ŽIVOT

Borzan: “Rekordne donacije hrane dokaz su društvene odgovornosti hrvatskih tvrtki u kriznim vremenima!”

Ovo su podaci koji svakako vesele jer pokazuju kako i u kriznim vremenima poput ovih hrvatske tvrtke pokazuju izuzetnu društvenu odgovornost i osviještenost u doniranju hrane.

Objavljeno 06.07.2023
Matija Ivanković

U sklopu priprema za dodjelu priznanja “Najdonator” hrvatskim tvrtkama koje su prijavile najviše donirane hrane, objavljeni su podaci o ukupnim prijavljenim donacijama u prošloj, 2022. godini.

Prema podacima državnih tijela, ukupna prodajna vrijednost donirane hrane u 2022. godini bez PDV-a  iznosila je 4.927.166,11 eura, odnosno 37.123.733,05 kuna! Radi se o rekordnom iznosu donirane hrane u Hrvatskoj od pokretanja inicijative “Najdonator” 2018. godine te povećanju od 25 posto u odnosu na 2021. godinu.

– Ovo su podaci koji svakako vesele jer pokazuju kako i u kriznim vremenima poput ovih hrvatske tvrtke pokazuju izuzetnu društvenu odgovornost i osviještenost u doniranju hrane. Svjesna sam kako je jednom dijelu povećanja ovog iznosa pridonijela i inflacija, ali je ovoliki porast u odnosu na godinu prije definitivno razlog za zadovoljstvo – kazala je potpredsjednica eurosocijalista te organizatorica priznanja „Najdonator” Biljana Borzan.

Eurozastupnica Borzan i “Mreža hrane” su 2018. godine pokrenuli inicijativu „Najdonator” kako bi odali priznanje najvećim donatorima hrane među hrvatskim tvrtkama. Dosadašnji dobitnici godišnjeg priznanja su bili Konzum i Dukat među velikim, te Sana delikatese među malim i srednjim tvrtkama.

Šesta dodjela priznanja „Najdonator” održat će se ovu jesen u Europskom parlamentu nakon kontaktiranja svih donatora koji su Poreznoj upravi prijavili donacije, kako bi se utvrdilo tko se najviše iskazao u prošloj godini.

– Živimo u vremenu ekonomske krize potaknute ruskom agresijom na Ukrajinu te povećanih cijena zbog inflacije i uvođenja eura. Upravo u takvim vremenima, kad se mnogim građanima u Hrvatskoj smanjila kupovna moć, a nekima je egzistencija dovedena i do samog ruba, društvena odgovornost onih koji imaju je još veća nego prije. Stoga se zahvaljujem svima onima koji su donirali hranu i vjerujem kako će ovi podaci biti podstrek i nekim novim tvrtkama da se priključe našoj inicijativi – zaključila je Borzan.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Građani Hrvatske trebali bi posvećivati više pažnje prilikom pripreme i čuvanja hrane, a deklaracije čita njih gotovo 95%. Pogledajte zanimljive rezultate ovog istraživanja.

Panel rasprava u Osijeku – Istraživanje HAPIH-a o navikama hrvatskih građana vezanim uz kupovinu, pripremu i čuvanje hrane

Iako je odgovornost za sigurnost hrane na svima u procesu od proizvodnje do onoga tko je stavlja na tržište, kupovinom Više…

Preko 2.000 posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva, uključujući i najeminentnije svjetske chefove i restoratere, imalo prilike upoznati sve adute autohtone slavonske i baranjske kuhinje te vinske ponude

Osječko-baranjska županija predstavila najjače adute autohtone gastronomske i enološke ponude na najvećoj regionalnoj pozornici

Na Weekend Food Festivalu, najvećem regionalnom gourmet događaju koji se od 14. do 16. travnja održavao u Rovinju, jedan od Više…

Osječanka Iva Dorić, stručnjakinja za sigurnost hrane iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, nedavno je sudjelovala u kulinarskom duelu...

Poznati europski chefovi odmjerili snage, promatrala ih je osječka stručnjakinja za sigurnost hrane

Osječanka Iva Dorić, stručnjakinja za sigurnost hrane iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, nedavno je sudjelovala u kulinarskom duelu Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Ovaj projekt odnosi se na sve građane s prebivalištem u Osijeku i okolici (Tenja, Višnjevac, Josipovac, Sarvaš, Klisa). Broj kastracija je ograničen i projekt će trajati dok ima sredstava, stoga se prijavite već danas.

Besplatna kastracija mačaka, posljednja u ovoj godini

Udruga Pobjede koja se brine za Azil za pse u Nemetinu traži radnika, novog vrijednog člana ekipe, a oglas za posao detaljno opisuje kakvu osobu traže. Javite se ako ste zaineresirani!

Udruga Pobjede traži novog člana ekipe

Jedna od najvažnijih točaka bio je prijedlog pravilnika o uređenju terasa ugostiteljskih objekata, koji je usvojen, a kojim se utvrđuju zone i lokacije za postavljanje terasa te način njihova uređenja

Osijek će radi ljepše vizure grada ujednačiti izgled terasa ugostiteljskih objekata