ŽIVOT

Capak najavio ozbiljne kazne za nepoštivanje mjera: Hrvatska po incidenciji među najgorima

Božinović: "Sve ovo vrijeme to smo htjeli izbjeći, veliki dio građana mjere je prihvatio, a zbog one manjine vjerojatno ćemo vrlo skoro izmijeniti taj dio zakona"

    Objavljeno 27.11.2020
    Ivona Amidžić

    Nacionalni stožer civilne zaštite održao je redovitu presicu o koronavirusu. U posljednja 24 sata zabilježeno je 4.080 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 22.408, objavio je Stožer uoči presice. Preminulo je 48 osoba.

    Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je strožu kontrolu provedbe novih mjera protiv koronavirusa, koje stupaju na snagu u ponoć, što uključuje i kazne za nenošenje maski, prenosi Index.

    “Inspekcije civilne zaštite, državnog inspektorata i policijski službenici bit će vidljiviji nego do sada. Naglasak će biti na objektima i djelatnostima gdje se očekuje okupljanje većeg broja ljudi, tu mislim na trgovačke centre”, rekao je Božinović na konferenciji.

    Sastaje se radna skupina za izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti

    Već su jučer imali razgovore s odgovornim osobama pa će ovu fazu obilježiti malo strože i striktnije postupanje nadležnih službi. Danas se sastaje radna skupina za izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, a glavna tema bit će kažnjavanje onih koji ne poštuju mjere, istaknuo je.

    “Sve ovo vrijeme to smo htjeli izbjeći, veliki dio građana mjere je prihvatio, a zbog one manjine vjerojatno ćemo vrlo skoro izmijeniti taj dio zakona”, rekao je Božinović dodavši kako će prijedlog izmjena biti upućen Vladi po hitnoj proceduri, a odluku o tome mora donijeti Hrvatski sabor.

    Na pitanje kolike će biti kazne za nenošenje maski, odgovorio je kako se o tome još raspravlja ali bit će to ozbiljnije kazne. “Po mom sudu trebale bi biti mandatne kazne, što znači da se izriču na licu mjesta”, kazao je.

    “O tome se raspravlja, moramo imati u vidu i druge kazne koje su u okviru prekršajnog i kaznenog zakona, vidjet ćemo što će svi koji su u to uključeni odlučiti. Ne mogu biti konkretan pa da me Vlada ili netko sutra demantira”, kaže Božinović.

    S obzirom na nove preporuke za crkve rekao je kako su u nekim biskupijama odustali od blagoslova kuća, što je dobra odluka.

    Istaknuo je kako su mjere vezane za promet i sportske centre donesene na temelju razgovora sa svim resorima, a temeljno je smanjiti mogućnost da ljudi duže ostanu u kontaktu, pogotovo u zatvorenim prostorima u zimskom razdoblju.

    “Idealna mjera bila bi ona koja bi se mogla odraziti na obiteljska okupljanja, jer su to najveća žarišta. To može ostati na preporuci jer nitko ne može ulaziti u privatne objekte i gledati ima li tamo više od 10 ljudi”, kazao je Božinović.

    Problem možemo rješavati samo apelom i molbom da izbjegnu sve kontakte koji nisu nužni za posao i nužne poslove – sve drugo je rizik, dodao je.

    Popuštanje mjera kada bude silazni trend broja oboljelih i hospitaliziranih

    Pomoćnica ministra Vera Katalinić Janković izvijestila je kako je popunjenost bolničkih kapaciteta trenutno 74 posto, a popunjenost respiratora 50 posto.

    Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak najavio je da će popuštanje novih mjera ići ako ćemo u idućih mjesec dana postići silazni trend broja oboljelih i hospitaliziranih.

    “Nismo razmišljali koja bi brojka bila da tijekom 12. mjeseca počnemo s popuštanjem mjera, nego se radi o trendu. Ako će biti silazni trend oboljelih i hospitaliziranih, onda možemo razgovarati o eventualnom popuštanju mjera 21.prosinca”, rekao je.

    U zadnjih tjedan dana imamo 15-postotni porast broja zaraženih, tjedan prije bilo je sedam posto, a još tjedan prije toga četiri posto.

    Hrvatska je po incidenciji trenutno na 24. mjestu liste europskih zemalja, više imaju Slovenija, Austrija i Luksemburg, naveo je Capak.

    Udio pozitivnih u ukupnom broju testiranja je 32 posto, što je visoko, a viši imaju Bugarska i Poljska. Po mortalitetu smo na 12. mjestu sa smrtnošću od 368 na milijun stanovnika.

    foto: screenshot

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Prekršitelji će na kućnu adresu dobiti obavijest u kojoj će biti navedeni datum, sat, počinitelj prekršaja i propisana novčana kazna. Zakonom o sigurnosti prometa na cestama za navedene je prekršaje propisana kazna u visini 30 eura

    Kamere za nadzor nepropisnog parkiranja postavljene na pet lokacija u Osijeku!

    S ciljem bolje protočnosti i veće sigurnosti u prometu, Grad Osijek postavio je kamere koje nadziru nepropisno parkiranje i zaustavljanje Više…

    Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika od 15. studenoga do 14. travnja...

    Oprez, nastupaju zimski uvjeti na cestama

    Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika od Više…

    Od 01.07. moći ćete za svoje prometne prekršaje jednostavno provući (ili prisloniti) karticu i tako platiti svoju kaznu. Pitamo se hoće li moći i na rate?

    Plaćanje kazne za prometni prekršaj na ruke policijskom službeniku odlazi u povijest

    Građani od 1. srpnja 2022. godine novčane kazne za prekršaje počinjene u prometu, na mjestu počinjenja prekršaja više neće moći Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

    Uskršnja kupovina u Portanovi

    Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

    Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

    Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

    Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša