ŽIVOT

Biljana Kumer, programerka u Glasu Slavonije istrčala njujorški maraton

"Ne tako davno sat mi je očitavao 500 koraka na dan. Počela sam hodati, a onda sam iz dosade potrčala... Maraton je utrka protiv vlastitog tijela i misli"

Objavljeno 21.11.2022
Darija Kovačić

Istrčala je svoj prvi maraton u 48. godini, i to ni manje ni više nego TCS New York City Marathon, jedan od “šest veličanstvenih”. U nedjelju, 6. studenoga, Osječanka Biljana Kumer, programerka, web-master Glasa Slavonije, uspješno je završila utrku pobijedivši, kako kaže, samu sebe, piše Glas Slavonije.

Nedavno smo pisali i o osječkom stomatologu koji je zajedno s Biljanom otrćao ovaj maraton: Naš poznati osječki stomatolog dr. “zubo” – Josip Čes, istrčao newyorški maraton

Njezin je put do cilja u kultnome Central Parku počeo ne tako davno, prije šest godina, dakle u njezinim ranim 40-ima, kada je zaključila da mora nešto poduzeti jer joj se nije sviđala vlastita forma i, s tim u vezi, vlastita kilaža. Kolegica iz redakcije upravo je bila skinula 20 kilograma i Biljana je odlučila krenuti njezinim stopama. Promijenila je prehranu i kilogrami su se počeli topiti, no zaključila je kako bi dijetu trebala kombinirati s nekom tjelesnom aktivnosti pa je počela svakodnevno hodati sve duže dionice. No za hodanje je potrebno poprilično vremena, po dva sata za deset kilometara (a vrijeme je novac), zbog čega je odlučila pokušati trčati. Iako je među IT-jevcima popriličan broj rekreativnih trkača, posao im je sjedilački, a Biljana se i izvan radnog vremena, prema vlastitom priznanju, malo kretala jer je nakon posla, koji je posljednjih godina radila od kuće, najčešće gledala filmove i serije, igrala igrice ili čitala.

– Našla sam na internetu programe trčanja na pet kilometara, koji počinju tako da trčiš 30 sekundi, pa hodaš tri minute… Produžuješ postupno taj trkaći segment dok ne istrčiš pet kilometara u komadu. Za mene, koja sam od bilo kakvih sportskih i rekreacijskih aktivnosti odustala još na početku srednje škole, to je bilo ravno čudu. Naime, sat mi je nedugo prije toga uglavnom pokazivao kako sam u danu prošla od 300 do 500 koraka?! No, kako sam uspijevala bez problema istrčavati tih pet kilometara, počela sam se prijavljivati svaki četvrtak na utrke u okviru tadašnje Lige za djecu superjunake. Nisam imala pojma o utrkama, pa sam čak mislila da će me diskvalificirati ako u utrci počnem hodati (smijeh) – prisjeća se svojih početaka.

Biljana nikada nije imala trenera i nije se uključivala u škole trčanja. Smatra da rade kvalitetno, ali ona je, priznaje, usamljenik i ne odgovara joj kada nešto treba raditi u strogo određenom terminu. Većinu osječkih trkača poznaje s utrka i rado će primiti savjet iskusnijih, ali čak se i za svoj prvi maraton pripremila sama, uz program koji je pronašla na internetu.

– Znam sebe, nema šanse da ću doći trčati ako mi netko kaže da to mora biti u 7.00. Trčim kad mi odgovara, nekada ujutro, nekad kasno navečer. Priznajem, samodisciplina mi zna stvarati probleme, zato sam i ovaj svoj prvi maraton trčala duže nego što sam planirala, jednostavno – nisam dovoljno trenirala i nisam pazila na prehranu koliko sam trebala. No došla sam do cilja u New Yorku, unatoč tome što smo imali peripetija na putovanju (otkazivanje leta, nap.a.) i što su vremenski uvjeti tijekom utrke bili netipični za to doba u New Yorku – temperatura se zraka popela do 24 Celzijeva stupnja, uz veliku vlagu. Srećom, trenirala sam ljeti u Osijeku, kada su navečer zapravo vrlo slični uvjeti – kaže Biljana, čiji su prijatelji bili nemalo iznenađeni kada je postala redovita trkačica. Prijatelj Duško čak joj je rekao kako će joj “službeno” ograničiti vrijeme koliko smije govoriti o utrkama kada je s njim u društvu. Šalu nastranu, Biljana se osjeća izvrsno jer sve svakodnevne frustracije i probleme, umjesto da ih potiskuje i nagomilava stres ili da ih iskaljuje na drugima, jednostavno – istrči. Osim toga, otkad je počela trčati, ne sjeća se da je bila čak i prehlađena, oboljela je jedino od kovida, ali bez ikakvih komplikacija.

