ŽIVOT

Brojke rastu brzinom munje: Danas već preko 210 novih – Stožer sazvao konferenciju

Najviše zaraženih je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, čak 79, a potom slijedi Zagreb s 50...

Objavljeno 14.08.2020
Ivona Amidžić

Jučer smo sa 180 novooboljelih imali uvjerljivo najgori dan od početka epidemije koronavirusa.

Hrvatska je do sada, računajući i jučerašnji dan, imala sedam puta više od 100 novozaraženih u jednom danu. Do jučer je rekordni dan bio 11. srpnja sa 140 novozaraženih. U srijedu je broj novozaraženih bio 130, treći najgori kada se uzmu u obzir i jučerašnje brojke.

Jučer je, uz zabrinjavajuće brojke, preminula i jedna osoba. 115 pacijenata je na bolničkom liječenju, a od toga je na respiratoru 10 pacijenata.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 6050 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 161 preminula, a 5078 se oporavilo. U samoizolaciji su trenutno 2752 osobe. Do danas su ukupno testirane 133.493 osobe, od toga 1201 jučer.

Nakon rekordnih brojki novozaraženih, Stožer je donio novu mjeru prema kojoj kafići i noćni klubovi od danas mogu raditi samo do ponoći. Ta će odluka biti na snazi idućih 10 dana.

Županije su jutros prijavile više od 200 novih slučaja. Najviše ih je u Splitsko-dalmatinskoj županiji – 79, a potom slijedi Zagreb s 50.

Nacionalni stožer sazvao je presicu za 14 sati kada će objaviti svoje dnevno izvješće.

STANJE PO ŽUPANIJAMA (na popisu su samo županije koje su danas objavile nove podatke)

  • Požeško-slavonska – 2 nova
  • Virovitičko-podravska – 1 novi
  • Istarska – 3 nova
  • Bjelovarsko-bilogorska – 0 novih
  • Primorsko-goranska – 5 novih
  • Vukovarsko-srijemska – 11 novih
  • Sisačko-moslavačka – 2 nova
  • Ličko-senjska – 0 novih
  • Zadarska – 8 novih
  • Varaždinska – 1 novih
  • Brodsko-posavska – 5 novih
  • Grad Zagreb 50
  • Splitsko-dalmatinska – 79, 1 preminuli
  • Osječko-baranjska – 14 novih, 1 preminuli
  • Zagrebačka – 10 novih
  • Krapinsko-zagorska – 0 novih
  • Šibensko-kninska – 13 novih
  • Karlovačka – 2 nova
  • Koprivničko-križevačka – 0 novih
  • Dubrovačko-neretvanska – 5 novih

Ukupno dosad: 211

IZ MINUTE U MINUTU

13:23 Dubrovačko-neretvanska – 5 novih

U Dubrovačko-neretva­nskoj županiji je u pos­ljednjih 24 sata zabilježeno pet novih slučajeva zaraze COVID-19 infekcijom. Radi se o jednoj mlađoj ženskoj osobi iz Trpnja, dvije muške osobe srednje dobi iz Dubrovnika i jednoj mlađoj muškoj osobi iz Dubrovnika te o jednoj mlađoj muškoj osobi s prebivalištem u Zagrebu koja trenutno boravi na odmoru u Lumbardi.

Od početka pandemije analiziran je ukupno 7141 uzorak. U OB Dubrovnik je hospitalizirana jedna osoba pozitivna na OVID­-19. U samoizolaciji je ukupno 280 osoba.

13:11 Koprivničko-križevačka – nema novih

Na presici stožera Koprivničko-križevačke županije načelnik Stožera Ratimir Ljubić je uvodno izvijestio kako u Koprivničko-križevačkoj županiji nema novih oboljelih od koronavirusa te kako je svih testiranih 35 uzoraka izuzetih  iz opće populacije u posljednja 24 sata negativno. Kazao je kako je u Županiji trenutno samo jedan aktivan slučaj koronavirusa.

