ŽIVOT

Dobra vijest – “PAUK” stiže u Osijek

Ako svoje vozilo ne nađete na mjestu na kojem ste ga ostavili, sada znate da ga je možda "pauk odvezao" :)

Objavljeno 06.07.2023
Matija Ivanković

Gradsko vijeće Grada Osijeka održalo je u srijedu 16. sjednicu na kojoj su vijećnici i vijećnice, njih 24, razmatrali 28 točaka dnevnoga reda.

Točka o radu koncesionara za obavljanje dimnjačarskih poslova u gradu za 2022. godinu skinuta je s dnevnog reda, što je osječki gradonačelnik Ivan Radić objasnio brojnim apelima i molbama koje je zaprimio od građana vezano uz obavljanje dimnjačarske usluge.

– Godine 2017. godine potpisana je koncesija na 10 godina, tada nisam bio ni gradonačelnik ni gradski vijećnik. Nakon brojnih poziva i nezadovoljstva građana s prijavom plinske instalacije, koju traži tvrtka Dimnjak, odlučili smo tu točku skinuti i detaljnije proučiti ugovor o koncesiji. Apeliram na tvrtke Dimnjak i Hep Plin da što prije sjednu za stol i pronađu zajednički jezik, da se to ne prelama preko leđa naših sugrađana – pojasnio je gradonačelnik Radić.

Aktualni sat iznjedrio je dvadesetak pitanja i inicijativa vijećnika, a odnosila su se, između ostalih, na obiteljski festival Zemlja bez granica, dimnjačarske usluge i plinska trošila, evidenciju o pritužbama građana vezanu uz proširenja terasa kafića, prilagođenost bazena na Copacabani osobama s invaliditetom, kolektivni ugovor u osječkom HNK, natkrivanje dječjih igrališta bez hlada, očuvanje starih tramvaja, sadnju grmlja i stabala na javnim površinama. tematska igrališta, nagrađivanje 50 najboljih maturanata plaćenim vozačkim ispitom, prometnu regulaciju na Vijencu Gorana Zobundžije, te borbu protiv komaraca.

Na sjednici je usvojena odluka o prethodnoj suglasnosti na Opće uvjete isporuke komunalne usluge koju predlaže gradsko poduzeće Unikom. Osijek će nakon gotovo pet godina ponovno dobiti službu za uklanjanje nepropisno parkiranih vozila, odnosno “pauk-službu”.

Vijećnici su ujedno usvojili novu odluku o komunalnom redu, koja donosi niz novina radi podizanja razine komunalnog reda na javnim površinama, pročeljima zgrada i ugostiteljskim terasama.

– Pet godina grad Osijek nije imao pauk službu, sada će ju preuzeti gradska tvrtka Unikom, neće biti koncesionara, čime ćemo poboljšati komunalnu djelatnost na području grada Osijeka. Nova odluka o komunalnom redu u gradu Osijeku donosi brojne novosti. Istaknuo bih zabranjeno postavljanje plakata i reklama na krovove na Trgu Ante Starčevića, Trgu Ivana Pavla II i u Tvrđi. Podižu se iznosi kazne za parkiranje automobila na zelene površine, kao i za neuređena pročelja, na maksimalno zakonom propisane – istaknuo je osječki gradonačelnik.

Govoreći o osječkom HNK gradonačelnik je rekao da je načelno dogovoren dodatak kolektivnom ugovoru kojim će se kazališnim djelatnicima uslijed inflacije povećati materijalna prava.
Na upit o borbi protiv komaraca, podsjetio je da su ove godine uvedeni brojni noviteti u mjerama njihovog suzbijanja, poput sklopljenog sporazuma s okolnim općinama odakle dolazi 95 posto komaraca.

– Zadnja učinkovitost tretmana bila je 90 posto, s čime smo izuzetno zadovoljni. Nakon 14 godina avion prvi puta leti iznad naseljenih područja. Također, prvi puta nakon 30 godina smo u roku 24 sata radili tretman zemlja-zrak, a posebno veseli da smo od nadležnog ministarstva dobili dopuštenje za tretiranja u Kopačkom ritu, što se do sada nije moglo. Ova borba dala je rezultate, iako je godina izuzetno poplavna i povoljna za komarce. Dosad je utrošeno nešto manje od milijun eura. Provedene su sve preporuke Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije – kazao je gradonačelnik Radić.

Na sjednici su, između ostalih, usvojena izvješća o upravljanju poslovnim prostorima kojima gospodari Grad Osijek za razdoblje od 1. siječnja 2022. do 31. prosinca 2022., o upravljanju stanovima kojima gospodari Grad Osijek za razdoblje od 1. siječnja 2022. do 31. prosinca 2022., o funkcioniranju sustava održavanja i naplate parkiranja u 2022., o ostvarenom odgojno-obrazovnom radu u Dječjem vrtiću Osijek za 2022., o poslovanju kazališta i ostvarenju kazališnog repertoara Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku za 2022, i druga. Usvojena je i informacija o stanju odlagališta komunalnog otpada Lončarica Velika u 2023., kao i o stanju sigurnosti na području Grada za 2022. godinu. Također su usvojeni prijedlozi rješenja o utvrđivanju prijedloga kandidata za imenovanje sudaca porotnika Županijskog suda u Osijeku te sudaca porotnika za mladež Općinskog suda u Osijeku.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Više se neće događati prekidi u radu ”pauka”, kao što je to bio slučaj prijašnjih godina kada su tu djelatnost obavljali privatni koncesionari...

U Osijeku nakon pet godina ponovno radi ”pauk služba”

Nakon pet godina u Osijeku od sutra s radom započinje služba za premještanje nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila, takozvana ”pauk Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Za izvođenje radova neophodno je zatvoriti za promet motornih vozila dionicu Rokove ulice od Ružine  do Ulice A. Hebranga.

Zatavara se za promet radi radova dionica u Rokovoj ulici

Manifestacija, nagrađena nagradom 𝐒𝐢𝐦𝐩𝐥𝐲 𝐭𝐡𝐞 𝐛𝐞𝐬𝐭 𝐨𝐟 𝐭𝐡𝐞 𝐛𝐞𝐬𝐭 za najbolju baštinsku manifestaciju u Hrvatskoj za 2023. godinu, ove godine nudi program ispunjen plesom i pjesmama folklornih društava, posebice onih hrvatskih iz Baranje, Slavonije i Vojvodine.

[NAJAVA] 29. Baranjski bećarac zove Vas 31. svibnja do 2. lipnja u srce Baranje

Vinski mjesec, poseban je jer traje dulje od kalendarskog mjeseca – tijekom svibnja i lipnja, pa sve do početka srpnja, te nudi velik izbor prigoda za druženje uz čašu vina s pogledom na vinograde, dvorce i druge ruralne i gradske vizure

[NAJAVA] Vinski mjesec Osječko-baranjske županije – PROGRAM