POLITIKA

Amsterdamska koalicija: Oni koji su do sada vodili Hrvatsku propustili su svoju priliku

Na konferenciji za novinare Amsterdamske koalicije Beljak je ocijenio kako se ljubav prema domovini ne pokazuje zastavama i pjevanjem himne, nego "radom za domovinu i neiskorištavanjem te domovine"

  Objavljeno 14.03.2019
  Tamara Lemajić

  Predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) Krešo Beljak izjavio je u četvrtak kako su “oni koji su do sada vodili Hrvatsku svoju priliku višekratno propustili”, a rezultati njihove vladavine su vidljivi na onome što Hrvatska danas ima.

  Na konferenciji za novinare Amsterdamske koalicije Beljak je ocijenio kako se ljubav prema domovini ne pokazuje zastavama i pjevanjem himne, nego “radom za domovinu i neiskorištavanjem te domovine”.

  “Pogledajte koliko desetci tisuća ljudi dobivaju primanja iz državnoga, gradskih ili općinskih proračuna, a nisu ih zaslužili. To nije ljubav prema domovini. To treba preokrenuti jer zbog toga mladi odlaze”, istaknuo je Beljak.

  Smatra kako Osijek ima pretpostavke biti najbogatiji grad u Hrvatskoj, ali Slavoniji i drugim regijama potrebno je decentralizacijom omogućiti da upravljaju svojim prirodnim bogatstvima i financijama, što bi vrlo brzo rezultiralo i porastom BDP-a te preokretanjem negativnih trendova iseljavanja stanovništva.

  Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš ocijenila je kako “Slavonija ne šuti zato što je zadovoljna, već zato što se osjeća jadno”. Upozorila je kako je u Osječko-baranjskoj županiji svaka peta osoba nezaposlena, u Zagrebu svaka dvadeseta i u Istarskoj županiji svaka trideseta.

  Govoreći o izborima za Europski parlament, istaknula je kako u kampanji žele upozoriti građane da se na tim izborima biraju kandidati koji će zastupati njihove interese u EU, što je bitno jer se 75 posto svih propisa ne donosi u Zagrebu nego u Bruxellesu.

  Damir Jurić: Naša je koalicija antifetišistička

  Kandidat na listi za Europski parlament Damir Jurić ustvrdio je kako je ovo “antifetišistička koalcija” koja ne želi “imati državu kao fetiš”.

  “Mnoge političke opcije slave državu kao fetiš, država im je primarna, a građani sekundarni. Stvar bi trebala biti obrnuta, da građani ne budu podanici, već akteri”, istaknuo je i dodao da država u ovome trenutku onemogućuje inicijative onima koji pokušavaju nešto napraviti na slobodnom tržištu.

  Hrvatska, rekao je, ima četiri milijuna stanovnika i oko 50 milijarda eura BDP-a, što je oko 12 tisuća po stanovniku, a da bi dostigla europski prosjek, treba nam BDP od 100 milijarda eura i 24 tisuće po stanovniku, ili, istaknuo je, što Vlada trenutačno radi, kao i neke prošle, da ostanemo na 50 milijarda eura, a da se broj stanovnika smanji na dva milijuna pa će oni koji ostanu imati 24 tisuće eura po stanovniku.

  “Dakle, nije sve u razvoju, ima nečeg i u genocidu, ali mi bismo išli ovim starinskim putem uvećanja BDP-a”, zaključio je ironično Jurić.

   

  (Hina)

  Foto: HINA/ Miljenko KLEPAC/ mk

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Nezadovoljni članovi pozivaju predsjednika Krešu Beljaka da podnese ostavku. Pongrac ''opleo'' i po čelništvu stranke...

  Pobuna u HSS-u: ”Pucaju po šavovima”!

  Jučer je u Čepinu održana konferencija za novinare koja je okupila članove HSS-a iz slavonskih županija. Tom je prilikom suspendirani Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Na vijećničko pitanje o broju upisane djece u vrtiće, gradonačelnik je izvijestio kako je upisano 370 djece više u odnosu na prethodnu pedagošku godinu

  U osječke vrtiće ove će jeseni rekordnih 3611 djece

  Rebalansom je Proračun Osječko-baranjske županije povećan s 250,60 milijuna eura na 293,70 milijuna

  Rebalansom izglasan rekordan Proračun Osječko-baranjske županije

  Ovo mi je prvi posjet prelijepom Osijeku. Za nas je vrlo važno da Francuska Alijansa ostane jaka, omogućujući ljudima u regiji da uče francuski jezik i o francuskoj kulturi – rekao veleposlanik Fieschi

  Francuski veleposlanik Fieschi u nastupnom posjetu Osijeku