ŽIVOT

Božinović: Razmatramo nove mjere

Stožer razmatra potencijalni novi set mjera za ograničavanje brzine širenja virusa

Objavljeno 04.11.2021
Ivona Amidžić

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici od 13 sati održava se sjednica vlade, prenosi Index. Danas je u Hrvatskoj 6310 novih slučajeva zaraze, što je najviše od početka epidemije. Prijašnji rekord postavljen je 10. prosinca 2020. godine kada je bilo 4620 novih slučajeva.

Božinović govori o epidemiji, najavio nove mjere

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je da Stožer razmatra potencijalni novi set mjera za ograničavanje brzine širenja virusa, ali još traju međuresorni razgovori pa će o zaključcima obavijestiti javnost kada mjere budu donesene.

Ministar Božinović izvijestio je kako su u posljednjih tjedan dana proveli 11.578 nadzora.

“Uočeno je da se nepravilnosti najčešće odnose na pružanje ugostiteljskih usluga izvan radnog vremena, nakon 24 sata, nenošenje zaštitnih maski, nepridržavanje propisanog razmaka između stolova i fizičke distance u zatvorenim prostorima, kao i nenošenje maski u javnom prijevozu”, kazao je.

Izdali su 27 prekršajnih naloga, 176 pisanih upozorenja, 14 usmenih rješenja, 25 obavijesti o počinjenju prekršaja. Podnijeto je 10 optužnih prijedloga i naplaćeno 17 novčanih kazni na mjestu prekršaja.

Poručio je da su i dalje najučinkovitije osnovne mjere – držanje distance, nošenje maske, pranje ruku, prozračivanje, izbjegavanje okupljanja i zatvorenih prostora te cijepljenje.

Beroš o epidemiji i stanju u bolnicama

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je da istupi pojedinaca koji govore o urušavanju zdravstvenog sustava nisu istiniti te da su svi covid i ne-covid pacijenti zbrinuti bez odgode.

“Želim apelirati na medije da istupi pojedinaca o urušavanju sustava zdravstva jednostavno nisu u ovome trenutku istiniti. Da, veliki kapaciteti se preusmjeravaju na liječenje covid pacijenata, što je moglo biti izbjegnuto pravovremenim cijepljenjem. Međutim svi covid i ne-covid pacijenti zbrinuti su bez odgode”, rekao je Beroš na sjednici Vlade.

Beroš je istaknuo kako je današnji broj od 6310 novozaraženih u Hrvatskoj daleko najveći broj koji smo do sada zabilježili.

“Uzroci naglog rasta leže u nama samima, u našem nepoštivanju osnovnih epidemioloških mjera, kao i u nedovoljnoj svijesti o koristi cjepiva”, kazao je dodavši da je udio novozaraženih u broju testiranih 43,90 posto.

Samo u posljednja 24 sata u bolnice je zaprimljeno 233 pacijenta. U proteklih tjedan dana od ukupnog broja novozaraženih 72,8 posto nije bilo cijepljeno, a 77,2 posto na respiratoru nije bilo cijepljeno, upozorio je.

No, ohrabruje novoprobuđeni interes građana za cijepljenjem, jučer je cijepljeno najviše do sada, čak 14.379 osoba.

Osiguravaju se dodatni stacionarni kapaciteti

“S obzirom na značajan porast hospitaliziranih Ministarstvo zdravstva uputilo je u stožere civilne zaštite uputu na poduzimanju aktivnosti za osiguranje dodatnih stacionarnih kapaciteta za liječenje na području županija, te određivanje i aktiviranje sekundarnih i tercijarnih centara za zbrinjavanje bolesnika”, kaže Beroš.

U svim bolničkim ustanovama u Zagrebu žurno povećaju stacionarne kapacitete i kapacitete za intenzivno liječenje, kao i izolacijskih kapaciteta u hitnom bolničkom prijemu.

