GOSPODARSTVO

Cijene nafte pale četvrti tjedan zaredom

Pad cijena četiri tjedna zaredom nije zabilježen još od ožujka prošle godine...

    Objavljeno 22.11.2021
    Ivona Amidžić

    Cijene nafte na svjetskim tržištima pale su i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, jer se trgovci plaše da bi novi val covida-19 u Europi mogao usporiti oporavak gospodarstava od korona-krize, a plaše se i prodaje nafte iz strateških rezervi, prenosi Index.

    Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošloga tjedna 4 posto, na 78.89 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 5.8 posto, na 76.10 dolara.

    Pad cijena četiri tjedna zaredom nije zabilježen još od ožujka prošle godine, a još prije mjesec dana cijena barela na londonskom tržištu kretala se na najvišim razinama u tri godine, a na američkom u sedam.

    Pritisak na cijene posljedica je prijetnji Washingtona da će posegnuti za naftom iz rezervi. Vlade skupine vodećih svjetskih gospodarstava razmatraju prijedlog SAD-a da koordinirano prodaju naftu iz strateških rezervi kako bi zakočile rast cijena.

    Što je izazvalo pad cijena nafte

    “Te su prijetnje u proteklim tjednima snizile cijene nafte za oko četiri dolara i trgovci su u cijene već uračunali povećanje ponude za 100 milijuna barela”, napisali su analitičari Goldman Sachsa u bilješci.

    No, smatraju i da bi prodaja bila tek kratkoročno rješenje za strukturni deficit.

    Cijene nafte našle su se pod pritiskom u petak i zbog vijesti o ponovnom brzom širenju covida-19 u Europi.

    Austrija je postala prva zemlja koja je ponovo odlučila uvesti potpuni lockdown kako bi suzbila novi val zaraze koji bi mogao zakočiti gospodarski oporavak regije od korona-krize.

    I Njemačka, najveće europsko gospodarstvo, upozorila je da bi zbog koronavirusa mogla posegnuti za potpunim zatvaranjem.

    “Tržište (nafte) i dalje je u osnovi u dobroj poziciji, ali blokade su sada očigledni rizik… budu li i druge zemlje slijedile primjer Austrije”, naveo je u bilješci Craig Erlam iz OANDA-e.

    Tržišta nafte posljednjih dana koči i jačanje dolara, što smanjuje kupovnu moć imatelja ostalih valuta, a time i potražnju za naftom.

    Naime, na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici šest najvažnijih svjetskih valuta porasla i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, i to za 1 posto, pa je dosegnula najvišu razinu u posljednjih 16 mjeseci jer bi zbog visoke inflacije američki Fed mogao zaoštriti monetarnu politiku prije nego što se očekivalo.

    A to bi, pak, usporilo oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva od korona-krize, a time i potražnje za energentima.

    Cijena barela na londonskom tržištu porasla je od početka godine oko 50 posto, zahvaljujući oporavku potražnje za naftom uslijed oporavka gospodarstava, ali i OPEC-ovom održavanju proizvodnje ispod pretpandemijskih razina.

    foto: unspalsh

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Pozitivna iskustva stotina tisuća ljudi diljem Hrvatske koji su uz Auro Domus obogatili svoje kućne budžete iznosima što se mjere u stotinama, tisućama, pa i desecima tisuća eura

    Val visokih cijena: Otkup zlata s Auro Domusom donosi dodatne prednosti

    Otkup zlata izaziva dvojake konotacije u hrvatskoj javnosti. S jedne strane, negativna iskustva dijela građana, koji su propustili iskoristiti pravi Više…

    Prije svega, traži označavanje proizvoda koji su količinski manji, a cijena im je ostala ista, te bolju kontrolu sastojaka

    Borzan traži da se označe proizvodi koji su se smanjili zbog inflacije

    Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan je poslala zahtjev Europskoj komisiji da pomogne građanima u borbi protiv inflacije. Prije svega, traži označavanje Više…

    Nove cijene stupaju na snagu u ponoć, a ovakav režim vrijedit će za sljedeće 14-dnevno razdoblje

    Nove cijene goriva, dizel značajno pojeftinjuje!

    Vlada je održana telefonsku sjednicu na kojoj je donijela novu Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata. Prema njoj Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Za posjetitelje je otvoren sva tri dana od 10.00 do 19.00 sati, a ponuđena im je kvalitetna oprema za lov i ribolov, kao i prezentacije ponude lovišta i ribolovnih mjesta i uvjeta, natjecanja u pripremi fiša, lovačkog čobanca i drugih jela jedinstvenih okusa, izložbe lovačkih pasa, izložbe fotografija, dakako uz bogatu eno i gastro ponudu

    [FOTO] U Gospodarskom centru OBŽ otvoren 19. Sajam lova, ribolova i turizma SALORI

    Pripreme za proslavu rođendana Portanove krenule. U tijeku je nagradna igra u kojoj jednu/jednoga od vas očekuje besplatan shopping u vrijednosti 3.000 eura!

    Uputite se u Portanovu jer je svaki vaš račun prilika za osvojiti 3000 eura!

    Posao ovaj tjedan nude Tehmont-Gradnja, Obrt za ugostiteljstvo "BOTA", Studenac, Hering d.d., EMSO e-mobility solutions, pogledajte odgovara li što vašoj potrazi

    Nova otvorena radna mjesta u OBŽ