ŽIVOT

Danas 219 novih slučajeva, dvije su osobe umrle

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 8.530 osoba zaraženih novim koronavirusom

Objavljeno 25.08.2020
Ivona Amidžić

Nacionalni stožer objavio je nove podatke o koronavirusu u Hrvatskoj, piše Index.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“U protekla 24 sata zabilježeno je 219 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 2.231. Među njima je 167 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru devet pacijenata.

Dvije su osobe preminule.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 8.530 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 175 preminulo, 6.124 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 7.815 osoba.

Do danas je ukupno testirano 154.159 osoba, od toga 1.977 u posljednja 24 sata.”

Splitsko-dalmatinska – 71 novi

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 654 obrađena testa danas je 71 novooboljela osoba pozitivna na COVID-infekciju. Iz Splita ih je 44, Solina i Kaštela šest, iz Sinja četiri, troje iz Hrvaca, te po jedan iz Trogira, Dicma, Lovreća, Prološca, Omiša, Nerežišća, Jelse i Šolte.

“Od 71 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije 21 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1318 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju su 23 COVID-pozitivne osobe, dok se tri osobe nalaze na respiratoru, a četiri u karanteni”, izvijestio je Stožer.

Grad Zagreb – 30 novih

Od trideset novih slučajeva šest novooboljelih je negativne epidemiološke anamneze, 14 su kontakti ranije pozitivnih osoba, sedam novooboljelih su možda bili izloženi tijekom godišnjeg odmora, dvije su epidemiološke obrade u tijeku i devet osoba je iz BiH.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar Zvonimir Šostar rekao je na konferenciji za novinare da je počela funkcionirati suradnja s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, koji je uzeo 300 briseva, te Infektivnom klinikom “Dr. Fran Mihaljević (400 briseva), dok je Zavod napravio u jednoj smjeni 360 testiranja.

Po Šostarovim riječima, tijekom jutra dobit će nalaze iz te dvije ustanove, pa će sutra vjerojatno biti porast u odnosu na danas, a očekuje i da će se do kraja današnjeg dana uspjeti vratiti na 24 ili 36 sati izdavanja nalaza testiranja.

Od jučer je u samoizolaciji 129 osoba, pa ih je sada ukupno 1229 u samoizolaciji, dok je ukupno 578 aktivnih slučajeva.

Zadarska – 26 novih

Velik skok novozaraženih je u Zadarskoj županiji gdje je jučer bilo tek šest oboljelih, a danas ih je 26. Na području Zadarske županije 26 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Kod novozaraženih osoba u najvećoj mjeri riječ je o obiteljskim kontaktima, kao i o mlađim osobama čiji se kontakti i kretanja utvrđuju.

Trenutno je na području Zadarske županije o 160 aktivnih slučajeva.
U samoizolaciji su 362 osobe, nadzor je istekao za njih 5752, a tijekom jučerašnjeg dana testirano je 247 uzoraka. U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 19 pacijenata oboljelih od covida-19, od kojih je troje na respiratoru.

Brodsko-posavska – 20 novih

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentirano je dvadeset (20) novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, a prema prebivalištu 10 osoba je s područja grada Slavonskog Broda, po 3 osobe su s područja općina Oriovac i Garčin, a po 1 osoba je s područja općina Staro Petrovo Selo, Vrbje, Bebrina i Klakar.

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 322, dok je broj aktivnih slučajeva 106 (podatak na jučerašnji dan). Hospitalizirano je 6 osoba od kojih je jedna osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 621 osoba (85 osoba više u odnosu na prethodni dan).

Istarska – 13 novih

Kod sedam slučajeva radi se o osobama iz mjera samoizolacije ili su bliski kontakti već potvrđenih pozitivnih osoba, među kojima, i četiri osobe koje su povezane s objektom za proizvodnju i prodaju mesa u Puli, ali se ne radi o djelatnicima mesnice. U tri slučaja radi se o obiteljskim i bliskim kontaktima i to dva u Vrsaru te jedan u Puli. Tri zaražene osobe su strani državljani iz Republike Srbije koji borave u Istri iz poslovnih razloga. U jednom slučaju riječ je o 87. godišnjem državljaninu Kraljevine Nizozemske koji je testiran prema protokolu Opće bolnice Pula, na prijamu radi drugih zdravstvenih potreba te je potvrđen kao pozitivan. Tom prilikom, kako se doznaje, nije bilo rizičnih kontakata kod zdravstvenih djelatnika. Kod dvije osobe u Puli u tijeku epidemiološka obrada.

U međuvremenu su izliječene dvije osobe, trenutno je u Istri 75 osoba zaraženo koronavirusom od kojih su samo četiri na liječenju u pulskoj Općoj bolnici, dok se ostali liječe kod kuće. U mjerama samoizolacije nalazi se 234 osoba.

Zagrebačka – 12 novih

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do utorka, 25.08.2020. do 11:00 sati evidentirano je 385 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o dvanaest osoba više, a devet je osoba izliječeno. Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 120 slučaja. Do sada su ukupno izliječene 254 osobe, a 11 ih je preminulo.

