KULTURA

CRAFT u GISKO-u! – Knjižnica priskače u pomoć inovativnoj pivskoj sceni Osijeka!

"PPP - Pivo poslije posla" - Kome je još ova skraćenica sastavni dio dana?

Objavljeno 07.11.2019
Ivona Amidžić

“PPP – Pivo poslije posla”, popularnu uzrečicu skraćenu u tri slova koja mnogima život znači, posljednjih su godina brojni Osječani zamijenili novim još atraktivnijim nazivom “PKP ili Pivo kao posao”!

Bilo da je riječ o hobiju ili poslu s punim radnim vremenom, mali kućni pogoni za proizvodnju piva postali pravi su trend i prestiž u ponudi pića svakog domaćinstva koje drži do sebe i svojih gostiju. Kojoj god skupini ljubitelja piva pripadali, sigurno je da veća ponuda znači i bolji užitak za sve one kojima je važna kvaliteta, različitost stilova proizvodnje, okusa, boje, jačine i drugih presudnih elemenata cijenjenih craft piva.

Gisko je nabavio 15 novih naslova vezanih za sve što je potrebno znati vezano za craft piva!

Za sve one koji žele biti dio ove proizvođačke ili kušačke scene, unaprijediti svoja znanja ili steći nova, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek i ovoga puta prepoznaje potrebu svojih sugrađana i priskače u pomoć inovativnoj pivskoj sceni grada.

U ovom krugu nabave u Knjižnicu je pristiglo 15 naslova koji sadržajno pokrivaju gotovo sva područja proizvodnje – od osnova, preko najinovativnijih i najukusnijih recepata pa sve do prijedloga kako dobivene proizvode kombinirati s jednako tako ukusnim jelima. Brojni svjetski stručnjaci vode vas kroz postupke kuhanja i kombiniranja sastojaka, daju naputke, praktične ilustracije i malo poznate činjenice.

No, što su to craft piva i odakle toliki interes za njima?!

Ukratko, riječ je pivu proizvedenom na kreativan način, bez korištenja jeftinih sirovina, a proizvedenom od strane male nezavisne pivovare. Sve rečeno u jednoj rečenici s malim dodatkom da gotovo svi pivari eksperimentiraju sa sastojcima za proizvodnju, čime žele postići da upravo njihovo pivo bude značajno bolje i drukčije od drugih.

Craft pivo ili zanatsko pivo poteklo je iz SAD-a, gdje je i najrazvijenije. Proizvodi se u nemjerljivo manjim količinama nego što je to slučaj kod industrijskih pivovara, i to ne više od 6 milijuna barela godišnje. Osim toga, craft pivovara za proizvodnju koristi isključivo prirodne sastojke kao što su hmelj, kvasac, ječmeni/pšenični slad, voda i naravno tajni i ne baš tajni dodatci koji pivo čine zanimljivim.

Knjige imaju najraznovrsniju tematiku:

Zanimljiv je naslov “The beer bible” koji kao svojevrsni vodič čitatelja uvodi u svijet piva s uvidima u podrijetlo namirnica i sastojaka stotina vrsta piva. Slično, a opet potpuno različito “The comic book story of beer” potpuno je ilustriran naslov u stripu koji prepričava višeslojnu prošlost i sadašnjost piva istražujući povijest brojnih svjetskih brendova. Uz povijesni pregled naslov Radical brewing : recipes, tales, and world-altering meditations in a glass, vodič je za kreativno kuhanje uz inovativan pristup umjetnosti stvaranja piva. Inovativno je i više od 50 recepata u knjizi “Cocktails on tap : the art of mixing spirits and beer” a  koji sadrže dva glavna trenda, craft koktele i craft pivo.

S barem jednim dijelom knjige složio bi se i naš sugrađanin Miroslav Kljaić čija se knjiga “Osnove barske miksologije” također može pronaći u Knjižnici, a koja u jednom svom dijelu govori i o pivu. Beyond the Pale : the story of Sierra Nevada Brewing Co. pak prikazuje jedinstven pristup pravljenju i distribuciji jedne od najomiljenijih američkih marki piva, usredotočujući se na potrošače i proizvod. Knjiga, kažu, inspirira u ostvarivanju vlastita američkog sna. How to brew : everything you need to know to brew great beer everytime prošireno i nadopunjeno izdanje izvrstan je i potpun vodič za pravljenje kvalitetnih piva kod kuće. Bez obzira želite li jednostavne upute za pravljenje prvog piva ili ste iskusni proizvođač, knjiga spretno pokriva cijeli spektar mogućnosti piva – točno, jasno i jednostavno.

The craft beer cookbook : 100 artisanal recipes for cooking with beer : from IPAs an bocks to pilsners and porters spaja vaša piva s izvrsnim jelima. Ima tu svega, od svinjskih kotleta mariniranih u odvažnim i citrusnim IPA pivima do fritaja od jabuka natopljenih umakom od jantarnog alea s karamelom. Recepti u ovoj knjizi nisu samo ukusni, već zahvaćaju i složene note i okuse savršeno izbalansiranog tanjura koji u svaki obrok ugrađuje i svoju pravu ljubav – pivo!

Sve te i ostale naslove potražite u GISKO-u! Za veći prikaz kliknite fotografiju ispod:

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Autorica je članica Reda vitezova Ružice grada, gdje je službena fotografkinja te iz čijih viteških igara crpi veliku inspiraciju za svoje fotografije...

Izložba fotografija “Ljepota zaustavljena u vremenu”

Tijekom mjeseca srpnja u Ogranku Donji grad Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek može se pogledati izložba fotografija “Ljepota zaustavljena u vremenu” autorice Andrijane Jozinović u Više…

GISKO književne kvizove, koji će se održavati svakog posljednjeg petka u mjesecu

GISKO književni kvizovi: “All-American kviz”

S obzirom na sve veću popularnost kvizova u mrežnom okruženju, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek organizira GISKO književne kvizove, koji Više…

Kvizovi će se sastojati od 20 pitanja s 3 ponuđena odgovora od kojih je jedan točan, a pitanja sastavljaju knjižničari

Svakog posljednjeg petka u mjesecu Gisko organizira književne kvizove

S obzirom na sve veću popularnost kvizova u mrežnom okruženju, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek organizira GISKO književne kvizove, koji Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Većina jezik želi učiti u Zagrebu, a nitko u Osijeku, iako su imali priliku prijaviti se i ovdje...

Potomci iseljenih Hrvata dobit će priliku učiti hrvatski jezik u Hrvatskoj

Datum otvaranja i početka redovnih projekcija još uvijek nije poznat, iako iz kina poručuju kako će svoje posjetitelje sve obavijestiti na vrijeme

Od ponedjeljka kino Urania zatvoreno

To je njihova prva autorska pjesma, a izlazak istoimenog singl albuma je planiran za rujan 2020.

Osječki band Purple Finch izdao pjesmu u suradnji s američkom pjevačicom