12:49 Srbija uvodi obvezu negativnog testa za sve koji ulaze iz Hrvatske

Srbija uvodi obvezan negativan PCR test ne stariji od 48 sati za sve koje ulaze iz Hrvatske u Srbiju. > Opširnije

12:46 Ugostitelji reagirali na odluku stožera o ograničavanju radnog vremena kafića i klubova

Nacionalna udruga ugostitelja uoči nadolazećeg vikenda, a povodom najnovije odluke Stožera civilne zaštite o ograničavanju radnog vremena barova, poziva sve ugostitelje da se i dalje pridržavaju svih mjera koje propisuju epidemiolozi i Stožer. Ugostitelji su poručili kako je većina njih ionako već financijski propala. > Opširnije

12:25 Zbog odluke Stožera zatvoren klub Makarana u Makarskoj

Klub Makarana u Makarskoj u kojem je otkriveno više slučajeva zaraze privremeno je zatvoren zbog odluke Nacionalnog stožera o skraćivanju radnog vremena kafića i klubova. > Opširnije

12:04 Karlovačka – 2 nova

Tijekom jučerašnjeg dana, u Karlovačkoj županiji je testirano 56 osoba (3 u Ogulinu). U posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji registrirana  su dva nova slučaja oboljenja od COVID-19.  Radi se o dvije mlađe muške osobe s područja Karlovca. Jedna je od njih testirana na COVID-19 u ZJZ Grada Zagreba ”A. Štampar”.  Epidemiološka obrada je u tijeku.

Ukupno je  do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 113 osoba. U samoizolaciji se sa današnjim danom nalazi 81 osoba.

11:55 Šibensko-kninska – 13 novih

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije trinaest osoba oboljelo je od zarazne bolesti COVID-19.

Ženska osoba srednje životne dobi, tri mlađe ženske osobe i pet mlađih muških osoba s prebivalištem na području Grada Šibenika; jedna mlađa ženska i dvije mlađe muške osobe s prebivalištem na području Grada Vodica, te muška osoba srednje životne dobi s prebivalištem u Kninu. Kod većine novooboljelih moguća je izloženost u klubu u Vodicama.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 139 osoba: 136 osoba su kontakti oboljelih; 3 osobe su se javile nadležnom epidemiologu, a ušle su u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja. Na Odjelu infektologije Opće bolnice Šibensko-kninske županije od bolesti COVID-19 liječe se dvije osobe.

U posljednja  24 sata uzorkovano je 45 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.U Šibensko-kninskoj županiji trenutno je 48 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije.

11:45 Krapinsko-zagorska – nema novih

U protekla 24 sata nema evidentiranih novozaraženih osoba s područja Krapinsko-zagorske županije. Broj aktivnih slučajeva je 7. U protekla 24 sata na analizu je poslano 18 uzoraka i svi su negativni.

11:34 Zagrebačka – 10 novih

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do petka, 14.08.2020. do 11:00 sati evidentirano je 288 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o deset osoba više, a tri osobe su izliječene.

Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 50 slučaja. Do sada je ukupno izliječeno 227 osoba, a 11 ih je preminulo.

11:19 Osječko-baranjska – 14 novih

U laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ u posljednja 24 sata testirano je ukupno 156 uzoraka s područja Osječko-baranjske županije, od kojih su 14 bili pozitivni na koronavirus. S područja Osijeka je 11 novooboljelih osoba, dvije su s područja Đakova i jedna s područja Našica. Uglavnom je riječ o osobama mlađih dobnih skupina koji su simptome oboljenja dobili nakon povratka s ljetovanja.

Ukupan broj oboljelih od pojave epidemije koronavirusa na području Osječko-baranjske županije sada je ukupno 662, s tim da su 33 osobe oboljele tijekom ovog tjedna.

U KBC-u Osijek je preminula jedna osoba iz Đakova (žena rođena 1939. godine, imala je više kroničnih bolesti), a trenutno su hospitalizirana 23 pacijenta oboljela od koronavirusa, od kojih su tri na respiratoru. Epidemiolozi su mjeru samoizolacije odredili za 35 novih kontakata oboljelih pa su trenutno u samoizolaciji ukupno 182 osobe.

11:12 Splitsko-dalmatinska – 79 novih (uključujući dva strana državljana), umro muškarac

Prema izvješću NZJZ-a SDŽ, od ukupno 423 obrađena testa danas je 77 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju s područja Splitsko dalmatinske županije i to iz Splita 25, Makarske 21, Imotskog 4, Sinja 2, Kaštela 6, Solina 1, Trogira 1, Hvara 1, Starog Grada 1, Omiša 1, Klisa 2, Lovreća 2, Otoka 1, Prološca 1 i Runovića 7 . Uz 77 novooboljelih osoba pozitivnih na Covid infekciju s područja Splitsko dalmatinske županije još je dvoje stranih državljana testiranih u Splitu pozitivno na Covid infekciju (jedna osoba iz Irske i jedna osoba iz Lihtenštajna). Od 77 novooboljelih osoba s područja Splitsko dalmatinske županije, 12 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju.

Prema izvješću KBC-a Split, preminula je muška osoba stara 60 godina, koja se nalazila na respiratoru u KBC-u Split. Preminuli je uz nekoliko teških kroničnih bolesti bio pozitivan i na Covid infekciju. 638 osoba nalazi se u samoizolaciji. 14 COVID pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC-u Split.

11:03 Zagreb – 50 novih

U Zagrebu je 50 novozaraženih, objavljeno je na presici stožera Grada Zagreba.

“U protekla 24 sata testirano je 390 osoba, 50 je novih slučajeva u Zagrebu, što je najveći broj do sada”, rekla je na presici Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

10:52 Brodsko-posavska – 5 novih

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentirano je pet (5) novih slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2.

Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije s današnjim danom tako iznosi dvije stotine (200), dok je broj aktivnih slučajeva trideset i dva  (32). Broj osoba pod mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije je stotinu i osam (108).

10:31 Varaždinska – 1 novi

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Radi se o mladoj muškoj osobi s blagom kliničkom slikom, a liječi se kod kuće. Epidemiološka obrada je još u tijeku.

U istom razdoblju oporavile su se 3 osobe, tako u Varaždinskoj županiji sada imamo 14 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, od čega su 3 osobe smještene u Općoj bolnici Varaždin, a 11 ih je izolirano kod kuće i pod aktivnim su zdravstvenim nadzorom infektologa.

Od početka pojave koronavirusa u Varaždinskoj županiji registrirano je 78 slučajeva zaraze, a 13 osoba se statistički dodatno pripisuje zbog prijavljenog mjesta prebivališta. Pod mjerom samoizolacije i aktivnim zdravstvenim nadzorom trenutno su 34 osobe.

10:21 Stožer ima presicu u 14 sati

Stožer civilne zaštite sazvao konferenciju za medije u 14 sati. Moći ćete je pratiti uživo na Indexu.

10:04 Glavna splitska epidemiologinja: Brojevi bi kod nas danas mogli biti i veći

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin u razgovoru za Index kazala je kako prema prvim podacima danas očekuje i veći broj zaraženih nego jučer. > Opširnije

9:38 Zadarska – 8 novih

Na području Zadarske županije osam je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o mladim osobama rođenim između 1984. i 2002. godine za koje su utvrđeni kontakti i kretanja, a slučajevi nisu međusobno povezni. Kod dvije osobe zaraza je otkrivena prilikom rutinskog testiranja u Općoj bolnici Zadar. Većina se novozaraženih, prema vlastitim izjavama, najvjerojatnije zarazila tijekom noćnih izlazaka u većim skupinama ljudi.

Jedan bolesnik u županiji je na respiratoru, a tamošnja je policija evidentirala dva kršenja mjere samoizolacije.

9:20 Ličko-senjska – nema novih

Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata nema novooboljelih osoba.

Ukupno je od covida-19 oboljelo 36 osoba, od čega je 6 aktivnih slučajeva, 29 osoba je izliječeno te je jedna osoba preminula. U protekla 24 sata testirano je 11 osoba. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 41 osoba.

9:17 Sisačko-moslavačka – 2 nova

U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan dvije su novooboljele osobe od zarazne bolesti covid-19.

Jedna osoba živi i radi u Zagrebu, ali se vodi s prebivalištem na području grada Kutine, dok je druga osoba povratnik iz Nizozemske koji je u Hrvatsku došao zaražen.

9:12 Vukovarsko-srijemska – 11 novih

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati, u posljednja 24 sata je 11 novih pozitivnih osoba na covid-19 (5 osoba iz Vinkovaca, 3 osobe iz Županje, 1 osoba iz Gunje i 2 osobe iz Cerne), a nema preminulih.

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 540, od kojih su 372 osobe izliječene, a ukupno je 7 preminulih osoba. Trenutno je u županiji 27 osoba hospitalizirano zbog covida-19.

U protekla 24 sata testirano je 85 osoba te je ukupno testiranih do sada na području županije 6643. U samoizolaciji na području županije su 243 osobe.

Od ukupnog broja pozitivnih na covid-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 13 zdravstvenih radnika (1 liječnik, 5 medicinskih sestara/tehničara, 5 drugih zdravstvenih radnika i 2 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 15 radnika (1 liječnik, 10 medicinskih sestara/tehničara i 4 druga zdravstvena radnika).

