POLITIKA

Biljana Borzan imenovana izvjestiteljicom za zelenu ekonomiju – Treba povećati trajnost proizvoda!

Glavni cilj je povećati trajnost proizvoda i zabraniti ugrađene kvarove kako bi potrošači dobili najviše za svoj novac

  Objavljeno 03.09.2020
  Ivona Amidžić

  Potpredsjednica socijalista i demokrata u Europskom parlamentu Biljana Borzan imenovana je izvjestiteljicom za zelenu ekonomiju u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača. Glavni cilj je povećati trajnost proizvoda i zabraniti ugrađene kvarove kako bi potrošači dobili najviše za svoj novac, piše Radio Osijek.

  Još u ožujku Komisija je objavila vrlo ambiciozan prijedlog povećanja održivosti europskog gospodarstva i pred nama je puno posla. Želimo smanjiti odlaganje otpada u okoliš, prije svega elektroničkog otpada, namještaja, tekstila i građevinskog otpada. Također, cilj je i osnažiti gospodarstvo stvaranjem novih radnih mjesta u zelenim djelatnostima – objašnjava Borzan.

  Borzan kaže kako je najvažnije da potrošač zna točno kakav proizvod kupuje, koliko će trajati, koja je mogućnost da se u slučaju kvara popravi i koliko će ga to koštati. To su važni elementi koje industrija sada nije dužna dati, a koji bi značajno mogli smanjiti količinu otpada u okolišu. Čak 87 posto građana smatra da bi proizvođači elektroničkih uređaja trebali omogućiti lakši popravak. Neki nacionalni sudovi su već kaznili proizvođače koji namjerno ugrađuju kvarove u uređaje kako bi primorali korisnike da kupe nove odmah po isteku jamstva.

  “Planiramo zahvatiti što širi raspon proizvoda, iduće godine bi trebali imati dugo očekivani prijedlog da se uvede isti punjač za sve manje elektroničke uređaje. Također, radimo i na razvijanju oznake popravljivosti po kojoj bi kupac lako mogao procijeniti isplati li mu se kupovati neki proizvod na osnovi očekivanog trajanja, dostupnosti i cijene rezervnih dijelova. Oni koji svoje stare uređaje poprave ili vrate proizvođaču bi trebali dobiti financijski poticaj”, objašnjava Borzan.

  Borzan očekuje da će pregovori biti jako teški jer industrija već pokazuje otpor, posebno u pogledu zabrane ugrađenih kvarova i oznaka trajanja uređaja.

  “Ja sam navikla raditi pod pritiskom. Predstavnici industrije su me u prošlom mandatu sarkastično zvali svojom ljubimicom. Međutim, unatoč pritisku postigli smo rezultate u izjednačavanju kvalitete proizvoda na istoku i zapadu EU. Neću stati dok ne osiguram da građani dobiju najbolje za svoj novac”, kaže Borzan.

  foto: screenshot

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  "Ponovno sam razgovorala s premijerom Andrejem Plenkovićem. Spremni smo pomoći"

  Ursula von der Leyen: Spremni smo pomoći Hrvatskoj

  Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u utorak da je EU uz Hrvatsku nakon novog razornog potresa i Više…

  Prvi put u povijesti, EU ima pravni okvir koji joj omogućava da zamrzne imovinu i zabrani ulazak pojedincima koji su odgovorni za kršenje ljudskih prava

  Europski ministri vanjskih poslova usvojili novi okvir za sankcioniranje kršenja ljudskih prava

  Europski ministri vanjskih poslova usvojili su u Bruxellesu novi pravni okvir za sankcioniranje kršenja ljudskih prava u svijetu, po uzoru Više…

  „Svatko zna koliko frustrira kada želite popraviti neki uređaj za koji ste izdvojili dobar dio kućnog budžeta, ali ne možete jer je rezervni dio preskup ili ga nema na tržištu"

  Tijesna pobjeda Biljane Borzan: Zabrana ugrađenih kvarova prošla za dva glasa

  Europski parlament upravo je podržao sve prijedloge potpredsjednice Europskih socijalista Biljane Borzan u Izvješću o održivom tržištu. Kruna je to Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Milanović: "Prošlo je 20 godina, po meni to je u zastari"

  Milanović: U poslijeratnoj obnovi se kokošarilo, to je jedna od naših sramota

  S vraćenim PDV-om mnogobrojne humanitarne udruge i akcije mogle bi pomoći još više ljudi s područja Sisačko-moslavačke županije.

  UGP traži povratak PDV-a plaćenog kod pomoći Sisačko-moslavačkoj županiji

  "U kojem obliku to ćemo vidjeti. Još smo na terenu svaki dan i s ravnateljima i s pročelnicima. Prikupljamo sve relevantne podatke"

  Postoji mogućnost početka nastave i na potresom pogođenim područjima