ŽIVOT

Digitalne zdravstvene propusnice najavljene za lipanj ove godine

Digitalna propusnica, koju izdaje liječnik ili zdravstvena ustanova, sadržavat će QR kod s informacijom da je putnik cijepljen protiv covida-19 ili je negativan na testu

    Objavljeno 28.04.2021
    Ivona Amidžić

    Europska unija bit će spremna da od lipnja krene s uvođenjem digitalnih zdravstvenih potvrda, ali je pitanje hoće li sve države članice pojedinačno na to biti spremne, najavili su zastupnici u Europskom parlamentu.

    Europska unija planira u lipnju pokrenuti sustav digitalne zdravstvene propusnice nadajući se da će tako spasiti ovogodišnju turističku sezonu, omogućujući putnicima da dokažu da su cijepljeni ili su negativni na covid-19.

    Europski parlament (EP) će na plenarnoj sjednici ovoga tjedna raspravljati i glasati o uvođenju digitalnih zelenih potvrda.

    Predsjednik Odbora EP-a za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove Juan Fernardo Lopez Aguilar (S&D) te članovi odbora Jeroen Lenaers (EPP), Sophia in ‘t Veld (Renew) i Tineke Strik (Zeleni) su na webinaru o digitalnim potvrdama u Europskom parlamentu u ponedjeljak sa sigurnošću su najavili digitalne zdravstvene potvrde u lipnju, za što su istaknuli da je “EU spremna, a preostaje samo da se države članice pojedinačno organiziraju”.

    “Potvrde ne uvodimo samo za ljude koji žele putovati na odmor preko ljetne sezone, već za sve one koji moraju raditi, posjećivati svoje obitelji, a trenutačno im je to jako komplicirano”, istaknula je zastupnica in ‘t Veld i dodala da virus “ne zna za crvene i zelene zone i na granice” i da nam “fokus mora biti sam virus”.

    Zastupnica Strik sigurna je da će građani EU “vrlo brzo prihvatiti i naučiti živjeti s digitalnim potvrdama”, ali je vrlo bitno da se “spriječi bilo kakav oblik diskriminacije među državama članicama”.

    “Ne smije biti diskriminacije onih koji ne mogu platiti test ili mladih koji još nisu došli na red za cijepljenje”, istaknula je Strik i dodala da nakon uvođenja potvrda “treba spriječiti iznenađenja na granicama odnosno da bilo koji država članica dodatno uvodi različite restrikcije”.

    Zastupnica Strik istaknula je da su potvrde “krucijalni korak prema naprijed”, a da je sljedeće što treba napraviti “dobro ih promovirati”.

    Na pitanje o tome što je sa cijepljenima koji su unatoč tome dobili covid-19 i kako će se s takvim slučajevima boriti, zastupnici su bili složni u tome da su to “vrlo rijetki slučajevi koji se baš nikako ne mogu kontrolirati”.

    Zastupnik Aguilar istaknuo je na webinaru  Europskog parlamneta važnost zaštite podataka, na što je Europska unija, kako kaže, i do sada jako pazila pa se građani “nemaju čega bojati”, a s njim su se složili svi ostali zastupnici.

    “Turizam je 10 posto ukupnog BDP-a EU-a, 36 posto na Kanarima gdje živim. Digitalne zelene potvrde, siguran sam, vratit će sigurnost naših građana kako bi spremno i sigurno krenuli u oporavak turizma”, istaknuo je Aguiral i zaključio da je trenutačno “pravilna komunikacija među državama najbitnija”.

    Europska komisija planira raspisati natječaj za centralni sustav koji će omogućiti povezivanje različitih nacionalnih aplikacija i tako osigurati putovanja između članica.

    Osjetljivi osobni podaci bit će spremljeni na pametnim telefonima u odvojenom “novčaniku” (walletu), dok će središnji europski sustav baratati samo potpisima na digitalnim potvrdama, a ne osobnim podacima.

    Digitalna propusnica, koju izdaje liječnik ili zdravstvena ustanova, sadržavat će QR kod s informacijom da je putnik cijepljen protiv covida-19 ili je negativan na testu.

    Aplikaciju izrađuju članice EU-a. Francuska već testira aplikaciju za letove. Tim IBM-a u Njemačkoj izrađuje aplikaciju za korisnike i drugu “kontrolnu” aplikaciju kojom će se primjerice služiti stjuardese ili granični policajci. Zelena boja značit će da je propusnica vjerodostojna, a crvena da nije.

    (Hina)

    foto: unspalsh

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Medicinski stručnjaci upozoravaju na važnost cijepljenja protiv gripe kako bi se zaštitili od ozbiljnih komplikacija. Gripa je ozbiljna bolest od koje može oboljeti svaka osoba. Može dovesti do teških, ponekad i po život opasnih komplikacija.

    Gripa nije tek sezonska bolest, zaštita ranjivih skupina je imperativ!

    Gripa se često smatra rutinskom respiratornom infekcijom koja prolazi za nekoliko dana i ne ostavlja ozbiljne posljedice. U stvarnosti situacija Više…

    Aktivno je 373 slučaja, a u izolaciji je 65 osoba. Porast oboljelih je od kraja kolovoza zabilježen u Hrvatskoj i u ostatku EU. Cijepljenje se posebno preporuča nekim skupinama.

    HZJZ objavio nove preporuke za cijepljenje protiv korone

    Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je privremene preporuke za cijepljenje protiv koronavirusa ove jeseni. Prema podacima HZJZ-a, u Više…

    Nakon što je proglašen prestanak epidemije bolesti Covid-19 uzrokovane virusom SARS-Cov-2, šalteri će za građane raditi od 7,15 do 18,30 sati svaki radni dan sve do 11.6.

    MUP produžio radno vrijeme šaltera u Upravi za osobne dokumente

    Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 11. svibnja 2023. donijela odluku o proglašenju prestanka epidemije bolesti Covid-19 uzrokovane virusom Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Iz Udruge kažu da će biti još šareniji, veseliji nego travanjski, a da ćete moći pronaći odlične stvari za sebe ili sebi drage osobe - odjeću, obuću, knjige, ploče, nakit...

    Posh store – svibanjsko izdanje!

    Cipelcugom po osječkim storytelling turama. Ima ih ukupno četiri u šest izvedbi. Na ovaj način se promovira kultura grada Osijeka ali i šetanje po našem lijepom gradu

    Cipelcugom po Osijeku u svibnju

    Grah su kuhali članovi Udruge majstora kotlića Slavonije i Baranje, koji su od ranih jutarnjih sati krenuli s pripremom dvanaest kotlova u kojima se kuhalo stotinjak kilograma graha.

    [FOTO] Građanima Osijeka besplatno podijeljeno više od 2500 porcija graha, gužvara i pića