fišijade Siniša Ristić mladi je Osječanin iz Retfale, ali vrstan kuhar amater. Državni je prvak u pripremanju jela na roštilju. Iako se tek godinu dana bavi kuhanjem fiš-paprikaša, već je pobjeđivao na Osječkom fiš-kupu. Za uspjeh je zahvalio mentoru, državnom prvaku Željku Turaliji.
– Roštilj, fiš i čobanac slavonske su delicije kojim se moja kuharska ekipa najviše voli baviti. Smatram da bi svaki osječki kvart trebao imati natjecanje u kuhanju fiša, jer fiš-parprikaš je osječki gastrobrend – izjavio je Ristić. Dodaje kako recept za najbolji fiš sadrži: svježu ribu, vodu, dobru papriku i malo ljubavi.
Foto: Gojko Mitić