ŽIVOT

Više peradi, a manje crvenog mesa smanjuje rizik od raka dojke

U spomenutom je razdoblju dijagnosticirano 1536 invazivnih karcinoma dojke...

Objavljeno 20.08.2019
Ivona Amidžić

Dobra vijest za žene koje nisu vegetarijanke, ali im ne bi bilo teško odreći se hamburgera i odrezaka – nova studija ukazuje na to da konzumacija crvenog mesa povećava rizik od razvoja raka dojke za 23 posto, no ako se u prehrani zamijeni mesom peradi taj je rizik manji.

Studijom, čiji su rezultati objavljeni u stručnome časopisu International Journal of Cancer, znanstvenici su željeli otkriti povezanost između raznih obrazaca konzumacije mesa i incidencije karcinoma dojke na 42.012 žena iz Sjedinjenih Država i Portorika. Razvoj stanja praćen je u prosjeku 7,6 godina, a sudionice istraživanja bile su žene u dobi od 35 do 74 godine te su imale najmanje jedan slučaj raka dojke u obitelji.

U spomenutom je razdoblju dijagnosticirano 1536 invazivnih karcinoma dojke

Tim znanstvenika koji je vodila epidemiologinja sa Sveučilišta Columbia, Jamie J Lo, otkrio je da je među ženama koje su konzumirale više crvenog mesa, preciznije četvrtinu kilograma ili više dnevno, evidentiran 23 posto veći rizik od razvoja invazivnog karcinoma dojke u usporedbi sa ženama koje su konzumirale najmanju količinu te vrste mesa.

Istodobno je među ispitanicama u čijoj je prehrani najzastupljenije bilo meso peradi zabilježen 15 posto manji rizik od razvoja raka dojke u usporedbi sa ženama koje su jele manje količine.

Konkretno, znanstvenici su na temelju studije zaključili da je rizik od razvoja raka dojke puno manji među ženama koje su crveno meso – govedinu, teletinu, svinjetinu, janjetinu i meso divljači, zamijenile mesom peradi – piletinom, puretinom, pačetinom, mesom guske i raznom pernatom divljači.

Uočena veza nije se izmijenila ni kad su istraživači u obzir uzeli i dodatne čimbenike koji su mogli utjecati na rezultate, a riječ je o obiteljskoj anamnezi raka dojke, o pretilosti ispitanica, učestalosti tjelesne aktivnosti, načinu pripreme mesa  i konzumiranju alkohola.

Zbog čega znanstvenici upiru prstom baš u crveno meso?

Ranije studije provedene na laboratorijskim životinjama pokazale su da potencijalno kancerogeni spojevi u crvenom mesu mogu utjecati na povećan rizik od razvoja tumora. Riječ je o nusproduktima pripreme crvenog mesa, osobito kad se crveno meso peče na roštilju.

Ne treba zaboraviti ni na to da konzumiranje manjih količina crvenog mesa smanjuje rizik od razvoja raka debelog crijeva, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2.

“Premda mehanizam koji pridonosi tomu da konzumacija peradi rezultira manjim rizikom od razvoja karcinoma dojke nije u potpunosti razjašnjen, naša studija bez sumnje ide u prilog činjenici da zamjena crvenog mesa u prehrani mesom peradi značajno smanjuje rizik od razvoja raka dojke kod žena”, zaključio je jedan od autora studije Dale P. Sandler.

(Hina)

foto: pixabay (ilustracija)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Dan narcisa obilježili su i SDP kao i gradska uprava grada Osijeka. Dan narcisa se obilježava od 1997. godine, a cvijet narcisa odabran je kao simbol proljeća

Obilježen dan Narcisa koji podsjeća na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke

Tradicionalno, prve proljetne subote obilježava se Dan narcisa. Prodajom i podjelom cvijeta narcisa i edukativnih materijala već desetljećima se prikupljaju Više…

Kampanja ''Ne odustajem'' posvećena je ženama s metastatskim rakom dojke

Eni, Nika, Nela i Mia u kampanji “Ne odustajem”

Uz kampanju ”Ne odustajem”, posvećenu ženama s metastatskim rakom dojke, objavljena je obrada istoimene pjesme Zlatana Stipišića Gibonnija s mladim Više…

U projekt je uključeno ukupno 994 učenika u riziku od siromaštva iz 14 osnovnih škola kojima je osnivač Osječko-baranjska županija

Osječko-baranjska županija osigurava besplatnu prehranu za sve osnovnoškolce

U petak, 23. srpnja 2021. godine održana je Završna konferencija projekta ”Vrijeme je za školski obrok 2020.-2021.”. U projekt je Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Smijeh ima snažnu moć širenja pozitivne energije, zašto ove jeseni ne bismo poklonili upravo to? Pokloniti osmijeh nije tek beznačajan čin – to je dar koji ima trajan učinak, a još je ljepše ako dolazi u obliku nezaboravnog iskustva

Pokloni zadivljujuće jesensko iskustvo, pokloni osmijeh

Radionica je namijenjena mladima koji žele steći nova znanja, inspirirati se i aktivno sudjelovati u stvaranju pozitivnih promjena

Srce za promjenu – Poziv mladima

Ova neobična pekarska delicija, koja je već neko vrijeme glavna zvijezda svjetskih društvenih mreža, nije samo oku privlačna, već obećava i pravu eksploziju okusa

Probali smo cube kroasan: Viralni hit koji je osvojio svijet, stigao je u Mlinar!