ŽIVOT

Kako se prebrojavaju ptice u Kopačkom ritu? Koliko će ih biti na ljeto?

Razgovarali smo s rukovoditeljicom Odsjeka za promociju i provedbu projekata Ružicom Marušić... :)

Objavljeno 08.02.2019
Antonela Verković

Kako smo već ranije naveli, na području Parka prirode Kopački rit završeno je zimsko prebrojavanje ptice, a rezultati su fascinirajući – ove je zime zabilježeno nešto više od 35 tisuća ptica, među kojima gotovo 34 tisuće močvarica.

Tom prigodom imali smo prilike razgovarati s Ružicom Marušić, rukovoditeljicom Odsjeka za promociju i provedbu projekata u Kopačkom ritu.

Istaknula je kako je prebrojavanje ptica iznimno važno za Kopački rit. ”Taj podatak je važan za Park prirode jer nam govori o stabilnosti ekosustava. Prebrojavanje je rađeno na 17 lokacija i zadovoljni smo rezultatima”, rekla je Marušić.

Kako bi Kopački rit bio na Ramsanskoj listi, jedan od uvjeta je da u svakom trenutku ima 20 000 ptica močvarica. Samim tim ekipa iz Kopačkog rita provjerava situaciju na terenu je li u ekosustavu sve u redu. Kao što je potvrđeno, taj broj je Kopački rit premašio za 15 000 ptica, a svake godine, istaknula je Marušić, broj ptica je u velikom ‘plusu’, što je iznimno važno, ali i pohvalno.

KAKO SE BROJE PTICE?

Kako izbrojati 35 000 ptica?! Predmet je to znatiželje mnogih, a mi vam, evo, otkrivamo tajnu… 🙂

Marušić nam je objasnila kako postoje određene trase, linije kojima prolaze djelatnici stručne službe u suradnji s Hrvatskim društvom za zaštitu ptica i bilježe ono što prolaskom tim trasama vide. Kako biste ih uspjeli pomno zabilježiti i vidjeti, potrebno je iskustvo, dobar vid i oprez.

Dakako, neophodno je i dobro poznavati sve vrste ptica jer ih zaista ima pregršt, a mnoge su slične jedna drugoj pa je lako doći do zabune u određivanju vrste. Ukoliko je riječ o jatu, onda se to radi procjenom, iskustvom, a na tu ‘ekspediciju brojanja’ idu stručnjaci koji imaju godine iskustva iza sebe.

O PTICAMA

Izuzetno smo zadovoljni zbog tog što je stanje stabilno. Ptice prepoznaju Kopački rit kao ugodno mjesto gdje još uvijek mogu obitavati i prezimiti, ako su došle na zimovalište. Važno nam je bilježiti broj orla štekavca, koji je naš zaštitni znak, a ove godine smo ih zabilježili čak 125 – istaknula je Marušić.

Podsjetila je da je Kopački rit 1993. uvršten je na Listu svjetski značajnih vlažnih staništa, a na njoj su još Park prirode Lonjsko polje, Park prirode Vransko jezero, Delta Neretve i ribnjaci Crna mlaka.

LJETO?!

Na ljeto bi, ističe Marušić, broj trebao biti otprilike sličan ovom trenutnom, zimskom (35 000). Iako se ljetno brojanje ptica ne provodi, dosadašnji prosjek je pokazao sličan broj u oba godišnja doba. Broj ptica se ‘izbalansira’ – ptice iz Kopačkog rita koje su otišle prezimiti u toplije krajeve vrate se, a one koje su trenutno ‘na zimovanju’ ovdje vraćaju se u svoj zavičaj.

FOTO: Youtube screenshot

 

 

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Suradnja u sprječavanju krijumčarenja osoba, roba i opojnih droga u zaštiti državne granice, sprječavanje nezakonitog lova i ribolova, kao i ostalih nezakonitih radnji na području JUPP Kopački rit.

Suradnjom policijskih službenika i djelatnika parka prirode protiv svih oblika kažnjivih djela

Policijski službenici Postaje granične policije Beli Manastir u suradnji s djelatnicima Službe čuvara prirode Javne ustanove parka prirode Kopački rit, Više…

U ovom članku donosimo vam popis najboljih wellness odredišta koja će vas regenerirati, opustiti i napuniti vaše energetske baterije.

Uspostavite umnu i tjelesnu ravnotežu uz ultimativni zimski wellness

Zima donosi svoj šarm s bijelim pokrivačem snijega, toplim napicima i ugodnim trenucima uz vatru. Međutim, ova sezona također može Više…

U zadnjih 45 godina izgubljeno je više od trećine svjetskih močvarnih staništa. Oko 40% biljnih i životinjskih vrsta direktno ovisi o njima.

WWF priprema čišćenje kanala u Parku prirode Kopački rit

U zadnjih 45 godina izgubljeno je više od trećine svjetskih močvarnih staništa. Oko 40% biljnih i životinjskih vrsta direktno ovisi Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

Uskršnja kupovina u Portanovi

Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša