ŽIVOT

Deseti WineOS donosi šest vrhunskih radionica

Publika željna znanja ponovno će imati prigodu popratiti vrhunske vinske radionice koje će voditi Ivo Kozarčanin i Tomo Jakopović

Objavljeno 11.12.2024
Mihael Šilac

Mjesec dana prije početka desetog izdanja sajma WineOS, organizatori su podijelili još detalja vezanih uz jubilarno izdanje najveće vinske manifestacije istoka Hrvatske. Publika željna znanja ponovno će imati prigodu popratiti vrhunske vinske radionice koje će voditi Ivo Kozarčanin i Tomo Jakopović.

Novinarsko – sommelierski dvojac, kreatori Vinskog kluba, medija koji se bavi izvješćivanjem i edukacijom čitatelja, ali i organizira događaje i ocjenjivanja, 2025. će tijekom WineOS-a održati ukupno šest masterclass radionica, tri u petak 10. siječnja te isto toliko drugog dana sajma, 11. siječnja. Posjetitelji će imati prigodu upoznati ponajbolja hercegovačka vina, perjanice dviju sjajnih hrvatskih vinarija Korta Katarine i Enjingija te uroniti u svijet regija Champagne, Tokaj i Mosel.

Prvi dan WineOS-a započet će putovanjem u Mosel, regiju poznatu po rizlingu. Radionica „Rizlinzi Mosela“ donosi kratki presjek sedam različitih stilova sorte i utjecaja tamošnjeg terroira. Program se nastavlja presjekom tri hercegovačke sorte,  žilavkom, blatinom i trnjakom, na radionici pod nazivom „Hercegovačke vinske kraljice i princ“. Prvi dan završava druženjem s legendarnim hrvatskim vinarom Ivanom Enjingijem. On će predstaviti svoje nagrađivano bijelo Venje iz najboljih berbi, ali uz posebno predstavljanje i kušanje svake od pet sorti vina koje su završile u toj nagrađivanoj kupaži.

Subota započinje putovanjem u Francusku, u regiju Champagne. Dom najpoznatijih i najcjenjenijih pjenušavih vina na svijetu bit će predstavljen kroz šampanjce šest najpoznatijih vinarija toga kraja. Nakon francuske na red dolazi Pelješac i Korta Katarina. Ta će se vinarija predstaviti kroz najbolje plavce iz svoje arhive. Drugi dan WineOS-a završava masterclass radionicom slavnih slatkih vina iz mađarske regije Tokaj. Osim što će imati prigodu kušati probrane tokajce, polaznici će naučiti i zašto su toliko posebni te kako se prave ta slavna vina.

Ulaznice će se moći nabaviti u pretprodaji po cijenama od 30 i 70 eura (ovisno o radionici), a više detalja zainteresirani mogu pronaći na službenoj stranici sajma WineOS. Broj mjesta je ograničen na 15 po radionici.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Ovogodišnji program uključuje sedam edukativnih i interaktivnih radionica namijenjenih učenicima i široj javnosti. Svaka radionica traje 30 minuta

9. Noć znanosti na PTFOS-u

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek organizira 9. Noć znanosti koja će se održati 12. prosinca 2025. godine na adresi Franje Kuhača 18, Više…

Jedanaesti WineOS by Graševina Croatica 16. i 17. siječnja ponovno pretvara Osijek u vinsko središte regije

[FOTO] WineOS 2026 – Vinski dnevni boravak na istoku Hrvatske

Nova godina na domaćoj vinskoj sceni već tradicionalno počinje u Osijeku. U vrijeme kada enološka i gastronomska industrija sređuje dojmove Više…

Radionice su namijenjene učenicima 4. i 8. razreda osnovnih škola, a svaka radionica trajat će 45 minuta. Sudjelovanje na radionicama je besplatno

STEMpo – Poziv učenicima za sudjelovanje na radionicama

Dkolektiv vas poziva da uključite svoje dijete u niz radionica na kojima će učenici na zanimljiv način, koristeći računala, internet Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Ovogodišnji program uključuje sedam edukativnih i interaktivnih radionica namijenjenih učenicima i široj javnosti. Svaka radionica traje 30 minuta

9. Noć znanosti na PTFOS-u

Ministarstvo unutarnjih poslova i ove će godine, provoditi operativnu akciju „Mir i dobro“ koja je započela 29. studenog 2025. godine i trajat će do 8. siječnja 2026. godine.

Mir i dobro 2025./2026.

Radionica je namijenjena djeci predškolskog i mlađeg školskog uzrasta, a cilj joj je potaknuti kreativnost, druženje i blagdansko raspoloženje

Tradicionalna Božićna radionica za djecu