POLITIKA

Besramno! Fina objavila sumnjivi natječaj: Odredili su uvjete malo “pre” precizno

Ovo nije prvi sumnjivi posao Fine, prije 15 dana pisalo se kako Fina namješta natječaj za kupnju namještaja...

    Objavljeno 05.05.2022
    Ivona Amidžić

    Fina je raspisala novi sumnjivi natječaj, prenosi Index. U potkrovlju zgrade u središtu Vukovara iznajmljuju poslovni prostor. Ništa tu ne bi bilo čudno da u natječaju nisu jasno napisali uvjete u kojima traže da podstanar mora biti tvrtka koja se bavi računalnim programiranjem i koja je u prošloj godini ostvarila prihod veći od tri milijuna kuna.

    U Vukovaru je jako malo tvrtki registriranih za programiranje, puno je više onih koje se bave bilo kojom drugom djelatnošću, pa nije jasno zbog čega bi državna agencija kojoj je u interesu da zaradi što više na najmu državnog prostora u natječaju odmah eliminirala većinu mogućih prijavitelja koji bi možda mogli ponuditi više novca za taj prostor.

    A kako ne bi ispalo da se bilo koja programerska tvrtka može javiti na natječaj, propisali su i kolike prihode mora ostvarivati.

    U natječaju piše da se tvrtka mora biti računalnim programiranjem

    Prostor je velik 253.55 metara kvadratnih. Nalazi se na adresi Olajnica 19, u vukovarskoj središnjici Fine, velikoj zgradi pored kolodvora i gradske tržnice, u centru grada. Početna cijena zakupa iznosi 5 eura po metru kvadratnom.

    Tko bi mogao dobiti prostor? Nije to teško saznati jer, rekli smo, programerske tvrtke u Vukovaru možete prebrojati na prste jedne ruke. Do sad je u ovom prostoru bila uspješna, mlada programerska tvrtka Kod programiranje, ali ona se odjavila i prestaje s radom jer su je kupili stranci – tvrtka Glooko.

    Glooko je firma registrirana za djelatnost Savjetovanje u vezi računala. U 2021. godini prema podacima Fine, Glooko je imao prihode od 3.103.810 kuna.

    Riječ je o također uspješnoj tvrtki, inozemnoj, koja je odlučila poslovati i u Hrvatskoj. Prema onome što smo neslužbeno uspjeli doznati, namjeravaju se javiti na natječaj i tako zadržati poslovanje u starom prostoru tvrtke koju su kupili.

    Pitanje je hoće li proći jer Savjetovanje u vezi računala prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti nije isto što i Računalno programiranje.

    Iz Fine se čeka odgovor

    Upravi Fine poslali smo upit u kojem nas je zanimalo zbog čega inzistiraju da baš programerska tvrtka koja ima prihode od 3 milijuna kuna dobije prostor u Vukovaru.

    Pitali smo i radi li se ovdje o namještanju natječaja. Poznavajući njihov dosadašnji način odgovaranja na naše upite, vjerojatno neće dostaviti nikakve informacije, ali mi ćemo vrlo rado objaviti i takav odgovor kad stigne.

    Prije 15 dana pisalo se kako Fina namješta natječaj za kupnju namještaja

    Za koga god da se natječaj sprema, taj nije ni jedan posto kriv koliko je kriv onaj tko to organizira; Fina – državna agencija o čijim smo sumnjivim poslovima nebrojeno puta pisali, bez da institucije reagiraju na naše članke.

    Prije svega petnaestak dana otkrili smo da su potrošili dva milijuna kuna na uredski namještaj, pa su tako kupovali i taburee određene gustoće pjene kakve je imala samo jedna tvrtka u Hrvatskoj, osnovana svega prije godinu dana, a čiji se ured nalazi unutar zgrade tvrtke KING ICT s kojom inače unosno posluju.

    Još ranije otkrili smo veliku priču o tome kako šef uprave Fine, HDZ-ovac Dražen Čović, daje višemilijunske poslove čišćenja poslovnica Fine obitelji svoga kuma iz Vukovara, pa se ni oko toga institucije nisu angažirale.

    Posao čišćenja ureda Fine dobila je obitelj kuma šefa Fine

    Pisali smo i da Čović sjedi u Nadzornom odboru Fonda za obnovu grada Vukovara, koji je u više navrata obnavljao restoran njegova kuma, pa je i tada izostala reakcija državnih organa. Izvukli smo i podatke o tome kako dobar dio Ministarstava i državnih agencija troši na reprezentaciju u tom restoranu.

    Otkriveni su i uhljebi među direktorima i namješteni poslovi

    A da ne spominjemo koliko smo tek uhljebljivanja u vrhu Fine otkrili, pa opet, nikome ništa.

    foto: screenshot

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Svakom stanaru osigurano je i pripadajuće parkirališno mjesto te je omogućen pristup osobama s invaliditetom

    Grad Osijek stambeno zbrinuo još 25 osječkih obitelji

    Gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić uručio je utorak 11. svibnja ključeve i ugovore o najmu stanarima novoizgrađenih gradskih stanova u Opatijskoj Više…

    Svake godine na natječaj Grada Osijeka javljaju se brojne udruge s projektima koji doprinose kvalitetnijem životu u gradu, a podrška Grada kroz ovaj natječaj osigurava im neophodna sredstva za rad i provedbu projekata.

    Gamoš: Unatoč koroni, udruge smo podržali s gotovo milijun kuna

    Ove je godine u tu svrhu osigurano 560 tisuća kuna, i to za sedam područja djelovanja: Ljudska i manjinska prava, Više…

    Sve zaprimljene ponude bile su znatno veće od procijenjene vrijednosti nabave - vrši se novi postupak pregleda i ocjene ponuda

    Produžetak Kanižlićeve ulice – natječaj nije poništen

    Grad Osijek je u razdoblju od srpnja 2018. do veljače 2019. proveo tri postupka javne nabave za izvođenje radova na Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Hrvatska je u srijedu birala 11. saziv Hrvatskog sabora. Građani su u velikom broju izašli na birališta kako bi izabrali 151 saborskog zastupnika. Još jednom, izgledno je da ćemo imati "Frankeštajn" vladajuću koaliciju

    Hoćemo li imati još jednu “Frankenštajn” vladu?

    Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezuje isplatiti iznos od 3.897.000,00 EUR, najkasnije do 30. studenoga 2024. godine.

    Osječki gradonačelnik Radić o slučaju Saubermacher-Strabag: Ovo je najštetnija sudska presuda protiv Grada Osijeka. Nemamo veze s njom, ali ćemo ju platiti a građani to neće osjetiti

    SDP Osijek je poslao priopćenje povodom Svjetskog dana socijalne pravde te prozvao gradsku upravu

    SDP Osijek – Svjetski dan socijalne pravde