KULTURA

Dan i Noć muzeja u Muzeju likovnih umjetnosti

Muzej likovnih umjetnosti će prikazati svoju Hiper - povezanost unutar samog muzeja i izvan njega.

  Objavljeno 14.05.2018
  Nikolina Ćosić

  Međunarodni dan muzeja obilježit će se u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku ovoga petka, 18. svibnja, a Europska noć muzeja u subotu, 19. svibnja. Tema međunarodnog dana muzeja je Hiper-povezani muzeji: novi pristupi, nova publika, a njome se naglašava potreba muzeja da bude otvoren i povezan s društvom u prošlosti, sadašnjosti i  budućnosti. Muzej likovnih umjetnosti će prikazati  svoju Hiper – povezanost unutar samog muzeja i izvan njega, a tako je podjeljen i program.

  Unutar muzeja će se moći vidjeti dvije izložbe. Izložba „Valpovački vlastelini Prandau Normann – likovna baština“: na tragu (raz)otkrivanja  baštine slavonskoga plemstva, dugotrajnim i revnim prikupljanjem umjetnina plemićkih obitelji Hilleprand von Prandau i von Normann- Ehrenfels tijekom dvostoljetnog upravljanja Valpovačkim vlastelinstvom nastala je vrijedna umjetnička zbirka. Muzej je koordinirao projekt koji povezuje više institucija u Osijeku – Muzej Slavonije, Državni arhiv u Osijeku- te Muzej Valpovštine u Valpovu. 

  Unutar muzeja će se osim te izložbe moći pogledati  i izložba Linija i ploha“ – fotografije Foto kluba Maribor u sklopu manifestacije Slovenija u Slavoniji.

  Izvan muzeja će program biti organiziran na tri lokacije. U suradnji sa Županijom Osječko-baranjskom organiziraju upoznavanje Palače Normann u petak, 18. svibnja u terminima u prijepodnevnom terminu edukativna akcija za Osječane ispred palače 10-12 sati, u popodnevnom terminu 18-20 sati vodstvo kroz palaču. Palača Normann će tako biti prvi puta otvorena za javnost, a sve posjetitelje će kustos Ivan Roth provest kroz ovaj vrijedan spomenik arhitekture. 

  Kamera obscura“ kroz koje će polaznici fotografirati naslijeđe obitelji Prandau Normann u Valpovu i Donjem Miholjcu. Ovaj važan projekt nastavlja se u rujnu izložbom fotografija u Art klubu našega Muzeja.

  Izložba „Proljeće“ – kao dio projekta „Muzej u gostima“ prikazuje nekoliko djela muzejske zbirke s proljetnim, prirodnim motivima u prostoru Rektorata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera.

  Edukativna soba –igraonica očekuje svu djecu koja se žele zajedno igrati, crtati, te istovremeno naučiti nešto novo.

  A povodom Europske noći muzeja, u subotu 19. svibnja 2018. godine  od 19 do 21 sat, u dvorištu Muzeja likovnih umjetnosti će biti čitanje dijelova romana Josipa Cvenića „Sablasti nad dvorcem“ u suradnji s Umjetničkom akademijom u Osijeku.

  Radno vrijeme muzeja je u petak 18. svibanj 10.00 – 20.00 i u subota 19. svibanj 10.00 – 13.00 i 19.00 – 21.00.

  Što povodom Međunarodnog dana muzeja organiziraju u Muzeju Slavonije, pročitajte ovdje.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Virtualno prošetajte ulicama barokne Tvrđe ili sudjelujte u Talk Showu "Zašto volim muzej?"

  Muzej Slavonije organizira obilježavanje Međunarodnog dana muzeja

  Povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja 2018. godine, Muzej Slavonije organizira zanimljiv program za sve uzraste, ovoga petka, 18. svibnja od Više…

  Akademik Tonko Maroević predstavit će grafičko-pjesničku mapu Alta bez mira

  VIII. Dani grafike

  VIII. Dani grafike donose još jedan zanimljiv događaj. U petak, 26. siječnja u 12 sati, u osječkom Muzeju likovnih umjetnosti, Više…

  Izložba traje od 25. siječnja do 8. ožujka 2018. godine.

  VIII. Dani grafike u Muzeju likovnih umjetnosti

  U prostorijama Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku  organizirani su dani grafike koji se održavaju po osmi put.  Izložba traje od Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Neke teorije su samo ''bapske priče'', ali neke su, zaista, prava istina! Koje su najzanimljivije ''bapske priče'' koje znate? Dođite ih ispričati u PRONI centar! :)

  ”U moje vrijeme to nije bilo tako” – slušate to često? Dođite ispričati sve ”bapske priče”!

  Predstava će se izvesti u novom terminu - 8. ožujka 2019. godine

  Predstava „Tri točke“ – odgođena zbog zimskih uvjeta i najavljene velike hladnoće

  Iznimno bogat program na Adventu organiziran je za ovaj vikend ... A prognostičari kažu da bi moglo i zabijeliti?! Čeka nas prava bajka :)

  Advent u našem gradu ovog vikenda ”gori”!