Izvijestio je kako je KBC Rijeka smanjila hladni pogon za 25 posto, Opća bolnica Varaždin povećala je kapacitete za zbrinjavanje na lokaciji Klenovnik, a Opća bolnica Zabok osigurala je dodatne krevete i smanjila kapacitete kardiologije.

Opća bolnica Šibenik nastavlja povećavati svoje kapacitete, ukinut je hladni pogon i zaprimaju se samo hitni pacijenti. Opća bolnica Zadar u dva je navrata povećala svoje kapacitete. KBC Split privremeno obustavlja elektivni operativni program obzirom da su kadrovi preusmjereni na primarno respiratorni intenzivistički centar.

Opća bolnica Pula izradila je plan za prijem većeg broja oboljelih prema kojem su zdravstvene ustanove na području županije u slučaju potrebe obavezne kadrovski i organizacijski pomoći OB Pula.

“U cijelom zdravstvenom sustavu popunjeno je 64 posto stacionarnih i 65 posto kapaciteta za intenzivno liječenje trenutno pripremljenih za tu namjeru, moguće je njihovo širenje”, najavio je Beroš.

Dodatnom dozom cijepljeno gotovo 30.000 osoba

Dodatnom dozom cijepljeno je više od 29.627 osoba. “Do sada je ukupno s 29.306 doza cijepljeno tri posto djece u dobi od 12-14 godina, te 18,6 posto mladih u dobi od 15-19 godina”, izvijestio je.

Nedovoljno pridržavanje epidemioloških mjera, kao i necijepljenje, glavni su uzroci ubrzanog širenja virusa. Posljedice bilježimo na svim razinama zdravstvenog sustava, upozorio je Beroš i ponovno pozvao građane na cijepljenje.

foto: screenhot

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Iako više nije stanje epidemije i opasnost od virusa SARS-COV-2 je manja, bolesnici na bolničkom liječenju, osobito oni najteži, mogu razviti teški oblik COVID-19. Preporuka Ravnateljstva KBC-a Osijek glasi: jedan, maksimalno dva posjetitelja po bolesniku, uz obvezno nošenje zaštitne maske

KBC Osijek – Nakon duže od tri godine dopušteni posjeti bolesnicima

Posjeti bolesnicima hospitaliziranim u Kliničkom bolničkom centru Osijek ponovno su dopušteni! Bolnica je u vezi s tim postupila u skladu Više…

Nakon što je proglašen prestanak epidemije bolesti Covid-19 uzrokovane virusom SARS-Cov-2, šalteri će za građane raditi od 7,15 do 18,30 sati svaki radni dan sve do 11.6.

MUP produžio radno vrijeme šaltera u Upravi za osobne dokumente

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 11. svibnja 2023. donijela odluku o proglašenju prestanka epidemije bolesti Covid-19 uzrokovane virusom Više…

Stožer prestaje s radom, a odluke vezane uz eventualnu potrebu pridržavanja određenih mjera zaštite, s obzirom na to da virus i dalje egzistira među pučanstvom, donosit će Ministarstvo zdravstva

Vlada proglasila kraj epidemije, Capak i Beroš objavili što se sve mijenja

Vlada je na današnjoj sjednici proglasila kraj epidemije koronavirusa. Stožer prestaje s radom, a odluke vezane uz eventualnu potrebu pridržavanja Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

B2Run Osijek okupio je 842 sudionika iz preko 80 tvrtki što je porast od 20% u odnosu na godinu ranije

B2Run Osijek: 20% više poslovnjaka na najvećem afterwork druženju

Otvoren je RuralFoto - izbor za najbolje ruralne fotografije u 2024. godini, kojeg i ove godine putem Interneta organizira Agroklub

Otvoren izbor za najbolje ruralne fotografije u 2024. godini – nominirajte svoju

Danas nas čeka vrhunac toplinskog vala i vrlo visoke temperature te je nužno paziti na svoje zdravlje i zaštititi se od vrućina

[OPREZ] Vrhunac toplinskog vala, temperature idu do 37c