ŽIVOT

Beroš: Imamo 2875 novih slučajeva, raste udio nove varijante virusa

U Hrvatskoj, koja bilježi stagnaciju novih slučajeva, raste udio BA.2 varijante virusa koja se trenutno nalazi u 43 posto uzoraka

Objavljeno 01.04.2022
Ivona Amidžić

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 1767 pozitivnih PCR testova i 1108 brzih antigenskih testova, rekao je na sjednici vlade ministar zdravstva Vili Beroš, upozorivši da je covid i dalje prisutan iako u Hrvatskoj stagnira broj zaraženih, prenosi Index.

U odnosu na prošli tjedan bilježimo pad broja novozaraženih za 11.62 posto, na bolničkom liječenju se nalazi 651 osoba, od kojih je 37 na respiratoru.

Broj hospitaliziranih u bolničkom sustavu stagnira, a svakodnevno se hospitalizira u prosjeku sedamdesetak novih pacijenata, većinom s težom i teškom kliničkom slikom, dodao je Beroš.

Ustvrdio je da bolničke ustanove mogu i dalje postupno smanjivati ukupne kapacitete namijenjene za liječenje covid-pacijenata, kako bi u što većoj mjeri pružali usluge svim pacijentima kojima je potrebna bolnička zdravstvena zaštita.

U Hrvatskoj raste udio BA.2 varijante virusa

Beroš je upozorio da je covid i dalje prisutan jer brojevi novozaraženih rastu diljem Europe, iako je procijepljenost u EU dobra, a na dodatni oprez poziva veliki priljev raseljenog stanovništva iz Ukrajine i niske stope procijepljenosti europskog susjedstva, posebice Afrike.

ECDC, napomenuo je Beroš, ističe da incidencija bolesti u EU raste pa se očekuje porast hospitalizacija i potencijalni porast smrtnih slučajeva.

U Hrvatskoj, koja bilježi stagnaciju novih slučajeva, raste udio BA.2 varijante virusa koja se trenutno nalazi u 43 posto uzoraka.

Pojava hibridne varijante delta koronavirusa zasad ne predstavlja opasanost u Hrvatskoj, ali je upozorenje na sposobnost i mogućnost dodatne rekombinacije sojeva.

S obzirom na to da su takvi slučajevi zabilježeni u Francuskoj, Danskoj, Nizozemskoj i Velikoj Britaniji, koje su bitno popustile mjere, Beroš ponavlja da je i dalje najučinkovitiji način očuvanja zdravlja zadržavanje opreza, pridržavanje preporuka epidemiologa i cijepljenje.

Istaknuo je da dodatna doza predstavlja najjaču zaštitu i da dodatnog cjepiva ima dovoljno, kao i četvrte doze za imunokompromitirane osobe.

foto: unsplash

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti, jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana

Broj novih slučajeva zaraze Sars-Cov-2 virusom svakodnevno raste, danas je 1793 novooboljela!

U posljednja 24 sata zabilježena su 1.793 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas Više…

Opasni virus je i dalje među nama a u posljednja 24 sata imamo 662 novozaražene osobe virusom SARS-CoV-2. I dalje se preporučuje redovna osobna higijena i izbjegavanje bliskih kontakata s nepoznatim osobama

Stožer: 233 zaraženih koronom u bolnici, na respiratoru 8 ljudi, 7 umrlih

U posljednja 24 sata zabilježena su 662 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas Više…

"Cilj konferencije je upoznati javnost s još jednim grubim, svjesnim i namjernim kršenjem zakona još jednog ministra u vladi Andreja Plenkovića: „Ovaj put radi se o ministru zdravstva – Viliju Berošu. Ali ne radi se samo o ministru Berošu nego su akteri ove priče i zamjenik župana Anušića, Upravno vijeće i ravnatelj KBC-a Osijek"

GO SDP Osijek: “Ministar Beroš krši zakon na štetu pacijenata KBC-a Osijek u svrhu frakcijskih obračuna u HDZ-u?”

Danas je održana konferencija za medije SDP-a Osijek. Tema konferencije je „Beroš mora otići! Dokazi ministrovog nezakonitog postupanja u KBC-u Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Grad Osijek otovrio je javni poziv za Projekt obnove kulturnih dobara, posebno potiču vlasnike povijesno vrijednih kuća da se prijave...

Nastavlja se uljepšavanje “lica” zaštićenih zgrada

Radovi na obnovi nogostupa u Ulici Hrvatske Republike trajat će tjedan dana, projekt je vrijedan 1,2 milijuna kuna...

Nogostup u Ulici Hrvatske Republike uskoro u novom ruhu

U Strossmayerovoj ulici postavljene su fiksne kamere za nadzor brzine, nalaze se kod kućnih brojeva 239 i 320...

Nove-stare kamere u Strossmayerovoj ulici?