KULTURA

Dan i Noć muzeja u Muzeju likovnih umjetnosti

Muzej likovnih umjetnosti će prikazati svoju Hiper - povezanost unutar samog muzeja i izvan njega.

  Objavljeno 14.05.2018
  Nikolina Ćosić

  Međunarodni dan muzeja obilježit će se u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku ovoga petka, 18. svibnja, a Europska noć muzeja u subotu, 19. svibnja. Tema međunarodnog dana muzeja je Hiper-povezani muzeji: novi pristupi, nova publika, a njome se naglašava potreba muzeja da bude otvoren i povezan s društvom u prošlosti, sadašnjosti i  budućnosti. Muzej likovnih umjetnosti će prikazati  svoju Hiper – povezanost unutar samog muzeja i izvan njega, a tako je podjeljen i program.

  Unutar muzeja će se moći vidjeti dvije izložbe. Izložba „Valpovački vlastelini Prandau Normann – likovna baština“: na tragu (raz)otkrivanja  baštine slavonskoga plemstva, dugotrajnim i revnim prikupljanjem umjetnina plemićkih obitelji Hilleprand von Prandau i von Normann- Ehrenfels tijekom dvostoljetnog upravljanja Valpovačkim vlastelinstvom nastala je vrijedna umjetnička zbirka. Muzej je koordinirao projekt koji povezuje više institucija u Osijeku – Muzej Slavonije, Državni arhiv u Osijeku- te Muzej Valpovštine u Valpovu. 

  Unutar muzeja će se osim te izložbe moći pogledati  i izložba Linija i ploha“ – fotografije Foto kluba Maribor u sklopu manifestacije Slovenija u Slavoniji.

  Izvan muzeja će program biti organiziran na tri lokacije. U suradnji sa Županijom Osječko-baranjskom organiziraju upoznavanje Palače Normann u petak, 18. svibnja u terminima u prijepodnevnom terminu edukativna akcija za Osječane ispred palače 10-12 sati, u popodnevnom terminu 18-20 sati vodstvo kroz palaču. Palača Normann će tako biti prvi puta otvorena za javnost, a sve posjetitelje će kustos Ivan Roth provest kroz ovaj vrijedan spomenik arhitekture. 

  Kamera obscura“ kroz koje će polaznici fotografirati naslijeđe obitelji Prandau Normann u Valpovu i Donjem Miholjcu. Ovaj važan projekt nastavlja se u rujnu izložbom fotografija u Art klubu našega Muzeja.

  Izložba „Proljeće“ – kao dio projekta „Muzej u gostima“ prikazuje nekoliko djela muzejske zbirke s proljetnim, prirodnim motivima u prostoru Rektorata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera.

  Edukativna soba –igraonica očekuje svu djecu koja se žele zajedno igrati, crtati, te istovremeno naučiti nešto novo.

  A povodom Europske noći muzeja, u subotu 19. svibnja 2018. godine  od 19 do 21 sat, u dvorištu Muzeja likovnih umjetnosti će biti čitanje dijelova romana Josipa Cvenića „Sablasti nad dvorcem“ u suradnji s Umjetničkom akademijom u Osijeku.

  Radno vrijeme muzeja je u petak 18. svibanj 10.00 – 20.00 i u subota 19. svibanj 10.00 – 13.00 i 19.00 – 21.00.

  Što povodom Međunarodnog dana muzeja organiziraju u Muzeju Slavonije, pročitajte ovdje.