GOSPODARSTVO

Baranja je postala veliko gradilište

Uskoro se završava koridor do Belog Manastira, čija je izgradnja započela prije 3,5 godine, a odmah po završetku započinje se s izgradnjom novih 5 kilometara do mađarske granice...

    Objavljeno 21.04.2022
    Ivona Amidžić

    Župan Ivan Anušić obišao je radove na cesti između Kamenca i Popovca u pratnji načelnika općine Kneževi Vinogradi Vedrana Kramarića i načelnika općine Popovac Zorana Kontaka.

    – Nova dionica ceste između Kamenca i Popovca dugo je čekana, a željeli su je i tražili svi, od stanovnika, preko načelnika do Osječko-baranjske županije. Ovo je potpuno nova cesta, dužine 5,5 kilometara i vrijednosti 24 milijuna kuna o kojoj se priča još od 2011. godine, a bit će otvorena za Dan općine. Ona otvara potpuno novi prostor za još kvalitetniju organizaciju turističkih sadržaja, ali i gospodarski napredak- rekao je župan Anušić i dodao kako to nije jedina značajna investicija u Baranji.

    – Trenutno je Baranja veliko gradilište kad je riječ o cestovnoj infrastrukturi, a podsjetit ću da uskoro završavamo Vc koridor do Belog Manastira, čija je izgradnja započela prije 3,5 godine, a odmah po završetku započinje se s izgradnjom novih 5 kilometara do mađarske granice, čime ćemo do kraja 2023. godine imati potpuno završen Vc koridor. Kad govorimo o ostalim investicijama na području Baranje podsjetit ću da je završena obnova dvaju dvoraca u Tikvešu koji će ovih dana biti predstavljeni javnosti, a uskoro se započinje s radovima na obnovi dvorca Eugena Savojskog u Bilju. Uz to, na ovom području radimo nekoliko sustava navodnjavanja te niz drugih investicija koje provodimo u suradnji s općinama ovoga kraja. Projekti s kojima nastavljamo tiču se besplatne prehrane za sve osnovnoškolce, potom ulaganja i potpora u poljoprivredi i turizmu. Nadam se da će sve ove aktivnosti doprinijeti daljnjem gospodarskom i demografskom rastu jer sve ovo što radimo usmjereno je vraćanju vjere ljudima u zajednicu u kojoj žive i stvaranju nove perspektive – kazao je župan.

    Načelnik Općine Kneževi Vinogradi Vedran Kramarić istaknuo je kako su mještani vrlo zadovoljni izgradnjom ceste.

    – Ovo je zajednički projekt Županijske uprave za ceste, Općine Kneževi Vinogradi i Općine Popovac, a riječ je izuzetno važnoj investiciji ne samo za ove dvije općine već i za cijelu Baranju, prije svega u gospodarskom smislu. Siguran sam da će izgradnja utjecati na daljnji razvoj naše najvažnije gospodarske grane uz poljoprivredu, a to je turizam. Doći će do povećanog prometa roba, ljudi i usluga, a vjerujem da će se pojaviti i novi gosti i investitori. Ovime će općina Kneževi Vinogradi biti na svega desetak minuta od graničnog prijelaza Udvar – rekao je Kramarić i osvrnuo se na najvažnije projekte Općine.

    – Trenutno provodimo projekte vrijedne više od 55 milijuna kuna, a u tome se posebno ističe Etno selo Karanac koje je najveće gradilište u Baranji, a gdje je u tijeku izgradnja sustava javne odvodnje vrijedna 18 milijuna kuna. Izvode se radovi i u sportskom parku Karanac, a značajna su i ulaganja u poduzetničko-poslovnu zonu vrijednosti 8 milijuna kuna te investicije u selu Zmajevac gdje se uređuje centar naselja vrijednosti milijun kuna. Sve ove investicije i ulaganja u komunalno-gospodarsku infrastrukturu preduvjet su daljnjeg razvoja, napretka i motiv za dolazak budućih investitora – istaknuo je Kramarić.

    Načelnik Općine Popovac Zoran Kontak napomenuo je kako je ovo najvažnija cesta za općinu.

    – Konačno će se dogoditi nešto što stanovnici naše općine priželjkuju desetljećima, a to je da Popovac bude protočno mjesto. Ovime će se Općina Popovac otvoriti ne samo prometno već i u turističkom smislu, a trenutno imamo nekoliko upita investitora za ovaj dio Baranjske planine, a čak mijenjamo i prostorni plan u određenim segmentima kako bi se omogućila gradnja određenih objekata. Mi očekujemo da će se uz pojačan promet vozila razviti gospodarstvo i turizam, na čemu zahvaljujem županu Anušiću i Osječko-baranjskoj županiji – kazao je Kontak.

    Predstavnik izvođača radova iz tvrtke Gravia Tomislav Zorić osvrnuo se na tijek izgradnje ceste.

