ŽIVOT

Svjetski dan veganstva: Osim što je “dan mrtvih”, bit će da je i “dan gladnih”

Svatko tko je probao vegansku prehranu zna koliko ona može biti raznovrsna - ipak, mi se držimo "meseka" ;)

Objavljeno 01.11.2018
Josipa Maksimović

Svjetski dan veganstva, obilježava se 1. studenog još od 1994. godine.

Ne brinite se, u naslovu smo se odlučili malo našaliti – svatko tko je probao vegansku prehranu zna koliko ona zapravo može biti raznovrsna.

Vegani vole “tamaniti zelenjavu”, prvenstveno zato što je zdrava, a također i kako bi zaštitili životinje i suzbili njihovo iskorištavanje za ljudske potrebe.

U slučaju da još niste 100 posto sigurni, pojam vegana odnosi se na osobu koja ne jede nikakvu hranu životinjskog porijekla, nego se izričito prehranjuje “darovima majke prirode”.

Čini nam se da je trend veganstva porastao u zadnjih nekoliko godina.

Ipak, u društvu često vlada mišljenje da vegani “žive od zraka” i da su stalno gladni.

Bez brige, izbor namirnica je zaista šarolik, a vegani su “prisiljeni” biti što kreativniji kako bi osmislili vlastite varijante “naše” hrane, tako da nitko neće ostati gladan!

Svaka im čast na volji, mi se ipak držimo “meseka”!

 

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Konferencija FOODCOOLTOUR, je okupila više od tri stotine uzvanika - vodeće europske i domaće stručnjake, predstavnike vlasti i akademske zajednice te prehrambene industrije

Konferencija Foodcooltour u Osijeku: Proizvodnja hrane i samodostatnost kao strateški resurs i pitanje nacionalne sigurnosti

Jandroković: Pitanje samodostatnosti postaje sve važnije, posebno u svijetlu globalnih događaja i najnovijih međunarodnih sukoba Najviše uvozimo voće, povrće, meso Više…

U nastavku teksta donosimo neke od originalnih, inovativnih i uzbudljivih destinacija koje ove jeseni nude gastro iskustvo za pamćenje.

Jesenski gastro vodič uz koje je odabir najboljih restorana mačji kašalj

Regionalna restoranska scena dinamično je dočekala jesensko razdoblje, a tom svjedoči niz odličnih restorana, bistroa, vinarija i barova koji nude Više…

Za stanovnike Osijeka ovo su najpopularniji izbori korisnika, top tri restorana u Osijeku.

Osječani obožavaju street food, naručuju ga više od burgera i pizza, ali i dalje najviše vole – pomfrit!

Donosimo vam kulinarske izbore Hrvata u 2023. godini. Izgleda da tradicionalni favoriti polako ustupaju mjesto nekim novim jelima, a apsolutni Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Prošlogodišnji WineOS u dva dana okupio je više od 4000 posjetitelja koji su imali priliku kušati više od 600 različitih vina i žestokih pića, posluženih u tisuće čaša i ohlađenih s više od tone leda

WineOs 2026 by Graševina Croatica – Otvorene prijave za izlagače

Svaka polaznica dobila je goodie bag brenda Jana nails u vrijednosti 70,00 eura u kojem se nalaze čak 23 poklona i poklon u vrijednosti 40,00 eura od MOTION i Medusa brenda

Po prvi puta u Osijeku je održana jedinstvena radionica FACE SPA&CANDLES

Ovom je nagradom Agroklub primjer i točka orijentacije za sve medije koji žele graditi održive, neovisne i inovativne digitalne projekte u budućnosti

Novo značajno priznanje Agroklubu: Nagradom Northern Star proglašeni najboljima na domaćoj digitalnoj sceni