ŽIVOT

Kopački rit: Zimsko prebrojavanje – 28 000 ptica na zimskom boravku

Na ukupno 50 lokaliteta od ptica uglavnom prevladavaju patke, guske, liske, veliki vranci, ždralovi, labudovi, galebovi, čaplje, ronci, gnjurci i vodomari

Objavljeno 09.02.2020
Petar Tauković

U Kopačkom ritu “zimuju” mnoge vrste ptica, tijekom ovogodišnjeg zimskog prebrojavanja ptica močvarica sveukupno je zabilježeno 28 194 ptice, ukupno 65 različitih vrsta. Novost ovogodišnjeg prebrojavanja je ta što je ono provedeno i na području ekološke mreže NATURA 2000, Dunav Sjeverno od Kopačkog rita, koje je od nedavno postalo dijelom upravljanja Javne Ustanove Parka prirode Kopački rit.

Pročitajte i… Kako se broje ptice

Na području PP Kopački rit zabilježeno je ukupno 23 036 ptica (58 vrsta), od kojih su 20 945 ptice močvarice (22 vrste). Prijeđeno je 36 lokaliteta, a od ptica uglavnom prevladavaju patke, guske, veliki vranci, ždralovi, labudovi, galebovi, čaplje, ronci, gnjurci i vodomari.

Na području ekološke mreže NATURA 2000, područje Sjeverno od Kopačkog rita zabilježeno je ukupno 5159 ptica (35 vrsta), od kojih su 3074 ptice močvarice (11 vrsta). Prijeđeno je 14 lokaliteta, a vrste koje prevladavaju na ovom području su liske, guske, patke, labudovi i čaplje.

Svi dobiveni podaci uvelike pomažu boljem razumijevanju ptica vodarica, njihove ekologije, ponašanja dnevnih migracija i seobenih navika, a također govore o stabilnosti močvarnog ekosustava Kopačkog rita.

Kopački je rit park prirode, smješten u kutu što ga čini rijeka Dunav sa svojim pritokom Dravom. Ovisno o vodostaju, vode tih dviju rijeka neprestano oblikuju i mijenjaju izgled Rita, stvarajući prekrasan mozaik jezera, kanala, bara i greda, poplavnih šuma, trščaka i vlažnih livada. To je jedno od najbolje očuvanih poplavnih područja u Europi, a Posebni zoološki rezervat najvrjedniji je dio Parka. Područje Kopačkoga rita karakterizira iznimna ljepota krajobraza i velika biološka raznolikost.

Cijeli je Rit nadaleko poznat kao stanište brojnim pticama močvaricama, populaciji običnoga jelena te osobito orla štekavca, koji je simbol Parka.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

U nedjelju, 28. travnja 2024. održat će se tradicionalna FFOS-ova biciklijada na ruti Osijek – Kopački rit. Biciklijada se i ove godine Više…

Suradnja u sprječavanju krijumčarenja osoba, roba i opojnih droga u zaštiti državne granice, sprječavanje nezakonitog lova i ribolova, kao i ostalih nezakonitih radnji na području JUPP Kopački rit.

Suradnjom policijskih službenika i djelatnika parka prirode protiv svih oblika kažnjivih djela

Policijski službenici Postaje granične policije Beli Manastir u suradnji s djelatnicima Službe čuvara prirode Javne ustanove parka prirode Kopački rit, Više…

U zadnjih 45 godina izgubljeno je više od trećine svjetskih močvarnih staništa. Oko 40% biljnih i životinjskih vrsta direktno ovisi o njima.

WWF priprema čišćenje kanala u Parku prirode Kopački rit

U zadnjih 45 godina izgubljeno je više od trećine svjetskih močvarnih staništa. Oko 40% biljnih i životinjskih vrsta direktno ovisi Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

"Osjećate kao da Vas ponekad nitko ne razumije? Pridružite se na prekrasnom druženju povodom Majčinog dana gdje ćete dobiti podršku i razumijevanje drugih majki! Priuštite si vrijeme za osobni razvoj kroz radionicu koja će Vam olakšati izazove roditeljstva! Naučite kako uspješnije komunicirati i osnažiti vezu sa svojom djecom uz pomoć voditeljice radionice - spisateljice za djecu, majke četvero djece i magistre edukacije hrvatskog jezika!

Komunikacijska radionica za majke u povodu Majčinog dana

Lokšice, trganci, rezanci, zavezanci, čikovi, valjušci, taške, tarana… brojne su forme i nazivi tradicionalne šokačke tjestenine koje ćete moći kušati na festivalu na kojem će se okupiti podunavski majstori tista iz Baranje i Bačke.

[NAJAVA] Festival tista vas ponovno zove u srce baranje

Završeno je osmo finale izbora za Najljepšu Mamu Hrvatske. Uz tri krune, dodijeljeno je ukupno šest lenti...

[FOTO] Izabrane najljepše mame Hrvatske