    – Radovi su počeli 18. lipnja 2021. godine, a planiramo da će biti završeni sredinom lipnja ove godine, gotovo dva mjeseca prije isteka roka. Trenutno radimo na oblogama kanala, kopaju se pristupne ceste i uređuje se okoliš nakon čega će biti postavljena vertikalna signalizacija – zaključio je Zorić.

    Nakon Kneževih Vinograda, župan Ivan Anušić je sa suradnicima posjetio i Dom za starije i nemoćne Beli Manastir gdje su ga dočekali ravnatelj Doma Tomislav Peran te gradonačelnik Tomislav Rob i njegov zamjenik Goran Hes.

    U Domu za starije i nemoćne osobe Beli Manastir nedavno je dovršen projekt rekonstrukcije dijela potkrovlja koji je sada maksimalno prilagođen za korisnike kojima je potrebna 24-satna skrb i popuna njega. Osječko-baranjska županija kao osnivač Doma financijski je sudjelovala u projektu ukupne vrijednosti pola milijuna kuna.

    – Kontinuirano ulažemo u sve naše domove za starije i nemoćne osobe na području Osječko-baranjske županije. Nedavno smo dovršili kompletu energetsku obnovu same zgrade belomanastirskog doma. Dvanaest novih korisnika najugroženije skupine sada ima smiješaj. Nastavljamo dalje s investicijama i trenutno su u tijeku radovi na dodatnom proširenju kapaciteta u ovome domu – rekao je župan Anušić.
    Gradonačelnik Tomislav Rob istaknuo je važnost kontinuiranog investiranja u Dom zbog potrebe starijih osoba koja je sve veća.

    – Populacija nam je sve starija i problem brige o njima je dosta velik, svako ulaganje je enormno bitno za grad Beli Manastir. Uz energetsku obnovu uloženo je ukupno 8 milijuna kuna – rekao je Rob.

    Ravnatelj belomanastirskog doma, Tomislav Peran, istaknuo je kako se radi i na izmještanju ureda administracije u drugi dio potkrovlja te će se tako dio prizemlja biti prenamijenjen za korisnike. U tijeku je provedba i ovog projekta čija je vrijednost 1,8 milijuna kuna.

    Nakon obilaska Doma, župan i gradonačelnik obišli su i gradilište Gradskog stadiona u Belom Manastiru.

    foto: OBŽ

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Navedena dionica biti će zatvorena za promet motornih vozila, a obilazni promet može se odvijati preko Vij. Gorana Zobundžije.

    Zatvorena za promet Dubrovačka ulica od Ilirske do Vij. Gorana Zobundžije

    Djelatnici Društva Vodovod-Osijek d.o.o. započeli su radove na rekonstrukciji kanalizacijskog priključka u Dubrovačkoj ulici 31 u Osijeku. Za potrebe predmetnih Više…

    Kada završimo modernizaciju tramvajske infrastrukture nećemo stati. Planiramo i radimo na preseljenju remize na Zeleno polje, a uskoro ćemo javnosti predstaviti idejno rješenje – istaknuo je gradonačelnik

    Završetak radova na modernizaciji tramvajske infrastrukture se očekuje do kraja ove godine

    Radovi na modernizaciji osječke tramvajske infrastrukture vrijedni 35 milijuna eura u punome su jeku, a završetak se nakon gotovo dvije Više…

    Molimo sugrađane da u navedenim terminima koriste alternativne pravce kretanja vozilima u zonama izvođenja radova prema privremenoj regulaciji koja će biti postavljena

    Obustavlja se promet preko pružnog prijelaza na Hutlerovoj i Svačićevoj ulici

    Zbog izvođenja radova na kolosijeku pružnog prijelaza koje izvode HŽ infrastruktura d.o.o., Zagreb, u Ulici Josipa Huttlera i Ulici kralja Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Posao ovaj tjedan nude Ricardo, Tehnomont gradnja, Hire & Fire, Vital Group... pogledajte sve ponude!

    Poslodavci traže radnike, javite se!

    Svaki poduzetnički pothvat započinje dobrom poslovnom idejom. No, poduzetničkih ideja je bezgranično puno, a uspješne pothvate od neuspješnih dijeli – realizacija

    Od ideje do realizacije – novi besplatni seminar za poduzetnike

    Za posjetitelje je otvoren sva tri dana od 10.00 do 19.00 sati, a ponuđena im je kvalitetna oprema za lov i ribolov, kao i prezentacije ponude lovišta i ribolovnih mjesta i uvjeta, natjecanja u pripremi fiša, lovačkog čobanca i drugih jela jedinstvenih okusa, izložbe lovačkih pasa, izložbe fotografija, dakako uz bogatu eno i gastro ponudu

    [FOTO] U Gospodarskom centru OBŽ otvoren 19. Sajam lova, ribolova i turizma SALORI