ŽIVOT

Drugačije brojke: Hrvatska pala na 3.88 milijuna stanovnika, ima nas gotovo 400.000 manje!

Popisom je obuhvaćeno područje unutar granica RH i ne odnosi se na iseljeništvo, što se tiče broja kućanstava, on je u RH pao za više od 5%

  Objavljeno 14.01.2022
  Ivona Amidžić

  Državni zavod za statistiku objavio je prve rezultate Popisa stanovništva 2021. Prema podacima Popisa stanovništva 2011. godine, u Hrvatskoj je živjelo 4.284.889 stanovnika, prenosi Index.

  Hrvatsku je, podsjetimo, zadesio veliki val iseljavanja nakon ulaska u EU, pogotovo 2014. i 2015. godine. U zadnjem valu iseljavanja državljani Hrvatske uglavnom su kao mjesta za novi život birali Irsku i Njemačku.

  Hrvatska u 10 godina pala na 3.888.529 stanovnika

  Prva je govorila šefica DZS-a Lidija Brković. Prema prvim rezultatima objavljenim na stranicama DZS-a, Hrvatska je pala na 3.888.529 stanovnika.

  “Popisom je obuhvaćeno područje unutar granica RH i ne odnosi se na iseljeništvo. Proveden je prema stanju 31. kolovoza ove godine”, rekla je Brković.

  Gdje imamo najveći, a gdje najmanji pad?

  Vukovarsko-srijemska županija u 10 godina izgubila je 35.083 stanovnika (19,54 posto u odnosu na popis 2011.) , Sisačko-moslavačka županija 31.890 stanovnika (18,49 posto), a Brodsko- posavska županija 27.793 stanovnika (17,53 posto), pokazuju prvi rezultati Popisa stanovništva, kućanstava i stanova 2021. kojeg je tijekom prošle godine proveo Državni zavod za statistiku (DZS).

  Najveće smanjenje broja stanovnika u odnosu na 2011. bilježe još Požeško-slavonska i Virovitičko-podravska županija, za 13.614 odnosno 14.176 stanovnika (17,45 odnosno 16,71 posto).

  Najmanji pad u Gradu Zagrebu

  S druge stane, najmanji pad u odnosu na 2011. zabilježen je u Gradu Zagrebu gdje po najnovijim podacima živi 769.944 stanovnika, 20.073 odnosno 2,54 posto manje nego 2011. godine. Slijedi Zagrebačka županija koja ima 301.206 stanovnika, 16.400 manje nego 2011. (5,16 posto).

  Među županijama koje su izgubile najmanji broj stanovnika u odnosu na prije 10 godina još su Dubrovačko-neretvanska županija koja ih ima 5,47 posto manje (115.862 ), te Zadarska županija gdje je zabilježen pad od 5,69 posto na 160.340 stanovnika.

  “Što se tiče broja kućanstava, on je u RH pao za više od 5%. Najviše u Sisačko-moslavačkoj pa Vukovarsko-srijemskoj, a potom je Ličko-senjska”, dodala je.

  “Najmanji pad je u Zagrebu, potom Zadarskoj županiji te Splitsko-dalmatinskoj”, rekla je Brković.

  U 10 godina Hrvatska izgubila gotovo 400.000 stanovnika

  “Broj stanova je povećan u gotovo svim županijama, najviše je rastao u Dubrovačko-neretvanskoj”, dodala je.

  “U zadnjih 10 godina broj stanovnika smanjio se za 396.000”, rezimirala je još jednom šefica DZ-a pa dodala: “Smanjenje broja stanovnika je posljedica kretanja stanovništva i prirodnog prirasta.”

  “Ovo su prvi rezultati popisa, koji su još podložni promjenama. Konačni rezultati bit će poznati kad završi obrada podataka. Svi rezultati dostupni su na webu DZS-a”, rekla je Brković.

  Postoje li podaci o dobi? Zašto raste broj stanova, a broj stanovnika pada?

  “Mi ne možemo komentirati rezultate, ovo su prvi rezultati koji su još podložni manjim promjenama. Jasno da moramo sačekati konačne rezultate”, rečeno je na presici.

  “Što se tiče dobne strukture, to je sljedeća faza rada i to ćemo objaviti u sljedećoj tabeli, dobna i spolna struktura. Dakle još to nemamo, ovo su samo prvi rezultati o ukupnom broju stanovnika”, rečeno je.

  “Što se tiče migracijskih podataka, oni će biti dostupni krajem lipnja ove godine”, rečeno je na presici.

  Kad će biti objavljene informacije o nacionalnoj pripadnosti?

  “Ne možemo to sad reći. Prvo idu ove osnovne brojke pa spolna i dobna struktura, pa onda ostalo. Trebalo bi ići svakih par mjeseci”, rečeno je na presici.

  “Nitko na zemaljskoj kugli ne može jamčiti da je bilo koji popis ikad obuhvatio sve stambene jedinice. Možemo garantirati da smo obišli sve adrese, kucali na sva vrata i na temelju toga je li popisivač nekog pronašao, je li se ta osoba negdje drugdje nalazila… To ne možemo sa sigurnošću tvrditi. Nemojte to izvlačiti u naslov, svima je jasno da je to nemoguće 100% tvrditi”, rečeno je.

  Zna li se koliki je ukupan trošak Popisa i jesu li svi popisivači plaćeni?

  “Oni su planirani u proračunu u iznosu od 170 mil. kuna. U ovom trenutku mi još nemamo detaljno financijsko izvješće. Ono što mogu reći je da su naknade svim sudionicima popisa isplaćene”, rekla je Brković.

  foto: unspalsh

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  „Imamo 200 tisuća stanovnika više no što imamo birača što samo pokazuje koliko nam je aljkava administracija i koliko joj je u digitalno doba kada je sve dostupno stalo do pravih poteza”

  Hrvatski suverenisti – Na istoku Hrvatske 80 tisuća ljudi manje

  Hrvatski suverenisti su iz Vukovara poručili kako je posljednji popis stanovništva pokazatelj lošeg vođenja države kako HDZ-a tako i SDP-a Više…

  Državni zavod za statistiku objavit će prve rezultate Popisa 2021. 60 dana od završetka popisivanja na terenu

  Državni zavod za statistiku produljuje provedbu terenskog popisivanja

  U skladu sa Zakonom o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskojgodine (Narodne novine, br. 25/20. i 34/21.), Državni zavod Više…

  Prilikom terenskog popisivanja, popisivači dolaze na adrese kućanstava te popisuju osobe, kućanstva i stanove

  Kako će izgledati popisivači? DZS objavio fotografije majica i maski

  Uslijed velikog interesa građana za samostalno popisivanje u nedjelju u večernjim satima, zadnjeg dana prve faze Popisa 2021., došlo je Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Pričaonice tijekom mjeseca siječnja u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek održavaju se u Središnjoj knjižnici i u dva ogranka...

  U srijedu zadnja pričaonica u Gisku

  Plan podjele je takav da će se kante dijeliti u jutarnjim i poslijepodnevnim satima, uključujući i subote kada su građani kod kuće...

  Nastavlja se Unikomova podjela žutih i smeđih spremnika

  Promet će se kroz gradilište odvijati prema postavljenoj privremenoj regulaciji prometa uz suženje ceste i naizmjenično prometovanje vozila jednim prometnim trakom...

  Privremena prometna signalizacija: Djelomično otvorena cesta od Osijeka prema Našicama