ŽIVOT

Danas kreću e-Propusnice, od 6. travnja stare više neće vrijediti

Sustav će provjeravati valjanost svih podataka koje podnositelj stavi u svoj zahtjev

Objavljeno 01.04.2020
Ivona Amidžić

Ministar uprave Ivan Malenica danas je predstavio uslugu e-Propusnica u sklopu Centra dijeljenih usluga, koja povezuje Ministarstvo unutarnjih poslova, Poreznu upravu, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), zdravstveni sustav i Stožer civilne zaštite, prenosi Radio Osijek.

Od danas će se, kada starta ova usluga, kroz sustav e-Građani moći zatražiti i izdati digitalne propusnice, a sustav će provjeravati valjanost svih podataka koje podnositelj stavi u svoj zahtjev. Osnovni cilj je stvoriti jedinstveno mjesto pristupa izdanim propusnicima, čime se smanjuje mogućnost zlouporabe i olakšava sustav kontrole izdanih propusnica”, rekao je Malenica na konferenciji za medije, dodajući da će se moći provjeriti i sve prethodno izdane propusnice. Neće biti moguće izdavanje propusnica za osobe u samoizolaciji.

Uslugom e-Propusnica omogućit će se jedinstveno mjesto pristupa izdanim propusnicama, čime će se smanjiti mogućnost zlouporabe te učinkovitiji sustav kontrole izdanih propusnica, priopćeno je iz Ministarstva uprave. Također, omogućit će i pomaganje u identifikaciji osoba koje krše mjere samoizolacije, dodaje se.

Malenica je rekao da je Ministarstvo odmah po Odluci o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u suradnji s nadležnim resorima iniciralo izradu digitalnog rješenja za e-Propusnicu kako bi rasteretili Stožer i ubrzali sam proces. “Treba napomenuti da se radi ni o kakvoj aplikaciji, već o razvoju usluge u sklopu Centra dijeljenih usluga, jednog od strateških projekata Vlade”, rekao je Malenica.

Sustav je namijenjen građanima u dijelu podnošenja zahtjeva prema obiteljskim liječnicima, stožerima civilne zaštite te po potrebi prema poslodavcima. U dijelu izdavanja propusnice usluga je namijenjena pravnim osobama, liječnicima te ovlaštenim osobama u Stožeru civilne zaštite.

U sustav se prijavljuje uslugom e-građani i NIAS-a korištenjem vjerodajnice, a građani koji nemaju mogućnost moći će i dalje koristiti postojeće načine podnošenja zahtjeva. Građani će dobiti propusnicu u obliku PDF-a koji će moći, na primjer, pokazati policiji na mobitelu ili isprintati. Cilj je ubrzati i digitalizirati čitav proces te evidentirati sve propusnice i olakšati kontrolu. Apelirao je na građane da budu odgovorni i da traže propusnice samo da neodgodive poslove.

“Zlouporabom izdavanja propusnica stavljamo u opasnost čitavu državu, sve građane”, rekao je Malenica.

Zamjena svih propusnica do 5. travnja

Napuštanje mjesta boravka od 6. travnja bit će moguće samo uz e-propusnice, poručio je ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

E-propusnice će se izdavati na rok od jednog do 14 dana, ovisno o razlogu za koji se izdaju, rekao je Božinović na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

”Ako netko od ovlaštenih izdavatelja propusnica iz opravdanih razloga neće biti u mogućnosti izdati e-propusnicu, to će umjesto njega učiniti Ravnateljstvo civilne zaštite”, poručio je.

Naglasio je da su svi koji su dosad izdali propusnice dužni do 5. travnja zamijeniti ih e-propusnicama.

(HRT Radio Osijek)

foto: youtube (screenshot)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

U posljednja 24 sata zabilježeno je 428 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3.775...

Broj aktivnih slučajeva zaraze Koronavirusom opet naglo porastao

U posljednja 24 sata zabilježeno je 428 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas Više…

Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalaze 803 osobe

Pozitivno 26 osoba s područja OBŽ

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo OBŽ u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije Više…

Epidemiološke mjere kao i u prvom krugu

Počelo tiskanje materijala za drugi krug lokalnih izbora

Član Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Slaven Hojski izvijestio je u petak da danas počinju s tiskanjem materijala za drugi krug Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

Uskršnja kupovina u Portanovi

Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša