ŽIVOT

Finska potvrdila: Želimo u NATO i to bez odgode

Rusija je upozorila da će rasporediti nuklearno oružje i hipersonične projektile u Kalinjingradu ako se Finska i Švedska odluče pridružiti NATO-u...

    Objavljeno 12.05.2022
    Ivona Amidžić

    Finska je potvrdila da se želi priključiti NATO-u, prenosi Index.

    Predsjednik Sauli Niinisto rekao je da se Finska, koja dijeli problematičnu prošlost i granicu dugu 1300 kilometara s Rusijom, mora prijaviti za članstvo u NATO-u, i to “bez odgode”. Ovo je velika promjena u politici koju je potaknula ruska invazija Ukrajine.

    Za odluku Finske najzaslužnija ruska invazija na Ukrajinu

    U zajedničkoj izjavi s premijerkom Sannom Marin stoji: “Nadamo se da će koraci koji još moraju biti poduzeti kako bi se donijela ova odluka biti hitro riješeni u narednih par dana.” Ruska invazija na Ukrajinu gurnula je Finsku i Švedsku na rub podnošenja zahtjeva za članstvo u NATO-u i odustajanja od uvjerenja koje je desetljećima postojalo da se mir najbolje održava ako se javno ne biraju strane.

    Otkako je Rusija anektirala Krim 2014. godine, Finska je pojačala suradnju s NATO-om. No dosad nije zatražila primanje u članstvo kako bi zadržala dobre odnose sa svojim istočnim susjedom.

    Rusija je, podsjetimo, upozorila da će rasporediti nuklearno oružje i hipersonične projektile u Kalinjingradu, svojoj enklavi na baltičkoj obali, ako se Finska i Švedska odluče pridružiti NATO-u.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Orban, koji je 3. travnja osvojio četvrti uzastopni mandat, koristio se izvršnim uredbama i ranije...

    Mađarska proglasila izvanredno stanje zbog rata u Ukrajini

    Mađarski premijer Viktor Orban uveo je jučer drugo izvanredno stanje, prenosi Index, ovaj put radi uklanjanja posljedica rata u Ukrajini, Više…

    Rusko ministarstvo vanjskih poslova: "Ulazak Finske u NATO radikalna je promjena u vanjskoj politici zemlje"

    Rusija: Prisiljeni smo krenuti u vojnu odmazdu prema Finskoj

    Rusija će biti prisiljena djelovati kao odgovor na odluku Finske da se pridruži vojnom savezu NATO-a, priopćilo je rusko ministarstvo Više…

    Prema neslužbenim informacijama nekoliko desetaka Hrvatska sudjeluje u ratu u Ukrajini: "Trebalo je zadovoljiti nekoliko uvjeta"

    Hrvat koji je ratovao u Ukrajini: Prvo vas provjere, onda idete u sigurnu kuću

    U ratu u Ukrajini, prema neslužbenim nagađanjima, sudjeluje i nekoliko desetaka hrvatskih državljana, prenosi Index. Jedan od njih, koji se Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

    Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

    Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

    FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

    Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

    [FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje