KULTURA

Dani Paje Kolarića u Osijeku: začetnik hrvatske tamburaške glazbe, pjevač, svirač, skladatelj…

Pajo Kolarić je jedno od najvećih imena našeg Grada, naše povijesti, naše regije i kulturne baštine!

Objavljeno 26.04.2022
Ivona Amidžić

U organizaciji Akademije za umjetnost i kulturu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku i uz pokroviteljstvo Grada Osijeka u prostorijama Vikarijata u Osijeku održana je završnica projekta „Dani Paje Kolarića“. Njegovanje djela i vrijednosti, koja je ovaj veliki osječki tamburaš ostavio u nasljeđe budućim naraštajima, prezentirano je premijerom filma, predstavljanjem CD-a i Zbornika radova s Međunarodnog interdisciplinarnog umjetničko-znanstvenog skupa Pajo Kolarić i njegovo doba.

Uz brojne visoke uzvanike, u ime Grada Osijeka nazočnima se obratila zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković.

– Pajo Kolarić je jedno od najvećih imena našeg Grada, naše povijesti, naše regije i kulturne baštine. Kao kolijevka tamburaške glazbe iznimno smo ponosni što imamo čast nazočiti ovoj završnici obilježavanja 200 godina od rođenja Paje Kolarića. To je bio cijeli niz događaja koji su se odvijali kroz prošlu godinu na čemu čestitamo organizatorima. Grad je to prepoznao i podržao cjelokupni cjelogodišnji program kroz svoje financijske potpore, rekla Crnković.

Inače, Osječanin Pajo Kolarić začetnik je hrvatske tamburaške glazbe, pjevač, svirač, skladatelj, tekstopisac, političar i filantrop, a 2021. godine navršeno je 200 godina od njegova rođenja.

Upravo je to bio cilj organizatora da se brojnim aktivnostima obilježi 200-ta godišnjica rođenja Paje Kolarića. Kako se moglo čuti i vidjeti, ovaj Projekt ima edukativni, prezentacijski i povijesni karakter. Predstavlja spoj arhaičnog i suvremenog izričaja kroz događaje koji su bili ponuđeni građanima svih dobnih skupina, ali i kao turistički proizvod kroz prezentaciju osječkih povijesnih osoba te glazbene i kulturne baštine.

foto: Grad Osijek

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Očekuje vas ugodna atmosfera, zajedničko muziciranje, nova prijateljstva, koncerti, javni nastupi i putovanja uz najstarije tamburaško društvo u Hrvatskoj

Dani otvorenih vrata Pajo Kolarić

Najstarije tamburaško društvo u Hrvatskoj poziva vas na Dane otvorenih vrata i upis novih članova. Ako vaše dijete ima sklonosti Više…

Čuvari i čuvarice osječke tamburaške tradicije pripremili su svečanost orkestralne tamburaške glazbe

Godišnji proljetni koncert Paje Kolarića

Slavonsko tamburaško društvo Pajo Kolarić održat će u utorak, 29. ožujka u zgradi Stare pekare  68. svečani godišnji proljetni koncert. Više…

"Program je raznolik te je ispunjen koncertima, predstavama, izložbama, radionicama i glazbeno - scenskim šetnjama"

“Dani Paje Kolarića – obilježavanje 200-te obljetnice rođenja”

“Dani Paje Kolarića – obilježavanje 200-te obljetnice rođenja”, koji će se održati od 20. do 29. svibnja, predstavljeni su na Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Ljetna Filmska runda u sklopu OLJK-a donosi nam projekcije kratkih filmova ljetne tematike i jedan klasik hrvatske animacije Surogat.

Klasik hrvatske animacije na terasi Kulturnog centra!

U Kozjaku u subotu u organizaciji udruge Slama počinje 16. po redu Slama Land Art Festival koji će biti fokusiran na život Nikole Tesle.

“Duh Nikole Tesle” na Slama Land Art Festivalu!

Povodm 100. obljetnice rođenja hrvatske pjesnikinje i prevoditeljice Vesne Parun večeras će se čitati njeni tekstovi u dvorištu HAZU-a.

Osijek večeras čita Vesnu Parun u dvorištu HAZU-a!