Dubrovačko-neretvanska – 9 novih

Riječ je o dva muškarca iz Dubrovnika od kojih je jedan kontakt, a za drugog se utvrđuje epidemiološka veza. Zaražen je i muškarac iz Župe dubrovačke, kojem se također utvrđuje epidemiološka veza. Iz Metkovića su zaraženi žena i muškarac kao kontakti prethodno zaražene osobe, a u općini Kula Norinska zaražene su dvije žene i muškarac kao kontakti ranije poznatih slučajeva. Zaražena je i jedna žena iz Zažablja, također kontakt. Dvije izliječene osobe su iz Dubrovnika i Ploča.

U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječe se četiri osobe. U samoizolaciji se nalazi 321 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježena su dva slučaja kršenja te mjere, što je ukupno 62 od početka pandemije. Od početka pandemije analizirano je ukupno 8595 uzoraka.

Osječko-baranjska – 8 novih, 1 preminuli

Od posljedica zaraze koronavirusom u osječkom KBC-u preminuo je 62-godišnjak iz Vinkovaca koji je bio na respiratoru.

Pet pozitivnih osoba su s područja grada Osijeka, a po jedna iz Đakova i Valpova te općine Čeminac, priopćio je Stožer.

Od početka epidemije na osječko-baranjskom području dosad je oboljelo 745 osoba od kojih su 672 osobe izliječene, dok su 23 osobe umrle.

Trenutno je 49 aktivnih slučajeva koronavirusa. U osječkom KBC-u hospitalizirano je 17 osoba, od kojih je jedna na respiratoru.

U samoizolaciji se nalazi ukupno  297 osoba, uključujući 27 kontakata novozaraženih osoba za koje je jučer određena ta mjera.

Primorsko-goranska – 5 novih

Od petero novooboljelih jedan je turist iz Mađarske, a ostali su kontakti ranije zaražene osobe koja je u samoizolaciji te povratnici s godišnjeg odmora.

Ozdravile su još dvije osobe, pa je sada je u toj županiji aktivno ukupno 58 slučajeva infekcije koronavirusom, a najveći dio ih nema simptome oboljenja.

Sisačko-moslavačka – 4 nova

Četiri su novozaražene osobe koronavirusom evidentirane u protekla 24 sata na području Sisačko-moslavačke županije i to s područja grada Siska, Popovače, Petrinje te Kutine i kod svih je poznat izvor zaraze, priopćio je u utorak  Županijski stožera civilne zaštite

Varaždinska – 3 nova

U jednom slučaju radi se o bliskom obiteljskom kontaktu prethodno zaražene osobe bez simptoma, a u dva slučaja o zdravstvenim djelatnicima, koji su također asimptomatski, a testirani su zbog pozitivne epidemiološke anamneze, odnosno kontakta sa zaraženima. Jedna od tih osoba je djelatnik ginekologije Opće bolnice Varaždin, koji je detektiran po povratku s godišnjeg odmora kao kontakt COVID-19 pozitivne osobe. Epidemiološka obrada je još u tijeku, no kako se djelatnik u međuvremenu vratio na svoje radno mjesto, sigurno je da će određeni broj njegovih kolega završiti u samoizolaciji, što će se odraziti i na rad varaždinske ginekologije, ističu iz županijskog Stožera,

Broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji i dalje je 49, jer uz tri novozaražene osobe, zabilježena su i tri oporavljenja. Devetero oboljelih nalazi se na liječenju u Općoj bolnici Varaždin, a 40 zaraženih osoba liječi se izolirano kod kuće i pod aktivnim su zdravstvenim nadzorom infektologa. Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji registrirano je 120 slučajeva zaraze i dodatnih 15 slučajeva koji se pripisuju zbog prijavljenog mjesta prebivališta.

Pod mjerom samoizolacije nalazi se 270 osoba, a sve su bliski kontakti potvrđeno zaraženih.

Bjelovarsko-bilogorska – 2 nova

Jedna novozaražena osoba kontakt je ranije oboljele osobe od koronavirusa i bila je u samoizolaciji dok druga novozaražena osoba nije kontakt ranije oboljelih i u tijeku je daljnje epidemiološko istraživanje.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 12 je aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, a u samoizolaciji nalazi se 126 osoba.

Požeško-slavonska – 2 nova

Požeško-slavonska županija i dalje, jedina od svih županija, ne objavljuje broj novih slučajeva, nego samo broj aktivnih slučajeva. Iz tog broja koji danas iznosi 30, usporedimo li ga s jučerašnjih 28, proizlazi da je dvoje novooboljelih u toj županiji.

“U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 30 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 28 osoba se nalazi u kućnoj izolaciji, a 2 osobe su hospitalizirane. U samoizolaciji se nalazi 211 osoba, a ukupno je testirano 5123 osobe. Na posljednjem testiranju bilo je 98 uzoraka. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba”, glasi priopćenje lokalnog stožera.

Šibensko-kninska – 1 novi

Radi se mlađoj osobi s prebivalištem na području Grada Šibenika, kontaktu ranije oboljele osobe.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 519 osoba: 515 osoba su kontakti oboljelih; 4 osobe su se javile nadležnom epidemiologu, a ušle su u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja. U posljednja 24 sata uzorkovano je 212 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2. Na Odjelu infektologije Opće bolnice Šibensko-kninske županije od bolesti COVID-19 i dalje se liječi pet osoba.

U Šibensko-kninskoj županiji trenutno je 100 aktivnih slučajeva oboljenja od covid-19 infekcije.

Krapinsko-zagorska – 1 novi

Novozaražena osoba je s područja grada Oroslavja, a dvije izliječene osobe su s područja grada Zaboka i općine Bedekovčina. Trenutno je u Krapinsko-zagorskoj županiji 20 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom. U samoizolaciji se nalazi 149 osoba.

Virovitičko-podravska – 1 novi

Od 35 uzoraka njih 16 je bilo negativno, 18 ih se mora ponoviti i njihovi rezultati će biti poznati danas (utorak). Jedna, mlađa ženska osoba s područja županije je pozitivna na SARS-CoV-2

Koprivničko-križevačka – 1 novi

Od trenutno pristiglih nalaza testiranih u posljednja 24 sata potvrđen je jedan novi slučaja zaraze koronavirusom COVID-19. Jedna osoba je ozdravila, stoga je na području Županije i dalje registrirano 18 aktivnih slučajeva.

Stanje po županijama – 25. kolovoza (Na popisu su samo županije koje su danas objavile nove podatke)

  • Sisačko-moslavačka – 4 nova
  • Primorsko-goranska – 5 novih
  • Istarska – 13 novih
  • Ličko-senjska – 0 novih
  • Vukovarsko-srijemska – 0 novih
  • Bjelovarsko-bilogorska – 2 nova
  • Požeško-slavonska – 2 nova
  • Grad Zagreb – 30 novih
  • Šibensko-kninska – 1 novi
  • Varaždinska – 3 nova
  • Karlovačka – 0 novih
  • Osječko-baranjska – 8 novih, 1 preminuli
  • Splitsko-dalmatinska – 71 novi
  • Dubrovačko-neretvanska – 9 novih
  • Zadarska – 26 novih
  • Krapinsko-zagorska – 1 novi
  • Zagrebačka – 12 novih
  • Brodsko-posavska – 20 novih
  • Međimurska – 0 novih
  • Virovitičko-podravska – 1 novi
  • Koprivničko-križevačka – 1 novi

foto: screenshot

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Nakon što je proglašen prestanak epidemije bolesti Covid-19 uzrokovane virusom SARS-Cov-2, šalteri će za građane raditi od 7,15 do 18,30 sati svaki radni dan sve do 11.6.

MUP produžio radno vrijeme šaltera u Upravi za osobne dokumente

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 11. svibnja 2023. donijela odluku o proglašenju prestanka epidemije bolesti Covid-19 uzrokovane virusom Više…

Stožer prestaje s radom, a odluke vezane uz eventualnu potrebu pridržavanja određenih mjera zaštite, s obzirom na to da virus i dalje egzistira među pučanstvom, donosit će Ministarstvo zdravstva

Vlada proglasila kraj epidemije, Capak i Beroš objavili što se sve mijenja

Vlada je na današnjoj sjednici proglasila kraj epidemije koronavirusa. Stožer prestaje s radom, a odluke vezane uz eventualnu potrebu pridržavanja Više…

Europski je tjedan cijepljenja koje je najbolja prevencija protiv zaraznih bolesti, ali i jedno od najvećih javno zdravstvenih dostignuća 20. stoljeća

U svijetu je broj cijepljene djece u padu, a u Hrvatskoj se po pitanju povjerenja u cjepiva osjetno promijenio trend u posljednje četiri godine

Ključnom porukom „Velika nadoknada cijepljenja“ ovaj se tjedan pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije obilježavaju ovogodišnji Svjetski i Europski tjedan cijepljenja. Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Jedan on najnovih modnih savjeta za 2024. sezonu su jarke boje kojih se mnogi plaše iskombinirati u njihov stil. Mali dodatci žarkih boja poput torbica i ruksaka odmah mogu poboljšati cijeli šarm vašeg izgleda. 

Praktični modni savjeti za 2024. sezonu

Najbolja potvrda visoke kvalitete vina vinarije Perak su mnogobrojne medalje i šampionska priznanja osvojena na sajmovima u zemlji i inozemstvu.

Četvrtak u Vinoteci Vinita – Vinarija Perak

Očekuju nas Igraonice za kerovce koje će voditi Alenka Medak, a ove godine Povratak otpisanih imat će i Šank za kerovce, kako i čime će se sve na njemu častiti najdlakaviji gosti eventa morat ćete saznati uživo.

[NAJAVA] 9. Povratak otpisanih