ŽIVOT

CIRKUS PACIJENTUS osnažio djecu na liječenju u Klinici za pedijatriju KBC-a Osijek

CIRKUS PACIJENTUS u KBC-u Osijek premijerno je izveden još 16. studenoga 2015. godine

Objavljeno 13.12.2019
Ivona Amidžić

Danas, 13. prosinca s početkom u 10.00 sati počela je završna izvedba radionice CIRKUS PACIJENTUS. Glavne zvijezde predstave bila su djeca na liječenju u Klinici za pedijatriju KBC-a Osijek koja su puna četiri dana zajedno s klaunesom Mateom Bublić i klaunom Nenadom Pavlovićem marljivo uvježbavala cirkuske vještine i izvođenje trikova.

S puno samopouzdanja su djeca na liječenju pred roditeljima i medicinskim osobljem zajedno s klaunovimadoktorima podignuli cirkuski šator i pokazali sve svoje vještine koje su u prethodna četiri dana naučili.

“Osim što im ispunjava bolničke dane CIRKUS PACIJENTUS vraća djeci samopouzdanje i osnažuje ih nakon raznih dijagnostičkih postupaka koje prolaze u bolnici. Isto tako uči ih raznim cirkuskim vještinama s kojima se rijetko susreću izvan bolnice. Uvijek se sjetim jedne djevojčice, danas već velike djevojke, sudionice CIRKUS PACIJENTUSA, baš ovdje u KBC-u Osijek prije nekoliko godina, koja je rekla: ‘Da nisam bila u bolnici nikad ne bi naučila žonglirati!’ Želja mi je zahvaliti se svim našim građanima i tvrtkama koji podržavaju misiju donošenja osmijeha djeci na liječenju u bolnicama diljem Hrvatske. Hvala im od srca za sve radosne trenutke koje su zajedno s nama stvarali“, izjavio je Mario Perković,klaun i lokalni koordinator za grad Osijek, Slavoniju i Baranju.

Tijekom ovih četiri dana radionica CIRKUS PACIJENTUSA sudjelovalo je ukupno 11 djece.

Cilj ovog posebnog programa CRVENIH NOSOVA je osnažiti djecu na dugotrajnom liječenju i pokazati im da, unatoč trenutnoj situaciji, i dalje mogu imati svoje djetinjstvo i osjećati se radosno i bezbrižno. Iza vrata cirkuskog šatora djeca ostavljaju sve svoje dijagnoze, predviđanja i nemoći, a pred šator izlaze kao samopouzdani i snažni cirkusanti čija volja za životom sada postaje veća od svake bolesti.

Prvi puta CIRKUS PACIJENTUS je izveden 2015. godine u Zagrebu, a u samo zadnje dvije godine ovaj poseban program imao je 11 izvedbi i to u Rijeci, Splitu, Zagrebu i Osijeku.

CIRKUS PACIJENTUS u KBC-u Osijek premijerno je izveden 16. studenoga 2015. godine, a ova izvedba ujedno je peta izvedba u Kliničkom bolničkom centru Osijek u ove četiri godine.

Grad Osijek, Slavoniju i Baranju pokriva tročlani tim profesionalnih umjetnika koji čine: Matea Bublić, Mario Perković i Nenad Pavlović. Osim djece na liječenju u KBC-u Osijek ovaj tim redovito posjećuje djecu na liječenju i u Općoj županijskoj bolnici Vukovar te Općoj županijskoj bolnici u Vinkovcima.

Tko su CRVENI NOSOVI klaunovidoktori?

CRVENI NOSOVI klaunovidoktori je organizacija koja, uz pomoć umjetnosti profesionalnog klauniranja, humora i smijeha, pomaže ljudima u teškim i kriznim situacijama vratiti osjećaj radosti, sreće i optimizma.

