POLITIKA

Anušić u Bavarskoj: “Ne treba biti previše pametan se stvari koje se ovdje rade preslikaju na Hrvatsku.”

Župan Ivan Anušić je održao radni sastanak s ministricom Michaelom Kaniber

    Objavljeno 22.06.2018
    Nikolina Ćosić

    Tijekom dvodnevnog boravka u Bavarskoj, župan Ivan Anušić je sa suradnicima posjetio i Vladu Republike Bavarske gdje je održan radni sastanak s ministricom poljoprivrede, prehrane i šumarstva Republike Bavarske Michaelom Kaniber. Anušić je tijekom sastanka rekao kako Osječko-baranjsku županiju želi brendirati kao međunarodno prepoznatu regiju u kojoj će se razvoj temeljiti na spoju poljoprivrede i turizma, jer najveća slavonska županija može ponuditi programe kontinentalnog turizma, s naglaskom na ekološku poljoprivredu i očuvani okoliš.

    Kaniber o sličnosti Bavarske i Hrvatske

    “Sretna sam zbog ovog zajedničkog sastanka. Vidjelo se da Bavarska i Hrvatska imaju puno toga zajedničkog, i na agrarno-političkom polju i u turizmu. Obje zemlje su prekrasne s izvanrednim resursima koje rado koristimo i dalje razvijamo. Raduje me čuti da Hrvatska u suradnji s Europskom Unijom u budućnosti može biti uspješna. Mi se zalažemo za apsolutnu raznolikost gospodarstava. Želimo da naša ruralna gospodarstva, poduzetnici i seljaci imaju najbolje početne uvjete, ali moramo reći da podržavamo takozvanu premijsku kvalitetu, te je kupac u jednom dijelu spreman potrošiti nešto više novca za dobro mlijeko ili dobar proizvod” – rekla je nakon sastanka ministrica Michaela Kaniber.

    Ministrica Kaniber porijeklom je Hrvatica, a na čelu je iznimno važnog bavarskog ministarstva. “Rekla bih kako su se Hrvati u Bavarskoj i Njemačkoj na najbolji način uspjeli integrirati, jer su Hrvati, ukupno gledano, vrlo vrijedan narod. Potječem iz ruralnog područja i imamo izvrstan odnos sa seljacima, počašćena sam i zahvalna na povjerenju koje mi je ukazao predsjednik Vlade Söder kada me imenovao za ministricu. Smatram da je to veliki znak i da mi Hrvati našoj novoj domovini Bavarskoj možemo nešto jednim dijelom zauzvrat dati te da se možemo boriti za najbolje uvjete u Bavarskoj.” – pojasnila je Kaniber.

    Neizbježna tema – odlazak mladih iz Slavonije

    Samo u Munchenu živi oko 40.000 Hrvata. Stoga su se župan i ministrica dotakli i neizbježne teme – odlaska mladih ljudi iz Slavonije, Baranje pa i cijele Hrvatske u europske zemlje od kojih je Bavarska jedna od zanimljivijih destinacija. “Na zaustavljanju iseljavanja moramo raditi strateški i dugoročno, a mladim ljudima ponuditi ekonomske mjere ispred socijalnih. Zaštićuju i osnažuju svoju poljoprivrednu proizvodnju, usmjeravaju je prema ekološkoj i postavili su određene standarde u kvaliteti namirnica. Time mladim ljudima nude mogućnost da i u ruralnim područjima žive i rade jednako kvalitetno kao i u gradovima.” – rekao je Anušić.

    Župan Ivan Anušić naglasio je da je sastanak s ministricom svakako vrhunac posjeta Županije Münchenu i Bavarskoj “Bavarska je najrazvijenija savezna republika u Njemačkoj i 15. ekonomija u svijetu. Ne treba biti previše pametan da se stvari koje se ovdje rade desetljećima jednostavno preslikaju na Hrvatsku zato što smo vrlo slični. Bavarska i Osječko-baranjska županija slične su i geografski kao i potencijalima u poljoprivredi i turizmu kao granama gospodarstva. Razgovori koje smo danas vodili početak su ozbiljne suradnje, a ministrica je iskazala želju da posjeti Slavoniju, jer je u prosincu dogovoren posjet na razini naših Vlada, tako da nastavak razgovora očekujem u Osijeku. Nekakve dobre prakse koje su oni već davno uveli možemo savjetovanjima uvesti i kod nas.” – zaključio je župan.

    Anušić i Kaniber održali radni sastanak u Bavarskoj Anušić i Kaniber održali radni sastanak u Bavarskoj

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Hrvatska je u srijedu birala 11. saziv Hrvatskog sabora. Građani su u velikom broju izašli na birališta kako bi izabrali 151 saborskog zastupnika. Još jednom, izgledno je da ćemo imati "Frankeštajn" vladajuću koaliciju

    Hoćemo li imati još jednu “Frankenštajn” vladu?

    Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezuje isplatiti iznos od 3.897.000,00 EUR, najkasnije do 30. studenoga 2024. godine.

    Osječki gradonačelnik Radić o slučaju Saubermacher-Strabag: Ovo je najštetnija sudska presuda protiv Grada Osijeka. Nemamo veze s njom, ali ćemo ju platiti a građani to neće osjetiti

    SDP Osijek je poslao priopćenje povodom Svjetskog dana socijalne pravde te prozvao gradsku upravu

    SDP Osijek – Svjetski dan socijalne pravde