ŽIVOT

Capak tvrdi da smo 24. po novozaraženima i 13. po smrtnosti – To nije prava istina!

Po 14-dnevnoj incidenciji smo među najgorima, a ne među najboljima...

    Objavljeno 24.11.2020
    Ivona Amidžić

    “U SVIJETU je 59 milijuna slučajeva. Kod nas je prije tjedan dana brojka bila 1313, a prije 14 dana 1529. S ovim brojkama imamo incidenciju od 886 na 100.000 i time smo na 24. mjestu zemalja EU. Po mortalitetu smo na 13. mjestu. Mortalitet raste u cijelom svijetu pa tako i u Europi”, ustvrdio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare prvi čovjek Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

    No takvim tvrdnjama zapravo je dezinformirao javnost jer one ne prikazuju stvarnost na objektivan način, a nikako ne prikazuju trenutno stanje u kojem se Hrvatska nalazi kada je riječ o umrlima i novozaraženima.

    Po prosječnom broju umrlih po danu u zadnjih sedam dana smo zapravo šesti u EU

    Naime, prema podacima Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti Hrvatska je s 10.57 umrlih po danu šesta u EU po smrtnosti na milijun stanovnika u promatranom razdoblju od posljednjih sedam dana. Ispred nje su Bugarska, Belgija, Češka, Poljska i Italija, a iza nje slijede Slovenija, Mađarska, Francuska i Luksemburg.

    To odgovara računici prema kojoj je proteklih tjedan dana u prosjeku dnevno umiralo nešto više od 40 ljudi. S obzirom na to da Hrvatska ima nešto više od četiri milijuna stanovnika, nema sumnje kako je broj od 10.57 umrlih dnevno na milijun stanovnika koji je objavio ECDC točan.

    Po 14-dnevnoj incidenciji smo među najgorima, a ne među najboljima

    Kada je riječ o incidenciji novozaraženih, o kojoj je također govorio Capak, prema posljednjim objedinjenim podacima za 14-dnevno razdoblje koje je ECDC objavio 19. studenog, Hrvatska ima incidenciju od 798 na 100.000 stanovnika i po tome je osma u EU. Ispred nje su Luksemburg, Češka, Lihtenštajn, Austrija, Slovenija, Francuska i Poljska.

    No kako je Capak iznio još veću brojku incidencije, mnogo je vjerojatnije da će se Hrvatska još popeti na listi nego što je vjerojatno da se nalazimo na 24. mjestu koje spominje Capak.

    U kojem smjeru trenutno ide Hrvatska pokazuje i najnovija tablica koju je u ponedjeljak objavio ECDC. Prema njoj, 14-dnevna kumulativna incidencija na 100.000 stanovnika za Hrvatsku iznosi 894.7. S tom je brojkom Hrvatska četvrta na tablici zemalja EU. Ispred nje su samo Luksemburg s 14-dnevnom kumulativnom incidencijom od 1279.0, Austrija s 1056.8 i Slovenija s 968.2.

    U istoj se tablici nalazi i 14-dnevni kumulativni broj smrti na 100.000 stanovnika koji za Hrvatsku iznosi 13.7. Od nas ovdje lošije stoje Češka s 22.0, Belgija s 20.1., Bugarska sa 17.4, Mađarska s 14.3 i Italija s 14.0.

    Trendovi se vrlo dobro mogu vidjeti i na grafikonima stranice Our World in Data.

    Dvije hrvatske županije najgore u EU po broju novozaraženih

    Kada je riječ o incidenciji, zabrinutost izazivaju i brojke u dvije hrvatske županije koje su, prema podacima WHO-a, najgore u EU.

    Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je, naime, da Varaždinska županija s 1541 slučajem ima sedmodnevnu incidenciju novozaraženih na 100.000 stanovnika od 925, a Međimurje je s 944 nova slučaja u sedam dana s incidencijom od 862 te je po toj stopi druga regija u Europi.

    Iza njih je slovenska Koruška s incidencijom od 817 slučajeva na 100.000 stanovnika u posljednjih sedam dana

    Po 14-dnevnom mortalitetu stojimo još lošije

    Po mortalitetu prema 15-dnevnim podacima ECDC-a Hrvatska stoji još lošije nego po incidenciji.

