ŽIVOT

Dio oporbe zbog neprihvaćenog prijedloga napustio sjednicu Gradskoga vijeća

Boris Piližota: "Odlazak sa sjednice u ovom je ekonomskom i političkom trenutku iznimno neodgovorno ponašanje"

Objavljeno 29.05.2020
Ivona Amidžić

Jučerašnju sjednicu osječkog Gradskoga vijeća na samom je početku obilježio odlazak većeg dijela oporbe (HDZ i Biraj bolje), jer njihov prijedlog o uvrštavanju točke Pitanja i prijedlozi vijećnika na dnevni red nije prihvaćen.

Na dnevnom redu sjednice Gradskoga vijeća nije bilo točke Pitanja i prijedlozi vijećnika, koja uobičajeno čini najveći dio rasprave. Nezadovoljstvo time izrazio je dio oporbe smatrajući da su pitanja i prijedlozi važan oblik demokracije i izražavanje potreba građana koji vijećnike plaćaju.

Budući da nije prihvaćen njihov zahtjev da se ta točka uvrsti u dnevni red, vijećnici HDZ-a i stranke Biraj bolje napustili su sjednicu.

Željko Kovačević (HDZ) je izjavio kako su uvijek konstruktivna oporba te da je rasprava pod točkom Pitanja i prijedlozi zapravo politička arena i borba za stajališta, a predsjednik stranke Biraj bolje Kristijan Šimičić komentirao je nedolazak gradonačelnika Ivana Vrkića na sjednice Gradskoga vijeća posljednjih godinu dana. Nemogućnost dolaska zbog bolesti shvaća, ali se pita kako gradonačelnik istodobno može najavljivati svoju kandidaturu za Sabor.

Prema Poslovniku, točka Pitanja i prijedlozi nije obvezna ako je razmak između dvije sjednice manji od mjesec dana, pojasnio je zamjenik gradonačelnika Boris Piližota izrazivši žaljenje zbog takve odluke oporbe, a objasnio ju je pripremama za predstojeće izbore.

Kvoruma za donošenje odluka je bilo pa su vijećnici prihvatili niz izvješća. U sklopu izvješća o stanju sigurnosti na području Osijeka u 2019. godini, zamjenik načelnika Policijske uprave OBŽ Darijio Premec istaknuo je kako je zadovoljavajuće te da u posljednja tri mjeseca nije bilo smrtno stradalih u prometu. Najavio je pojačani nadzor  vikendom i odgovorio na pitanje o biciklistima na osječkoj Promenadi. Svakodnevno dvije djelatnice i po šest sati dnevno nadziru i bicikliste i pješake, upozoravaju ih na prekršaje, ali ne kažnjavaju.

Uz ostalo, prihvaćene su dopune Pravila o uvjetima i načinu sudjelovanja roditelja u cijeni programa ranog i preškolskog odgoja u Dječjem vrtiću Osijek. Dva mjeseca, od 15. ožujka do 15. svibnja, vrtići su korišteni besplatno, što je inače bilo u srpnju i kolovozu, a roditelji koji u idućem razdoblju žele “čuvati mjesto” u vrtiću, jer ga ne bi ispisivali, uslugu će plaćati 200 kuna mjesečno do gradonačelnikovog opoziva te Odluke, odnosno, po završetku epidemije.

O svemu se detaljnije osvrnuo i Boris Piližota na svom Facebook profilu:

“Konstruktivne i kvalitetne sjednice Gradskog vijeća, na žalost, u posljednje vrijeme nisu nešto čemu doprinosi većina osječke oporbe. Odlazak sa sjednice, u ovom je ekonomskom i političkom trenutku iznimno neodgovorno ponašanje, posebice nakon što su sami naglasili kako su plaćeni za taj posao, a nakon nekoliko trenutaka su otišli kao da su jedva dočekali. O tome će ipak najbolje prosuditi sami građani.

S obzirom da se kampanja za Sabor zahuktava neki očito imaju važnijih obaveza pa nemaju vremena za sjednicu Gradskog vijeća.

Neke od točaka dnevnog reda, koje očito nisu zanimale većinu oporbu odnose se na raspravu o vrtićima (o kojima, zanimljivo, najčešće vole pričati preko medija, ali ne i na sjednici Gradskog vijeća), sigurnost grada, zaštita od požara ili funkcioniranje gradskih ustanova. Bilo kakav doprinos sjednici imao bi više smisla od odlaska i jeftinog političkog prepucavanja. Šteta.”

Konstruktivne i kvalitetne sjednice Gradskog vijeća, na žalost, u posljednje vrijeme nisu nešto čemu doprinosi većina…

Objavljuje Boris PiližotaČetvrtak, 28. svibnja 2020.

foto: facebook (screenshot)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Piližota obišao lokacije radova u gradu; počinju radovi na rekonstrukciji javne rasvjete

Uskoro bi trebali započeti radovi na sanaciji i rekonstrukciji pješačkog mosta

Zamjenik gradonačelnika Boris Piližota obišao je lokacije na kojima su u tijeku ili su završeni radovi rekonstrukcije komunalne infrastrukture: Izgrađeno Više…

"Nakon epidemiološke situacije u kojima je tržnica radila u drukčijim uvjetima, ponovno imamo prezentaciju Eko trga i niza svježih domaćih proizvoda"

(FOTO) Na Glavnoj tržnici danas je održana podjela cerifikata „Proizvodi hrvatskog seljaka“

Na Glavnoj osječkoj tržnici danas je održana podjela cerifikata „Proizvodi hrvatskog seljaka“ kao i prezentacija zdravih proizvoda na Eko trgu Više…

Ulaganje u komunalnu infrastrukturu jedan je od prioriteta koja se temelje na potrebama svih građana u njihovim mikrosredinama ili kvartovima

Zamjenik gradonačelnika Piližota obišao nekoliko važnih radilišta

Ulaganje u komunalnu infrastrukturu jedan je od prioriteta koja se temelje na potrebama svih građana u njihovim mikrosredinama ili kvartovima, Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Gong tijekom dana pruža informativnu podršku biračicama i zaprima neanonimne dojave o uočenim nepravilnostima

Osim gužve na pojedinim biračkim mjestima izborno jutro prošlo je mirno

Na području Osječko-baranjske županije sada je ukupno 230 osoba aktivno na koronavirus

STOŽER OBŽ: U zadnja 24 sata testirana 172 uzorka, sedam bilo pozitivno

U inozemstvu, u 42 države diljem svijeta, za novi saborski saziv glasuje se dva dana, u subotu 4. i u nedjelju, 5. srpnja po lokalnom vremenu

Nema dojava o problemima na glasanju u inozemstvu