POLITIKA

Anušić u Bavarskoj: “Ne treba biti previše pametan se stvari koje se ovdje rade preslikaju na Hrvatsku.”

Župan Ivan Anušić je održao radni sastanak s ministricom Michaelom Kaniber

    Objavljeno 22.06.2018
    Nikolina Ćosić

    Tijekom dvodnevnog boravka u Bavarskoj, župan Ivan Anušić je sa suradnicima posjetio i Vladu Republike Bavarske gdje je održan radni sastanak s ministricom poljoprivrede, prehrane i šumarstva Republike Bavarske Michaelom Kaniber. Anušić je tijekom sastanka rekao kako Osječko-baranjsku županiju želi brendirati kao međunarodno prepoznatu regiju u kojoj će se razvoj temeljiti na spoju poljoprivrede i turizma, jer najveća slavonska županija može ponuditi programe kontinentalnog turizma, s naglaskom na ekološku poljoprivredu i očuvani okoliš.

    Kaniber o sličnosti Bavarske i Hrvatske

    “Sretna sam zbog ovog zajedničkog sastanka. Vidjelo se da Bavarska i Hrvatska imaju puno toga zajedničkog, i na agrarno-političkom polju i u turizmu. Obje zemlje su prekrasne s izvanrednim resursima koje rado koristimo i dalje razvijamo. Raduje me čuti da Hrvatska u suradnji s Europskom Unijom u budućnosti može biti uspješna. Mi se zalažemo za apsolutnu raznolikost gospodarstava. Želimo da naša ruralna gospodarstva, poduzetnici i seljaci imaju najbolje početne uvjete, ali moramo reći da podržavamo takozvanu premijsku kvalitetu, te je kupac u jednom dijelu spreman potrošiti nešto više novca za dobro mlijeko ili dobar proizvod” – rekla je nakon sastanka ministrica Michaela Kaniber.

    Ministrica Kaniber porijeklom je Hrvatica, a na čelu je iznimno važnog bavarskog ministarstva. “Rekla bih kako su se Hrvati u Bavarskoj i Njemačkoj na najbolji način uspjeli integrirati, jer su Hrvati, ukupno gledano, vrlo vrijedan narod. Potječem iz ruralnog područja i imamo izvrstan odnos sa seljacima, počašćena sam i zahvalna na povjerenju koje mi je ukazao predsjednik Vlade Söder kada me imenovao za ministricu. Smatram da je to veliki znak i da mi Hrvati našoj novoj domovini Bavarskoj možemo nešto jednim dijelom zauzvrat dati te da se možemo boriti za najbolje uvjete u Bavarskoj.” – pojasnila je Kaniber.

    Neizbježna tema – odlazak mladih iz Slavonije

    Samo u Munchenu živi oko 40.000 Hrvata. Stoga su se župan i ministrica dotakli i neizbježne teme – odlaska mladih ljudi iz Slavonije, Baranje pa i cijele Hrvatske u europske zemlje od kojih je Bavarska jedna od zanimljivijih destinacija. “Na zaustavljanju iseljavanja moramo raditi strateški i dugoročno, a mladim ljudima ponuditi ekonomske mjere ispred socijalnih. Zaštićuju i osnažuju svoju poljoprivrednu proizvodnju, usmjeravaju je prema ekološkoj i postavili su određene standarde u kvaliteti namirnica. Time mladim ljudima nude mogućnost da i u ruralnim područjima žive i rade jednako kvalitetno kao i u gradovima.” – rekao je Anušić.

    Župan Ivan Anušić naglasio je da je sastanak s ministricom svakako vrhunac posjeta Županije Münchenu i Bavarskoj “Bavarska je najrazvijenija savezna republika u Njemačkoj i 15. ekonomija u svijetu. Ne treba biti previše pametan da se stvari koje se ovdje rade desetljećima jednostavno preslikaju na Hrvatsku zato što smo vrlo slični. Bavarska i Osječko-baranjska županija slične su i geografski kao i potencijalima u poljoprivredi i turizmu kao granama gospodarstva. Razgovori koje smo danas vodili početak su ozbiljne suradnje, a ministrica je iskazala želju da posjeti Slavoniju, jer je u prosincu dogovoren posjet na razini naših Vlada, tako da nastavak razgovora očekujem u Osijeku. Nekakve dobre prakse koje su oni već davno uveli možemo savjetovanjima uvesti i kod nas.” – zaključio je župan.

    Anušić i Kaniber održali radni sastanak u Bavarskoj Anušić i Kaniber održali radni sastanak u Bavarskoj

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezuje isplatiti iznos od 3.897.000,00 EUR, najkasnije do 30. studenoga 2024. godine.

    Osječki gradonačelnik Radić o slučaju Saubermacher-Strabag: Ovo je najštetnija sudska presuda protiv Grada Osijeka. Nemamo veze s njom, ali ćemo ju platiti a građani to neće osjetiti

    SDP Osijek je poslao priopćenje povodom Svjetskog dana socijalne pravde te prozvao gradsku upravu

    SDP Osijek – Svjetski dan socijalne pravde

    Trenutačno je u tijeku zimsko sezonsko sniženje i premda smo uveli niz pravila kako bi zaštitili građane od prevara, čak 72 posto građana kaže kako je naišlo na lažno sniženje

    Borzan ljuta: Tri četvrtine građana je naišlo na lažna sniženja