OSJEČANI

Akcija “Zasadi drvo, ne budi panj” u Osijeku (8.-9.11.) NAJAVA

Svatko može zasaditi stablo svojim rukama!

Objavljeno 23.10.2019
Ivona Amidžić

Akcija “Zasadi drvo, ne budi panj” održat će se 25., 26. i 27. listopada diljem Hrvatske, Hrvatske šume pripremile su više od deset tisuća sadnica, a građani se pozivaju da se odazovu toj kolektivnoj sadnji drveća.

Građanska inicijativa “Zasadi drvo, ne budi panj” pokrenuta je s idejom da svatko može zasaditi stablo i tako pridonijeti poboljšanju vlastite životne sredine, a ujedno i borbi protiv klimatskih promjena. Inicijativu je preko Facebook grupe nedavno pokrenula Varaždinka Mateja Angelina Kramar te je u kratkom roku privukla mnogobrojne zainteresirane sudionike i ubrzo okupila oko 20.000 članova, čiji broj neprestano raste, a među njima su i neki hrvatski gradovi koji su se uključili u akciju.

Cilj inicijative je potaknuti građane, udruge, tvrtke i ustanove da samostalno ili u suradnji s lokalnim jedinicama samouprave u tri dana diljem Hrvatske zasade što više stabala kako bi pridonijeli ozelenjivanju svojih životnih sredina i time istaknuli važnost i dobrobit drveća i zelenila, osobito u urbanim sredinama. S konferencije za novinare građani su pozvani da se odazovu akciji i da sade autohtone vrste, voćke i medonosne sadnice.

Svatko može zasaditi stablo svojim rukama!

Mateja Angelina Kramar istaknula je kako im je najvažnije osvijestiti građane da mogu zasaditi stablo svojim rukama. Rekla je kako je odaziv na akciju vrlo velik te da su joj se priključili svi veliki gradovi i sve općine te obrazovne ustanove, institucije, udruge i svi nacionalni parkovi.

Prodekan Šumarskog fakulteta Josip Margaletić rekao je da se fakultet aktivno uključio u tu hvale vrijednu akciju te se nada njezinu velikom uspjehu. Ističe kako pošumljavanje redovito odrađuje šumarska struka, koja ima tradiciju dužu od 250 godina i prepoznata je u Europi i šire, a akcija je i prilika da se zajedno kroz građansku inicijativu povežu i javnosti pokažu onaj dio priče koji je čvrsto vezan za očuvanje i kvalitetu stabilnosti šumskih eko-sustava.

Voditelj Uprave Hrvatskih šuma – podružnice Zagreb Damir Miškulin ističe kako se Hrvatske šume uključuju u sve akcije kojima je cilj zaštita i očuvanje šuma pa su se tako uključile i u tu akciju. Donirat će po dvije sadnice svim fizičkim osobama te do 20 sadnica svim ustanovama. Miškulin očekuje da će Hrvatske šume donirati više od 10.000 sadnica, a točan broj znat će idući tjedan, kad akcija završi. Siguran je da će se mnogi građani uključiti u akciju.

Sadnja s građanima u Osijeku

Akcija kolektivne sadnje u Osijeku održat će se 8. i 9. studenoga, dva tjedna kasnije nego u ostalim gradovima. Tada će stručne službe Grada Osijeka zajedno s građanima posaditi 8 od predviđene 32 svojte stabala, uglavnom visokog i srednje visokog rasta, i to na sljedećim lokacijama:

  • Petak, 8. studenoga: Ulica Bele Bartoka, Drinska ulica, Ulica kralja Petra Svačića
  • Subota, 9. studenoga: Ulica kralja Petra Svačića, Park Uske njive, Zeleno polje (početno s Ulicom Matije Gupca) i Tenja (Osječka ulica)

Jasenka Vizentaner, viša stručna suradnica u Odsjeku za komunalno gospodarstvo, pojasnila je da će se stabla saditi u parkovima i drvoredima te pozvala sve građane, uključujući i one koji nisu prošli obuku sadnje, da ponesu motike i lopate ako ih imaju i pridruže se ovoj hvalevrijednoj akciji.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VIŠE IZ KATEGORIJE

Većina jezik želi učiti u Zagrebu, a nitko u Osijeku, iako su imali priliku prijaviti se i ovdje...

Potomci iseljenih Hrvata dobit će priliku učiti hrvatski jezik u Hrvatskoj

"Oni koji su mogli učiniti najviše, u ključnim trenucima, svjesno su odlučili baciti klipove pod noge klubu"

Piližota: Treba li Šuker i dalje biti počasni građanin našeg grada?

Kontaktirali smo gradonačelnika Ivana Vrkića i upitali ga zašto dom nije završen, je li doista prenamijenjen u arhivu i planira li ga ova gradska vlast završiti

Treba li Brijestu društveni dom?