    Po mortalitetu smo sedmi po broju umrlih sa 112.8 umrlih na milijun stanovnika, a kako smo ranije vidjeli, podaci za posljednjih sedam dana su još lošiji po Hrvatsku jer smo sa sedmog došli na šesto mjesto po broju umrlih na milijun stanovnika.

    Na koje se podatke poziva Capak?

    Capak, iznoseći da smo po incidenciji 24., a po mortalitetu 13. u Europskoj uniji, uopće nije objasnio na koje se točno podatke poziva. U svojim ocjenama on uopće nije naveo o kojem se vremenskom intervalu radi. Primjerice, nije jasno tvrdi li da smo po smrtnosti 13. u EU ako se gleda cijelo razdoblje od početka epidemije do danas ili u zadnjih mjesec dana, ili pak u posljednjih 14 ili 7 dana.

    Za pretpostaviti je da je, kada je govorio o incidenciji na 100.000 ljudi, Capak mislio na incidenciju u zadnjih 14 dana, kakvu prikazuje ECDC. No opet nije jasno odakle glavnom hrvatskom epidemiologu podatak da je Hrvatska po incidenciji novih slučajeva 24. u Europskoj uniji.

    Nema objašnjenja od glavnog hrvatskog epidemiologa

    Kako god bilo, za nas su najrelevantnije brojke koje nam pokazuju kako stojimo u zadnjih tjedan ili dva i bilježimo li rast ili pad. Ne treba zanemariti ni to da incidencija nije podatak koji treba gledati bez uzimanja u obzir broja učinjenih testiranja. Trenutno nam nije važno ni to što nam ukupan mortalitet još uvijek nije među najgorima u EU zahvaljujući tome što u prvom valu nismo imali puno mrtvih, što treba promatrati i u kontekstu mjera koje su tada bile na snazi.

    Pokušali smo od Capaka dobiti objašnjenje telefonom kako je došao do 13. mjesta po mortalitetu i 24. po incidenciji, kada su relevantni podaci znatno lošiji, međutim, nije nam odgovarao na pozive, a nažalost, do dovršetka ovog teksta, nije nam odgovorio ni na upit koji smo mu poslali SMS-om.

    Stvaranje pogrešne slike

    Rezultat takve nejasne komunikacije prema javnosti, koja za cilj vjerojatno ima uljepšavanje brojki, može biti gubitak povjerenja hrvatskih građana u to da vlast doista na pravi način upravlja ovom epidemijom. Naime, danas već ima dovoljno internetskih pismenih građana koji sami na relevantnim izvorima kao što je Our World in DataJohns Hopkins ili Worldometer mogu provjeriti kako nam izgledaju trendovi epidemije. A prilično je jasno da ne izgledaju najbolje – sve važne brojke i dalje rastu.

    Capakove riječi također stvaraju pogrešan dojam da smo još uvijek među boljim zemljama Europske unije kada je riječ o brojkama novozaraženih i umrlih, što već neko vrijeme nije slučaj, a u obzir treba uzeti da pad broja umrlih možemo očekivati tek kada budu počele padati brojke novozaraženih koje sada stagniraju ili čak rastu.

    foto: screenshot

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    U posljednja 24 sata zabilježen je 1.021 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5.192...

    Slučajevi Koronavirusa ponovno doživjeli skok, danas je zabilježen 1.021 slučaj

    Među njima je 479 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 12 pacijenata. Preminulo je 7 osoba. Od Više…

    U Hrvatskoj, koja bilježi stagnaciju novih slučajeva, raste udio BA.2 varijante virusa koja se trenutno nalazi u 43 posto uzoraka

    Beroš: Imamo 2875 novih slučajeva, raste udio nove varijante virusa

    U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 1767 pozitivnih PCR testova i 1108 brzih antigenskih testova, rekao je na Više…

    Ukidanje maski u zatvorenim prostorima ipak nećemo dočekati još neko vrijeme: "Za takvo nešto trebale bi nam biti baš jako niske brojke"

    Capak dao veliki intervju o pandemiji, novoj varijanti BA2, ukidanju maski…

    Pandemija još nije prošla, upozoravaju svjetski znanstvenici, ali i WHO, a brojne zemlje diljem svijeta pomalo se suočavaju sa šestim Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

    Uskršnja kupovina u Portanovi

    Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

    Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

    Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

    Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša