ŽIVOT

Borzan: Oznake porijekla hrane omogućuju lov u mutnom, tome stajemo na kraj

"Kako bismo zaštitili građane od prevare, a naše proizvođače od nelojalne konkurencije, moramo promijeniti sustav, na primjer uvođenjem označavanja točne zemlje porijekla ili omjera"

Objavljeno 10.09.2021
Ivona Amidžić

Dobre vijesti za hrvatske potrošače, ali i poljoprivrednike stižu iz Europskog parlamenta, čiji su odbori glasali o strategiji „Od polja do stola“. Hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan, izvjestiteljica Eurosocijalista za strategiju, izvjestila je kako su izglasani njeni amandmani kojima se traži izmjene EU zakona po pitanju označavanja porijekla hrane, na primjer meda i suhomesnatih proizvoda.

– Uspjela sam osigurati podršku za prijedloge na korist građana, koji će biti bolje informirani pri donošenju odluka pri kupnji hrane, pogotovo ako preferiraju domaće. Nadalje, time će smanjiti prostor za „lov u mutnom“ i dvojbene marketinške prakse te promovirati hrvatske proizvode i sirovine. Želim zahvaliti umirovljenoj zastupnici Ruži Tomašić, koja je supotpisala moje amandmane. Njena podrška je osigurala glasove desnih zastupnika – rekla je Borzan.

Trenutna pravila omogućuju korištenje oznake da je neki med dobiven miješanjem meda proizvedenog u EU i meda koji nije proizveden u EU ili mu je porijeklo iz EU, bez navođenja omjera ili zemlje porijekla. U praksi to znači da proizvod koji ima 1 posto europskog i 99 posto kineskog meda može biti označen kao „mješavina EU i ne-EU meda“, jednako kao da su omjeri obrnuti.

Gotovo polovica meda na europskom tržištu se uvozi iz Kine, a istraživanja su pokazala da je 20% uvoznog meda krivotvoreno te sadrži ilegalne dodatke poput šećernog sirupa, koji služe povećanju količine.

– Kako bismo zaštitili građane od prevare, a naše proizvođače od nelojalne konkurencije, moramo promijeniti sustav, na primjer uvođenjem označavanja točne zemlje porijekla ili omjera u mješavini meda. EU strategija „Od polja do stola“ je idealna prilika da se to napravi, no Europska komisija to nije uvrstila u mjere. Današnjim izglasavanjem mog prijedloga Europski parlament je taj propust ispravio, čime sam ostvarila jedan od svojih prioriteta. Nadalje, Slovenija je med uvrstila među prioritete svog predsjedanja EU. Slovenski ministar poljoprivrede mi je na sastanku kazao kako većina država članica u Vijeću EU podržava taj potez, –  izvjestila je SDP-ova europarlamentarka, te dodala kako očekuje će Europska Komisija do kraja 2021. predstaviti planirane zakonske promjene za med.

Izglasan i prijedlog da se proširi obveza označavanja zemlje podrijetla za prehrambene proizvode na kojima za koje je sada dovoljna oznaka „proizvedeno u EU“. Navođenje točne zemlje podrijetla je trenutno obavezno za proizvode poput svježeg i smrznutog mesa, ribe i jaja.

– Smatram kako bi se za mlijeko i mliječne proizvode te meso u mesnim prerađevinama također trebala navoditi točna zemlja podrijetla. Podrijetlo hrane je jedna od glavnih odrednica koje utječu na izbor potrošača, stoga podržavam maksimalnu transparentnost.

Posebno sam zadovoljna što je prošao moj amandman o boljem označavanju porijekla primarne sirovine u proizvodu.  Na tržištu nalazimo proizvode čija pakiranja „vrište“ domaće, hrvatsko, jadransko, slavonsko itd., a u njima glavni sastojci uvozni. Jedini način da potrošač to shvati je da pročita deklaraciju na poleđini, na kojoj je propisana veličina slova takva da vam treba povećalo, – upozorila je eurozastupnica.

Borzan je dodala kako su proizvođači slobodni koristiti uvozne sirovine radi npr. cijene, kvalitete ili dostupnosti, no to nije izlika da se potrošača uvjerava kako je proizvod 100% domaći. Istraživanja pokazuju kako su takve prakse česte kada se radi o maslinama, začinima, suhomesnatim proizvodima i konzerviranoj ribi.

– Nije mi cilj ograničiti proizvođačima pravo na izbor sirovina, već povećati vidljivost oznake porijekla proizvoda i sastojaka, da kupac lakše dobije punu informaciju. Izmjene zakona očekujemo sljedeće godine i Europska komisija ne treba izmišljati toplu vodu. Australija koristi izvrstan sustav označavanja porijekla koji potrošaču pruža potpuniju informaciju, a provediv je u Europi, –  smatra Borzan.

foto: screenshot

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

U nastavku teksta donosimo neke od originalnih, inovativnih i uzbudljivih destinacija koje ove jeseni nude gastro iskustvo za pamćenje.

Jesenski gastro vodič uz koje je odabir najboljih restorana mačji kašalj

Regionalna restoranska scena dinamično je dočekala jesensko razdoblje, a tom svjedoči niz odličnih restorana, bistroa, vinarija i barova koji nude Više…

U zadnjih desetak godina, vrijeme koje djeca provode na internetu se udvostručilo. Premda je dob za pristupanje društvenim mrežama ograničena, više od polovice djece je na njima svaki dan

Borzan upozorava na ovisnost o internetu

Odbor za zaštitu potrošača Europskog parlamenta je izglasao Izvješće o ovisnosti o internetu. Prijedlog je podržala i hrvatska europarlamentarka Biljana Više…

Za stanovnike Osijeka ovo su najpopularniji izbori korisnika, top tri restorana u Osijeku.

Osječani obožavaju street food, naručuju ga više od burgera i pizza, ali i dalje najviše vole – pomfrit!

Donosimo vam kulinarske izbore Hrvata u 2023. godini. Izgleda da tradicionalni favoriti polako ustupaju mjesto nekim novim jelima, a apsolutni Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Riječ je o sadnji u okviru projekata ozelenjivanja urbanih i periurbanih površina, odnosno gradskih i prigradskih naselja, kako bi se povećala otpornost urbanih sredina na klimatske promjene, ali i povećala bioraznolikost

U Osijeku krenula prva velika sadnja po europskim standardima čak 1700 stabala

Smijeh ima snažnu moć širenja pozitivne energije, zašto ove jeseni ne bismo poklonili upravo to? Pokloniti osmijeh nije tek beznačajan čin – to je dar koji ima trajan učinak, a još je ljepše ako dolazi u obliku nezaboravnog iskustva

Pokloni zadivljujuće jesensko iskustvo, pokloni osmijeh

Radionica je namijenjena mladima koji žele steći nova znanja, inspirirati se i aktivno sudjelovati u stvaranju pozitivnih promjena

Srce za promjenu – Poziv mladima