ŽIVOT

BeCroactive – Lorena Balić je “Lokalni heroj” u 2023.

Lorena Balić osvojila je nagradu #BeCroactive 'Lokalni heroj' kao pojedinka, volonterka, koja je u radu s djevojčicama u dobi od 6 do 10 godina, pod kapom ŽNK Osijek i projekta 'Princeze u kopačkama'

Objavljeno 02.12.2023
Darija Kovačić

Lorena Balić, najbolja strijelkinja 1. HNLŽ i trenerica volonterka na projektu ‘Princeze u kopačkama’ dobitnica je #BeCroactive nagrade koju Ministarstvo turizma i sporta dodjeljuje u sklopu Europskog tjedna sporta. Lorena je nagradu osvojila u kategoriji ‘Lokalni heroj’, a uručena joj je u okviru svečanosti održane 30. studenog 2023. u Osijeku.

BeCroactive nagrada ima za cilj prikazati uspješne i inspirativne projekte i pojedince koji doprinose promociji sporta i tjelesne aktivnosti te sve dobrobiti istih. U tome kontekstu Lorena Balić osvojila je nagradu #BeCroactive ‘Lokalni heroj’ kao pojedinka, volonterka, koja je u radu s djevojčicama u dobi od 6 do 10 godina, pod kapom ŽNK Osijek i projekta ‘Princeze u kopačkama’, pokazala izniman trud u promicanju važnosti bavljenja sportom od najranije dobi.

Ženski nogometni klub Osijek u jesen 2022. pokrenuo je program ‘Princeze u kopačkama’ namijenjen djevojčicama od 6 do 10 godina koje umjesto baletnih papučica žele obući kopačke, odnosno igrati nogomet usprkos u Hrvatskoj izraženom stereotipu da to nije sport za njih. Kako zbog istih tih stereotipa nije bilo moguće pronaći izvor financiranja za program, ŽNK Osijek je potražio volontere unutar svoje nogometne zajednice. I tu se, posve neočekivano, za vođenje programa javila Lorena Balić, seniorka kluba i najbolja strijelkinja 1. HNLŽ, te nositeljica UEFA C licence. Unatoč svojim brojim obavezama! Naime, osim što dva puta dnevno profesionalno trenira nogomet, Lorena se i školuje.

Vodeći program ‘Princeze u kopačkama’ Lorena je pokrenula veliki val uključivanja malih djevojčica u nogomet potičući svaku od njih da se bavi onim što želi, a ne onim što drugi žele. Osvijestila je zajednicu, roditelje djevojčica i širu javnost kako je nogomet sport u kojemu se mora početi osjećati rodna ravnopravnost koja je svuda zapisana na papiru. Zbog Lorene preko 70 djevojčica odlučilo je učiniti sport i rekreaciju svojom svakodnevicom i životnim temeljem na kojemu izrastaju zdravi mladi ljudi. Lorena je nesebičnim ulaganjem u naše najmlađe članove društva, odnosno njihov zdrav, psihički i fizički rast i razvoj, uložila puno u budućnost svih nas.

#BeCroactive nagrada u Hrvatskoj je pokrenuta je po uzoru na #BeActive Awards koje Europska komisija svake godine dodjeljuje najistaknutijim projektima i pojedincima koji su posvećeni promociji sporta. Nagrade se dodjeljuju u četiri kategorije: Lokalni heroj, Obrazovanje, Radno mjesto te Međugeneracijska uključenost. Između svih prijava, za svaku kategoriju biraju se po tri finalista, a između njih pobjednik. Lorena Balić se u finalu za osvojenu nagradu našla s košarkaškim trenerom, Markom Prusinom i jedriličarkom, Sanjom Vale Ćupić.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Trening je održan na novom terenu Kluba, onom “Elektre” uz obalu Drave u Tvrđi i to po palicom novog trenera, Igora Budiše

Državne prvakinje ponovno na travnjaku, pod palicom novog trenera

Nakon zasluženog odmora, državne prvakinje ŽNK-a Osijek ponovno su istrčale na travnjak u sklopu svoga prvog treninga za nadolazeću sezonu Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

gOSba je rezultat želje za osvježenjem lokalne/nacionalne gastro event konstelacije. Atmosfera gOSbe je opuštajuća, a glazba lagano gibajuća.

gOSba – novi format na gastro-wine-art event sceni

Unutarnja i vanjska obnova kuće dobro napreduje i radovi su u tijeku i to zahvaljujući donacijama dobrih ljudi

Akcija za obitelj Matijević iz Škabrnje dobro napreduje

Suradnja u sprječavanju krijumčarenja osoba, roba i opojnih droga u zaštiti državne granice, sprječavanje nezakonitog lova i ribolova, kao i ostalih nezakonitih radnji na području JUPP Kopački rit.

Suradnjom policijskih službenika i djelatnika parka prirode protiv svih oblika kažnjivih djela