KULTURA

Dino i Luka u garaži snimili svjetski nagrađivan SF film

Autori su filma Dino Julius i Luka Hrgović koji su sami snimili, režirali, smontirali i izradili makete za film

Objavljeno 07.01.2020
Mirela Belaj

Kratki znanstveno-fantastični film naziva Slice of life sniman je četiri godine u jednoj zagrebačkoj garaži. Film je nastajao četiri godine, a danas osvaja nagrade na najprestižnijim svjetskim festivalima za kratki SF.

Autori su filma Dino Julius i Luka Hrgović koji su sami snimili, režirali i smontirali film. Osim toga, samostalno su izradili sve makete koje se pojavljuju u filmu.

,,Odlučili smo cijeli film potpuno napraviti samo s maketama, bez ikakve pomoći kompjuterskih efekata. Morali smo od početka naučiti kako napraviti sve te makete i kako ih snimiti. To je jako kompleksan proces. Da bi dobili neki dobar rezultat treba shvatiti kako postaviti rasvjetu, kako postaviti kameru itd. Trebalo nam je puno testova i puno pogrešaka dok nismo došli do dobrog rezultata”, istaknuo je Luka i dodaje da su makete radili od raznih dostupnih materijala – plastike, drveta i dijelova starih računala i televizora.

Kroz zanimljivu SF tematiku pokušali su prikazati čovjekov moral i načine na koje je čovjek spreman ići do kraja.

,,Dobili smo ideju da napravimo kratki SF koji je smješten u svijetu “Blade Runnera”, tom nekom futurističkom svijetu iz perspektive ’80-ih jer su nam uzor bili filmovi poput “Aliena”, “Terminatora”, “Star Warsa”. Općenito, filmovi koji su imali taj praktični pristup vizualnim efektima, kakvog u današnje vrijeme zapravo ne možeš uopće naći. Priča je bila jednostavna – htjeli smo napraviti priču o malom tipu koji je diler i živi u tom svom malom šugavom svijetu i očajnički pokušava pobjeći iz njega. Jedini način da pobjegne je da dođe do ulaznice za tzv. “nebesko otočje” gdje ga čeka bolji život i on će napraviti apsolutno sve što je u njegovoj moći da dođe do tamo”, naveo je Dino.

Budući da su im velike probleme predstavljala financijska sredstva, odlučili su ih prikupiti preko Kickstarter kampanje.

,,Napraviti Kickstarter kampanju bila je noćna mora. To je užasno kompleksni proces i s legalne strane i s kreativne jer moraš, kao prvo, prodati priču ljudima. Moraš reći što sve radiš, kako si to zamislio. Pokazali smo sve te makete jer smo imali drugačiji pristup cijelom filmu zbog tih maketa jer to danas nitko ne radi. I ljudima se sve to skupa svidjelo. Zaradili smo 82.000 $ na Kickstarteru, što je u 5% najuspješnijih kampanja za kratke filmove na cijelom svijetu”, govori Luka, dok Dino dodaje da je novac tu zapravo nebitan i da je više riječ o vjetru u leđa i podršci okoline.

S obzirom na kvalitetu filma i općenitog rada ove fantastične dvojke, preostaje se nadati da ove dečke čeka blistava budućnost i izvan granica Republike Hrvatske.

FOTO: Youtube (screenshot)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Svi posjeti muzejima, galerijama, kazalištima i kinima odgođena su do daljnjega - to ne znači da u njima ne možete uživati iz vlastitog doma! :D

Filmovi, izložbe, predstave, književnost – Donosimo popis online kulturnog sadržaja

Na jednom mjestu Ministarstvo kulture ponudilo je raznolik kulturni sadržaj kojim se mogu upotpuniti dani provedeni kod kuće te time Više…

Program je priređen kako bi predstavili stanje i planove kreativnih industrija u Hrvatskoj

Dan hrvatskog filma i glazbe u Bruxellesu

Dan hrvatskog filma i glazbe u Bruxellesu, održat će se u utorak 24. ožujka, u povodu aktualnog predsjedanja Republike Hrvatske Više…

Međunarodni dan žena i ove godine slavimo kroz filmove i to projekcijama čak osam naslova koji tematiziraju borbu za jednakost u još uvijek izrazito muškom svijetu

Ciklus (O)ženi vs The Men Show u kinu Urania

Međunarodni dan žena – 8. mart i ove godine slavimo kroz filmove i to projekcijama čak 8 naslova koji na različite Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Prvi vinski susret zakazan je već ove srijede, 12. kolovoza u Regionalnoj vinoteci

Regionalna vinoteka i TZ Osječko-baranjske županije organiziraju prezentacije vinara

''Bijelo mahom nekažnjeno šmrču svi - mafijaši, političari, bankari, menadžeri, estradnjaci, liječnici, novinari, odvjetnici, policajci, poduzetnici, ugostitelji, svodnici, prostitutke, zatvorenici..."

Knjiga o hrvatskom društvu koje ”šmrče bijelo” – Više od desetljeća istraživanja o kokainu u Hrvatskoj

Projekt započinje već danas gdje nas navečer zabavljaju "Dino Dvornik Tribute Band"

Nova rupa – novi projekt Kulturnog centra Osijek!