U Hrvatskoj neprekidno djelujemo od 2010. godine i dio smo međunarodne organizacije RED NOSES Clowndoctors International, koja okuplja 10 partnerskih zemalja: Austriju, Češku, Litvu, Mađarsku, Njemačku, Palestinu, Poljsku, Slovačku i  Sloveniju. Partnerske organizacije međusobno dijele znanje i iskustvo značajno za kvalitetnu provedbu programa u zdravstvenim i socijalnim ustanovama.

Redovito posjećujemo djecu na liječenju u bolnicama u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Zadru, Vukovaru i Vinkovcima te starije i nemoćne osobe u domovima u Splitu, Rijeci, Osijeku i Zagrebu. Naša je vizija i najveća želja da klaun bude prisutan u hrvatskim bolnicama svaki dan za svako dijete. Želimo živjeti u zdravijem i humanijem društvu koje pridonosi dobrobiti svih ljudi, budeći životnu radost, osobito u teškim i kriznim trenucima.

Klaunovidoktori su umjetnici, posebno educirani za rad s bolesnom djecom, starijim i nemoćnim osobama te s djecom i mladima s teškoćama u razvoju. Nisu liječnici, ali nisu ni volonteri jer rad u specifičnim uvjetima i u redovno radno vrijeme zahtjeva potpunu predanost, edukaciju i rad na sebi. Klaundoktorski poziv više je od posla i više je od hobija.

CRVENI NOSOVI klaunovidoktori djeluju od 2010. godine, a u brojevima to izgleda:

  • 22 educiranih klaunovadoktora djeluje u sedam gradova u Hrvatskoj (Zagreb, Rijeka, Zadar, Split, Osijek, Vinkovci i Vukovar).
  • Redovito posjećuju 19 medicinskih i socijalnih ustanova u Hrvatskoj (14 bolnica i pet domova za starije osobe).
  • Od osnutka udruge CRVENIH NOSOVA klaunovadoktora, 2010. godine do ovog trenutka, posjetili su više od 150.000 djece, starijih i nemoćnih te im pomogli da se u najtežim trenutcima prisjete svoje snage i životne radosti.
  • Zahvaljujući donacijama građana i tvrtki mjesečno ostvare 54 klaundoktorskih vizita u cijeloj Hrvatskoj.

Više informacija o njima saznajte na webu: www.crveninosovi.hr.

foto: facebook (screenshot)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Niste sigurni jeste li dobro postavili sjedalicu? Ne znate ni koju odabrati? Trebate bilo kakav sličan savjet? Ovo je prava stvar za vas ;)

Besplatan pregled dječjih autosjedalica u Osijeku

U nedjelju, 8. ožujka 2020. od 10.00 do 12.00 sati na dvorišnom parkiralištu Doma zdravlja Osijek (Park kralja Petra Krešimira Više…

Stres/trauma kod djece rezultira brojnim kratkoročnim i dugoročnim posljedicama koje se mogu izbjeći i sanirati ako se tretiraju na vrijeme!

Zaklada „Hrvatska za djecu“ predstavila novi projekt za unapređenje života djece Hrvatske

Zaklada „Hrvatska za djecu“ u novu godinu kreće s novim projektima za djecu Hrvatske, sukladno čemu je jučer poslijepodne u Više…

Iz KBC Osijek je došlo priopćenje o zabrani posjeta ovom kliničkom bolničkom centru.

KBC Osijek – Zabrana posjeta osječkoj Bolnici

Zabranjuju se posjete u Kliničkom bolničkom centru Osijek zbog trenutne epidemije gripe te sukladno strategiji prevencije mogućeg širenja aktualnih respiratornih Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Ukupno je testirano 159 bolesnika, a osam ih je još u obradi

Novi oboljeli od koronavirusa u Hrvatskoj

Otpadopjesmica – glavni vrtićarski hit ove godine, a možete ju i preuzeti :D

(FOTO): Janko Organko, Mirko Papirko i Maša Čaša uče vrtićarce o pravilnom postupanju otpadom

Petak, dan za... Istraživanje osječkih zanimljivih događanja, dakako :D

Za kraj radnog tjedna obiđite neke zanimljive manifestacije