ŽIVOT

Dočekali smo i prve komarce – A znate li što je ovo, komarac ili ne? Nije što mislite…

Ne pojavljuju se prečesto, ali jako su slični malim napastima... Ima li poveznice?

Objavljeno 26.05.2022
Ivona Amidžić

Jeste li znali da se u jednoj bačvi s vodom tijekom jedne sezone može razviti preko milijun komaraca? Počeli su se već polako pojavljivati i ove godine. No što je s onim “velikim komarcima” koji raspon nogu imaju i po nekoliko centimetara? Jesu li to zapravo komarci, sišu li i oni krv i zašto su toliko veliki?

Naime, to uopće nisu komarci. Zovu se komari ili tipule.

Komari (Lat., Tipulidae), porodica je kukaca upadljivo dugih tankih nogu i dugih ticala i produljenih krila. Pripadaju redu dvokrilaca (Diptera) i podredu dugoticalaca (Nematocera) s preko 4.000 vrsta unutar 38 rodova.

Komari su slični ali veći od komaraca koji također pripadaju redu dvokrilaca, ali ne sišu krv kao komarci i s njima se ne smiju brkati zbog sličnosti imena. Ono čime se hrane je nektar cvijeća, tako da čak i pomažu u oprašivanju.

Kod nas su komari česti po livadama i vrtovima. Poznatija vrsta je vrtni ili kupusni komar koji se javlja najčešće od lipnja do rujna.

Ženke odlažu jaja u zemlju. Kukuljica je slična kukuljici leptira, a ličinke su valjkastog oblika i debele kože. U jesen se hrane humusom i truleži, a nakon što prezime jedu korijenje.

foto: screenshot
Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Objavljuje se ratno stanje komenčerosima u Osijeku i okolici. Odjel za biologiju, zahvaljujući europskom novcu, razvio je aplikaciju uz pomoć umjetne inteligencije koja će pomagati u pravovremenom i odgovarajućem tretmanu na određenom području

HZJZ počeo s monitoringom komaraca na terenu

Početkom ožujka Hrvatski zavod za javno zdravstvo počeo je s monitoringom komaraca na terenu, o čemu će ovisiti i budući Više…

Ivan Vrkić je 'presjekao' i obznanio putem svoje Facebook stranice ...

Uskoro se prašimo!

Makar je prethodnih dana bilo dosta rasprave, razgovora i poziva na avio-zaprašivanje komaraca nad gradom Osijekom, makar je to stajalo Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Vrijedni volonteri, djeca i mladi njih 22, iz i oko Bajera JUG2 izvukli su oko 200 kg otpada

[FOTO] Djeca i mladi očistili Bajer Jug2!

U nedjelju će netko iz Portanove otići bogatiji za 3.000 eura A čeka nas i kiša balona s nagradama. Portanova u nedjelju radi po redovnom radnom vremenu.

Danas u Portanovi magic show i torta za djecu, a sutra stiže mirror crew – ljudi od ogledala!

Projektom su razvijena četiri edukativna programa s temama prilagodbe klimatskim promjenama kroz mjere očuvanja zdravih ekosustava u istočnoj Hrvatskoj

Generacija prilagodbe: Mladi istočne Hrvatske na čelu klimatske adaptacije