OSJEČANI

Dječji vrtić Osijek: Upisano 770 novih dječaka i djevojčica. Većina djece upisana u željeni vrtić, tek manji dio u prvi najbliži vrtić do željenog

Roditelji koji ne izvrše uplatu akontacije do prvog srpnja brisat će se s liste čekanja

Objavljeno 07.06.2019
Lucija Tokić

Danas je održana press konferencija na temu “ Organizacija rada Dječjeg vrtića Osijek za pedagošku godine 2019/2020. godinu” na kojoj su ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek Marija Štambuk Čabaj i predsjednik Gradskog Vijeća Željko Požega iznijeli najvažnije informacije za narednu pedagošku godinu.

“Protekle pedagoške godine naglasak smo stavili na suradnju s roditeljima i na stručna usavršavanja djelatnica Dječjeg vrtića Osijek. Napravili smo novu redizajniranu web stranicu koja olakšava pristup preko mobilnih uređaja, olakšali smo pristup na upisnu dokumentaciji na web-u, omogućili smo susret odgojitelja, roditelja i djece uoči polaska u vrtić. Pružili smo roditeljima mogućnost adaptacije, uveli nužnost individualnih razgovora roditelja i odgojitelja. Također smo promijenili koncepciju završnih svečanosti gdje sada roditelj postaje aktivni sudionik tog događaja. Kroz stručna usavršavanja, obogaćuje se rad s djecom, ali isto tako nude se programi za roditelje. Od važnijih stručnih usavršavanja istaknula bih višemjesečnu izobrazbu u području rada s djecom s teškoćama u razvoju, zatim u području rada prema programu odgoja za održivi razvoj te isto tako usavršavanje sa svrhom stjecanja znanja i vještina za rad po načelima Waldorfske pedagogije. Izobrazbu koju smo omogućili našim djelatnicima u suradnji s Gradom Osijekom provodila se u Centrima izvrsnosti u Zagrebu i na studiju Waldorfske pedagogije u Zagrebu, ali i u Italiji, Finskoj i Švedskoj”, podsjetila je Štambuk Čabaj.

“Planovi koje imamo za narednu pedagošku godinu se nastavljaju na sve ove začete temelje u prethodnoj godini, ali ima i nekih novina. Tako ćemo u narednoj pedagoškoj godini implementirati stečena znanja i vještine u radu s djecom s teškoćama u razvoju na razini cijelog Dječjeg vrtića. Planiramo stručno usavršavanje u zemljama Europske unije na temu rada s djecom s poteškoćama s obzirom na to da je projekt koji smo napisali je odobren i sredstva će nam biti osigurana tako da ćemo dodatno raditi na edukaciji u tom području. Nastavit ćemo poticati boravak djece na otvorenom kao što smo započeli i prošle godine i to konkretno u objektima “Nevičica” i “Josipovac”. Podizat ćemo znanja i vještine u provođenju alternativnih programa po načelima Marije Montessori, nastojat ćemo dodatno educirati odgojiteljice za rad po Montessori koncepciji, a sam program će se od prvog rujna provoditi u “Radost” za što smo verifikaciju i dobili. Moram spomenuti da u Dječjem vrtiću Osijek postoji nekoliko skupina koji dugi niz godina rade po desetosatnim programima na stranome jeziku. Plan uprave je da u narednom razdoblju potakne razvoj tih grupa, da se odgojiteljicama omogući dodatna edukacija za rad po tim programima kao i osiguravanje materijala i sredstava kojim će se obogatiti sam odgojno-obrazovni rad”, rekla je Štambuk Čabaj.

“Željela bih spomenuti da kao ravnateljica imam izuzetno pozitivno iskustvo i suradnju s Gradom koji osim dobre komunakcije, uvažavanje struke se pobrinuo da i na financijski način pomogne radu vrtića pa je tako osigurao 6 i pol milijuna kuna za energetsku obnovu tri vrtića u centru grada, osigurao je 11 milijuna kuna za izgradnju i opremanje vrtića u Višnjevcu. Osigurao je 6 milijuna kuna za povećanje zakonske osnovice za radnike kao i za zapošljavanje novih odgojiteljica i školarinu za studij na fakultetu za Waldorfsku pedagogiju za četiri djelatnice Dječjeg vrtića Osijek”, istaknula je Štambuk Čabaj.

“Konstatiram da je u novu pedagošku godinu upisano 770 novih dječaka i djevojčica. Većina je od te djece upisana u željeni vrtić, tek manji dio u prvi najbliži vrtić do željenog. Također, konstatiram da su sva djeca s oba zaposlena roditelja upisana. Upisali smo i dio djece s jednim zaposlenim roditeljom. Ostalo je slobodno 156 mjesta. Ta su slobodna mjesta uglavnom na Jugu i u Donjem Gradu, u postojećim skupinama ili u potencijalnim novim skupinama koje možemo otvoriti s obzirom na prostorne kapacitete. Isto tako, 122 djeteta su ispod crte, to su sve djeca s jednim nezaposlenim ili s oba roditelja nezaposlena, oni će se tijekom vremena odlučiti hoće li ići u vrtić tamo gdje ima mjesta ili će ostati na listi čekanja i čekati da se ta lista pomakne. Trenutno je prosječno od 5 do 7 djeteta po pojedinom objektu na listi čekanja i to posebno na onim objektima koja su najatraktivnija. Jedan dio roditelja će sigurno biti nervozan i to onaj dio koji gravitira prema “Bubamari”, inače jednom od najatraktivnijih vrtića u kojem je najveći broj prijava. Dakle, jedan dio roditelja, odnosno djece nisu dobili Bubamaru, a pripadaju tamo po prebivalištu, ali je Grad osigurao sredstva i već je u izradi dokumentacija i očekujemo da će prvog rujna biti gotovo potkrovlje “Bubamare”, dakle novi prostor i taj dio djece koji po prebivalištu pripada tamo, bit će automatski povučeno. Rebalansom proračuna Grada Osijeka osiguran je novac za nove 24 odgojiteljice, a samim time i za nova 183 djeteta, za jednog psihologa i edukacijskog rehabilitator. Neki su i glasovali protiv takvog rebalansa proračuna”, rekao je Požega.

“Grad Osijek se među rijetkim gradovima u Hrvatskoj približava pedagoškom standardu. U idućoj pedagoškoj godini imat ćemo 15 djece s dvije odgojiteljice u jasličkim skupinama i 24 djeteta s dvije odgojiteljice u vrtićkim skupinama, to je vrlo blizu pedagoškom standardu. Prije nekoliko godina je bilo preko 30 djece u jednoj skupini na dvije odgojiteljice, a negdje i preko 36 djece. I još bih nadodao da do prvog srpnja roditelji moraju platiti akontaciju za boravak djece u vrtiću, tko ne bude platio bit će obrisan s liste i pomicat će se lista čekanja. Početkom rujna će se znati pravo stanje”, zaključio je Požega.

 

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VIŠE IZ KATEGORIJE

Ovaj je prosvjed dio globalnog štrajka te je, po sadašnji informacijama, planirano 3.167 prosvjeda u preko 100 zemalja

U petak najavljeni prosvjedi u Osijeku

Obavijest o promjeni regulacije prometa u Osijeku

Izvanredna obavijest građanima

Radionice iz temeljnih (matematika, fizika) i primijenjenih inženjerskih područja elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija! Ali, morate se prijaviti!

„3. LABUS sajam na FERIT-u Osijek“