– Prije pandemije bila sam u formi života, a onda sam se ulijenila, kao i većina u to vrijeme. Međutim, ipak sam se prijavila na lutriju za 51. TCS New York City Marathon, misleći, iskreno, kako me neće izvući. No, kad sam ipak upala, iz trećeg puta, odlučila sam da ću pokušati. Ako već idem na maraton, onda neka to bude onaj u New Yorku, gradu koji sam oduvijek željela posjetiti. Na putovanju me je pratila moja mama Gordana, od koje sam, rekla bih, naslijedila tu odlučnost, upornost i tvrdoglavost. Naime, i skijati sam počela u četrdesetima na njezin nagovor, točnije, ona je odlučila proskijati u svojim šezdesetima, pa nisam imala izbora (smijeh). Mama je doista fantastična, zajedno smo prokrstarile New York uzduž i poprijeko, a njoj su 72 – otkriva Biljana.

Najveći joj je izazov u pripremi maratona bio istrčavati te dužine. Usamljenički je to i dugotrajan posao.

– Kad trčim treninge, naročito dužine, svako malo pomislim: “Odustat ću!” Zbog toga sam trčala prema Bilju, da ne bih bila blizu kuće. Inače bih mogla završiti na kauču, ispred televizora (smijeh) – šali se na svoj račun. Ipak, umjesto do kauča u vlastitoj sobi, za pet sati i 37 minuta, u konkurenciji čak 50.000 trkača iz cijelog svijeta, stigla je do cilja u Central Parku.

Pročitajte više na Glas Slavonije

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Da je B2Run poslovna utrka „place to be“ dokazali su u četvrtak 15. lipnja zaposlenici iz više od 70 kompanija iz Osijeka, ali i ostatka Hrvatske, pretvorivši trčanje na 5 kilometara u teambuilding godine

[FOTO] B2Run Osijek na jednome mjestu okupio gotovo 700 lega i kolega

Otvaranje sedme sezone B2Run-a je započelo s rasprodanim kartama u Splitu, za Rijeku se također tražilo mjesto više, dok je Više…

Osijek je jedan od najzelenijih gradova u Hrvatskoj, u njemu rode žive na gradskim zgradama, a poslovnjaci iz grada na Dravi i šire okolice u četvrtak 15. lipnja jedno će poslijepodne udobnost svojih poslovnih prostora zamijeniti trkačkom stazom B2Runa.

I LEGE i kolege na B2Run utrci: Najveći teambuilding u Hrvatskoj dolazi u Osijek

B2Run sezona 2023. službeno se otvara u Splitu 18. svibnja, u Rijeci se poslovnjaci okupljaju 1. lipnja, a u Osijeku Više…

Na startu je za sve sudionike utrke Red Bull čekao s osvježavajućom okrijepom od koje su trkači dobili krila, a 100% svih donacija i startnina ide izravno u projekte istraživanja leđne moždine

[FOTO] Wings for life u Osijeku

Wings for Life World Run doista je jedinstvena i globalna utrka za trkače i sudionike u invalidskim kolicima. Iako je Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Ako ste fascinirani paucima, veselit će vas da uskoro u Portanovu stiže i jedinstvena izložba tarantula i insekata, i to od 1. ožujka. Tarantule i insekti stižu iz cijeloga svijeta

Uskoro Izložba tarantula u Portanovi

UI Slavonski Hrast poziva djecu i mlade u izviđače, a posebno volontere iznad 14 godina koji vole prirodu, timski rad i žele steći korisne vještine za život.

31. godina volontiranja Udruge izviđača “Slavonski hrast” Osijek

FUZ&JA Filozofskog fakulteta u Osijeku - Vječno vraćanje jednakog - Nietzscheova najznanstvenija ili najreligioznija misao?

[NAJAVA] popularno-znanstveni Otvoreni četvrtak na FFOS-u