POLITIKA

Amsterdamska koalicija: Oni koji su do sada vodili Hrvatsku propustili su svoju priliku

Na konferenciji za novinare Amsterdamske koalicije Beljak je ocijenio kako se ljubav prema domovini ne pokazuje zastavama i pjevanjem himne, nego "radom za domovinu i neiskorištavanjem te domovine"

    Objavljeno 14.03.2019
    Tamara Lemajić

    Predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) Krešo Beljak izjavio je u četvrtak kako su “oni koji su do sada vodili Hrvatsku svoju priliku višekratno propustili”, a rezultati njihove vladavine su vidljivi na onome što Hrvatska danas ima.

    Na konferenciji za novinare Amsterdamske koalicije Beljak je ocijenio kako se ljubav prema domovini ne pokazuje zastavama i pjevanjem himne, nego “radom za domovinu i neiskorištavanjem te domovine”.

    “Pogledajte koliko desetci tisuća ljudi dobivaju primanja iz državnoga, gradskih ili općinskih proračuna, a nisu ih zaslužili. To nije ljubav prema domovini. To treba preokrenuti jer zbog toga mladi odlaze”, istaknuo je Beljak.

    Smatra kako Osijek ima pretpostavke biti najbogatiji grad u Hrvatskoj, ali Slavoniji i drugim regijama potrebno je decentralizacijom omogućiti da upravljaju svojim prirodnim bogatstvima i financijama, što bi vrlo brzo rezultiralo i porastom BDP-a te preokretanjem negativnih trendova iseljavanja stanovništva.

    Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš ocijenila je kako “Slavonija ne šuti zato što je zadovoljna, već zato što se osjeća jadno”. Upozorila je kako je u Osječko-baranjskoj županiji svaka peta osoba nezaposlena, u Zagrebu svaka dvadeseta i u Istarskoj županiji svaka trideseta.

    Govoreći o izborima za Europski parlament, istaknula je kako u kampanji žele upozoriti građane da se na tim izborima biraju kandidati koji će zastupati njihove interese u EU, što je bitno jer se 75 posto svih propisa ne donosi u Zagrebu nego u Bruxellesu.

    Damir Jurić: Naša je koalicija antifetišistička

    Kandidat na listi za Europski parlament Damir Jurić ustvrdio je kako je ovo “antifetišistička koalcija” koja ne želi “imati državu kao fetiš”.

    “Mnoge političke opcije slave državu kao fetiš, država im je primarna, a građani sekundarni. Stvar bi trebala biti obrnuta, da građani ne budu podanici, već akteri”, istaknuo je i dodao da država u ovome trenutku onemogućuje inicijative onima koji pokušavaju nešto napraviti na slobodnom tržištu.

    Hrvatska, rekao je, ima četiri milijuna stanovnika i oko 50 milijarda eura BDP-a, što je oko 12 tisuća po stanovniku, a da bi dostigla europski prosjek, treba nam BDP od 100 milijarda eura i 24 tisuće po stanovniku, ili, istaknuo je, što Vlada trenutačno radi, kao i neke prošle, da ostanemo na 50 milijarda eura, a da se broj stanovnika smanji na dva milijuna pa će oni koji ostanu imati 24 tisuće eura po stanovniku.

    “Dakle, nije sve u razvoju, ima nečeg i u genocidu, ali mi bismo išli ovim starinskim putem uvećanja BDP-a”, zaključio je ironično Jurić.

     

    (Hina)

    Foto: HINA/ Miljenko KLEPAC/ mk

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Nezadovoljni članovi pozivaju predsjednika Krešu Beljaka da podnese ostavku. Pongrac ''opleo'' i po čelništvu stranke...

    Pobuna u HSS-u: ”Pucaju po šavovima”!

    Jučer je u Čepinu održana konferencija za novinare koja je okupila članove HSS-a iz slavonskih županija. Tom je prilikom suspendirani Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Hrvatska je u srijedu birala 11. saziv Hrvatskog sabora. Građani su u velikom broju izašli na birališta kako bi izabrali 151 saborskog zastupnika. Još jednom, izgledno je da ćemo imati "Frankeštajn" vladajuću koaliciju

    Hoćemo li imati još jednu “Frankenštajn” vladu?

    Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezuje isplatiti iznos od 3.897.000,00 EUR, najkasnije do 30. studenoga 2024. godine.

    Osječki gradonačelnik Radić o slučaju Saubermacher-Strabag: Ovo je najštetnija sudska presuda protiv Grada Osijeka. Nemamo veze s njom, ali ćemo ju platiti a građani to neće osjetiti

    SDP Osijek je poslao priopćenje povodom Svjetskog dana socijalne pravde te prozvao gradsku upravu

    SDP Osijek – Svjetski dan socijalne pravde