POLITIKA

Državni tajnik odgovara: Što ako nam Rusija prekine isporuke plina?

Ruski Gazprom prekinuo je isporuku plina Poljskoj i Bugarskoj, a postoje li naznake da isti scenarij sprema Hrvatskoj

  Objavljeno 28.04.2022
  Ivona Amidžić

  Ruski Gazprom prekinuo je isporuku plina Poljskoj i Bugarskoj, a postoje li naznake da isti scenarij sprema Hrvatskoj, pokušali su odgovoriti gosti emisije Hrvatskog radija “U mreži Prvog”.

  Ivo Milatić, državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, kazao je kako za sada nema nikakvih naznaka da bi isporuka ruskog plina došla u pitanje. Kao i većina europskih zemalja, Hrvatska se opredijelila da će plin plaćati u eurima, prenosi Index.

  “Ako bi se slučajno to i dogodilo, Hrvatska ima svoje alternativne pravce i svoj LNG i svoju proizvodnju. Tako da bi Hrvatska bez ikakvog problema preživjela. Bugarska ovisi 90 posto isključivo o jednom pravcu. Hrvatska ima tri kopnena pravca i jedan morski. Imamo svoju proizvodnju i svoja polja. Mi nismo u situaciji kao neke druge zemlje”, objašnjava Milatić.

  No, dodaje Milatić, trebamo biti spremni na sve scenarije, ali da je Hrvatska spremna. Dodaje da je domaća proizvodnja 800 kubika i da imamo situaciju pod kontrolom. “Stanovništvo nije ugroženo”, rekao je.

  Štern: Cijela situacija mi izgleda nakaradno

  Stručnjak za energetiku Davor Štern istaknuo je kako u njegovo vrijeme kada je bio na ministarskog funkciji, pa sve do sada, nije bilo sličnih situacija s opskrbom plina. Objašnjava da je tada i svijet bio drukčiji. Kaže da problema s plinom nije bilo ni za vrijeme Domovinskog rata i da smo ga dobivali redovito iako nismo redovito plaćali. Šterna u cijeloj priči muči stajalište Europske unije.

  “Ovo na čemu se inati Europska unija i gospođa Ursula von der Leyen, nećemo plaćati u rubljima, tu se uopće ne radi o plaćanju u rubljima. Dobavljač plina plaća u dogovorenoj valuti preko Gazproma, banka pretvara novac u rublje i plaća ruskim dobavljačima u rubljima.

  To je jedna floskula koja će izazvati puno nepotrebnih problema. To je problem kada se političari bave biznisom. Da su političari to prepustili stručnjacima, vidjelo bi se da je to samo jedan drukčiji sustav plaćanja i svi bi se puno brže dogovorili. Ne bi bilo problema. Cijela situacija mi izgleda nakaradno”, rekao je Štern “U mreži Prvog”.

  “Von der Leyen kaže da bi plaćanje rubljima bilo kršenje sankcija”

  Tihomir Vinković, dopisnik HRT-a iz Bruxellesa, kaže da šefica Europske komisije Von der Leyen tvrdi da bi plaćanje rubljima bilo kršenje sankcija.

  “Međutim, to je na najvišim razinama. Na nižim razinama kada razgovarate s ljudima ili dobivate podatke kako se njihovi razgovori vode, onda možete saznati da direktiva, odnosno smjernice Europske komisije nisu previše jasne prema poduzećima. Nije svugdje država kupac, nego postoje poduzeća koja to kupuju, bez obzira u čijem su vlasništvu. Ali kao takva su nastupila s ruskim proizvođačima, odnosno ruskim dobavljačima”, kazao je.

  Vinković ističe da treba odlučiti je li u pitanju kršenje sankcija ili ne te da će se danas o tome ponovo razgovarati. SAD će ispuniti svoja obećanja vezana za isporuku plina Europi.

  foto: unsplash

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Orban, koji je 3. travnja osvojio četvrti uzastopni mandat, koristio se izvršnim uredbama i ranije...

  Mađarska proglasila izvanredno stanje zbog rata u Ukrajini

  Mađarski premijer Viktor Orban uveo je jučer drugo izvanredno stanje, prenosi Index, ovaj put radi uklanjanja posljedica rata u Ukrajini, Više…

  Rusko ministarstvo vanjskih poslova: "Ulazak Finske u NATO radikalna je promjena u vanjskoj politici zemlje"

  Rusija: Prisiljeni smo krenuti u vojnu odmazdu prema Finskoj

  Rusija će biti prisiljena djelovati kao odgovor na odluku Finske da se pridruži vojnom savezu NATO-a, priopćilo je rusko ministarstvo Više…

  Rusija je upozorila da će rasporediti nuklearno oružje i hipersonične projektile u Kalinjingradu ako se Finska i Švedska odluče pridružiti NATO-u...

  Finska potvrdila: Želimo u NATO i to bez odgode

  Finska je potvrdila da se želi priključiti NATO-u, prenosi Index. Predsjednik Sauli Niinisto rekao je da se Finska, koja dijeli Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Poručili su kako je ovo nastavak njihove dosadašnje suradnje na korist svih građana, neovisno o političkoj opciji iz koje dolaze, a razgovarali su ponajprije o temama priuštivog stanovanja, digitalizacije i zelene tranzicije

  Gradonačelnici Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka pokrenuli Inicijativu 4 grada

  Svatko može imati svoj glazbeni ukus, ali tisućama svojih sugrađanki i sugrađana sugerirati da su nekulturni, nazadni i nesrednjoeuropski nije ni kulturno, ni srednjeeuropski, a niti demokratski.

  GO SDP predstavio novog predsjednika

  Osim predsjednika, na izborima su birani članovi predsjedništva i potpredsjednici koji su izabrani na osnovi najvećeg dobivenog broja glasova

  Vjeran Marijašević, novi predsjednik GO SDP Osijek