GOSPODARSTVO

Cijene nafte pale četvrti tjedan zaredom

Pad cijena četiri tjedna zaredom nije zabilježen još od ožujka prošle godine...

  Objavljeno 22.11.2021
  Ivona Amidžić

  Cijene nafte na svjetskim tržištima pale su i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, jer se trgovci plaše da bi novi val covida-19 u Europi mogao usporiti oporavak gospodarstava od korona-krize, a plaše se i prodaje nafte iz strateških rezervi, prenosi Index.

  Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošloga tjedna 4 posto, na 78.89 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 5.8 posto, na 76.10 dolara.

  Pad cijena četiri tjedna zaredom nije zabilježen još od ožujka prošle godine, a još prije mjesec dana cijena barela na londonskom tržištu kretala se na najvišim razinama u tri godine, a na američkom u sedam.

  Pritisak na cijene posljedica je prijetnji Washingtona da će posegnuti za naftom iz rezervi. Vlade skupine vodećih svjetskih gospodarstava razmatraju prijedlog SAD-a da koordinirano prodaju naftu iz strateških rezervi kako bi zakočile rast cijena.

  Što je izazvalo pad cijena nafte

  “Te su prijetnje u proteklim tjednima snizile cijene nafte za oko četiri dolara i trgovci su u cijene već uračunali povećanje ponude za 100 milijuna barela”, napisali su analitičari Goldman Sachsa u bilješci.

  No, smatraju i da bi prodaja bila tek kratkoročno rješenje za strukturni deficit.

  Cijene nafte našle su se pod pritiskom u petak i zbog vijesti o ponovnom brzom širenju covida-19 u Europi.

  Austrija je postala prva zemlja koja je ponovo odlučila uvesti potpuni lockdown kako bi suzbila novi val zaraze koji bi mogao zakočiti gospodarski oporavak regije od korona-krize.

  I Njemačka, najveće europsko gospodarstvo, upozorila je da bi zbog koronavirusa mogla posegnuti za potpunim zatvaranjem.

  “Tržište (nafte) i dalje je u osnovi u dobroj poziciji, ali blokade su sada očigledni rizik… budu li i druge zemlje slijedile primjer Austrije”, naveo je u bilješci Craig Erlam iz OANDA-e.

  Tržišta nafte posljednjih dana koči i jačanje dolara, što smanjuje kupovnu moć imatelja ostalih valuta, a time i potražnju za naftom.

  Naime, na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici šest najvažnijih svjetskih valuta porasla i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, i to za 1 posto, pa je dosegnula najvišu razinu u posljednjih 16 mjeseci jer bi zbog visoke inflacije američki Fed mogao zaoštriti monetarnu politiku prije nego što se očekivalo.

  A to bi, pak, usporilo oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva od korona-krize, a time i potražnje za energentima.

  Cijena barela na londonskom tržištu porasla je od početka godine oko 50 posto, zahvaljujući oporavku potražnje za naftom uslijed oporavka gospodarstava, ali i OPEC-ovom održavanju proizvodnje ispod pretpandemijskih razina.

  foto: unspalsh

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Ono najgore možda nas tek očekuje...

  Čini vam se da je hrana poskupjela? Izgleda da prava eksplozija cijena tek dolazi

  S obziromna pozitivan trend na tržištima roba, rast maloprodajnih cijena prehrambenih proizvoda ne čudi previše, no u pozadini eksplozivnog rasta Više…

  Usprkos pričama o padu broja stanovnika i iseljavanju, cijene nekretnina u stalnom su porastu...

  Rastu cijene novogradnje u Osijeku

  Cijena za četvorni metar kvalitetnijeg stana u novogradnji, na dobroj lokaciji u Osijeku dosegnula je 1.700 eura, dok je cijena Više…

  Rezultati poslovanja poduzetnika u 2020. godini bolji nego godinu dana ranije

  Gospodarstvo Osječko-baranjske županije odoljelo Covid krizi

  Prema rezultatima poslovanja u 2020. godini koje je objavila Fina, poduzetnici s područja Osječko-baranjske županije mogu biti zadovoljni ostvarenim. Unatoč Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Vrijednost investicije je oko 2 milijuna kuna, asfaltirana je ulica u dužini od 212 metara i nogostup u dužini 450 metara te je riješeno pitanje javne rasvjete

  Gradonačelnik obišao rekonstruiranu Podravsku ulicu

  Nekorišteno zlato je uz pomoć otkupa pretvoreno u novac koji onda omogućuje bezbrižnije planiranje troškova i povećanje kućnog budgeta

  Neočekivani troškovi bujaju a minusi su blokirani? Srećom, tu je otkup zlata!

  Zamjena spojnog vrelovoda u Osijeku dovest će do značajnih ušteda...

  Za obnovu toplinske mreže u Osijeku 78 milijuna kuna