9:09 Primorsko-goranska – 5 novih

U Primorsko-goranskoj županija ima pet novozaraženih osoba, a troje je ozdravilo. Svi novozaraženi su mlađi ljudi među kojima i stranac, turist iz Praga. Svi su se vratili s godišnjeg odmora iz Dalmacije, a testirani su kao kontakti ili zbog blažih simptoma.

9:06 Bjelovarsko-bilogorska – nema novih

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji deveti dan zaredom nema novozaraženih. Jučer je testirano 18 osoba i svi nalazi su negativni. Trenutačno su na području županije dva aktivna slučaja zaraze koronavirusom, a u samoizolaciji je 16 osoba.

9:04 Istarska – 3 nova

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 194 uzoraka briseva na covid-19, od kojih su 3 pozitivna.

Jedna osoba je iz mjera samoizolacije, a bila je u bliskom kontaktu s pozitivnom osobom. Kod druge osobe radi se o uvezenom slučaju iz Republike Austrije. Odmah po dolasku na odmor osoba je dobila simptome covida-19 te je testirana na infektologiji Opće bolnice Pula. U tijeku je proces povratka u matičnu državu. Kod treće osobe je epidemiološka obrada u tijeku.

Izliječene su 3 osobe. Trenutno je 21 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 129 osoba.

8:14 Virovitičko-podravska – 1 novi

Na području Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata jedna osoba se oporavila, a jedna zarazila virusom SARS-CoV-2. Od 18 testiranih osoba rezultat za njih 17 bio je negativan, a mlađa ženska osoba, koja ima blage simptome bolesti covid-19, bila je pozitivna te je novozaražena u statistici evidentiranih s korona virusom u VPŽ. Prema dobivenim informacijama, zarazila se na ljetovanju, naglasili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije.

Broj testiranih od početka epidemije u VPŽ je trenutno 2511. Podsjetimo, od početka epidemije covida-19 na području Virovitičko-podravske županije 33 osobe su zaražena korona virusom. Od toga, jedna osoba je trenutno aktivna, trideset i jedna se oporavila, dok je jedan muškarac preminuo.

8:08 Požeško-slavonska – 2 nova

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 5 slučajeva zaraze koronavirusom (covid-19), sve osobe se nalaze u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji se nalazi 40 osoba, a ukupno je testirano 4135 osoba. Na posljednjem testiranju bilo je 16 uzoraka, dva uzorka su pozitivna na koronavirus. Dvije novozaražene osobe su stanovnici Požeško-slavonske županije s trenutnim prebivalištem u gradu Zagrebu te se ne nalaze na području županije. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba, poručili su iz lokalnog stožera.

7:55 Capak: Nismo znali da će biti ovako velik broj

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak gostovao je u HTV-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska. Kazao je kako su u Stožeru znali da će biti veći broj, ali ne i da će biti ovako velik. Kazao je i kako se korona lako prenosi, no da Stožer zasad ne razmišlja o obaveznim maskama na otvorenom.

foto: unsplash

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Nakon što je proglašen prestanak epidemije bolesti Covid-19 uzrokovane virusom SARS-Cov-2, šalteri će za građane raditi od 7,15 do 18,30 sati svaki radni dan sve do 11.6.

MUP produžio radno vrijeme šaltera u Upravi za osobne dokumente

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 11. svibnja 2023. donijela odluku o proglašenju prestanka epidemije bolesti Covid-19 uzrokovane virusom Više…

Stožer prestaje s radom, a odluke vezane uz eventualnu potrebu pridržavanja određenih mjera zaštite, s obzirom na to da virus i dalje egzistira među pučanstvom, donosit će Ministarstvo zdravstva

Vlada proglasila kraj epidemije, Capak i Beroš objavili što se sve mijenja

Vlada je na današnjoj sjednici proglasila kraj epidemije koronavirusa. Stožer prestaje s radom, a odluke vezane uz eventualnu potrebu pridržavanja Više…

Europski je tjedan cijepljenja koje je najbolja prevencija protiv zaraznih bolesti, ali i jedno od najvećih javno zdravstvenih dostignuća 20. stoljeća

U svijetu je broj cijepljene djece u padu, a u Hrvatskoj se po pitanju povjerenja u cjepiva osjetno promijenio trend u posljednje četiri godine

Ključnom porukom „Velika nadoknada cijepljenja“ ovaj se tjedan pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije obilježavaju ovogodišnji Svjetski i Europski tjedan cijepljenja. Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje