ŽIVOT

Državno izborno povjerenstvo obrađuje podatke o glasačima u samoizolaciji

U petak bi se trebali znati podaci o osobama u samoizolaciji koje žele glasovati, a onda će se organizirati samo glasovanje...

    Objavljeno 02.07.2020
    Ivona Amidžić

    Za Đakovo, žarište zaraze koronavirusom, kao i za druge gradove u kojima su zabilježeni slučajevi zaraze, u petak bi se trebali znati podaci o osobama u samoizolaciji koje žele glasovati, a onda organizirati samo glasovanje.

    “Zasad za Đakovo, kao i za druge gradove, čekamo podatke o osobama u samoizolaciji, a koje žele glasati. U petak ujutro ćemo znati podatke i onda organizirati“, odgovorili su iz Državnog izbornog povjerenstva (DIP) na Hinin upit kako će izgledati izborna nedjelja u Đakovu.

    “Imamo par scenarija – čekamo petak. Treba tu planirati i one koji se ne jave do četvrtka, nego se jave u petak ili subotu…, ne samo u Đakovu“, napomenuo je glasnogovornik i član DIP-a Slaven Hojski.

    DIP je, naime, pozvao birače u samoizolaciji koji žele glasovati da se do četvrtka jave nadležnom općinskom ili gradskom izbornom povjerenstvu i zatraže da im se omogući glasovanje.

    Za glasovanje osoba u samoizolaciji vrijede pravila kakva vrijede i za glasovanje nepismenih, nepokretnih, slijepih ili osoba s invaliditetom, žele li glasovati moraju obavijestiti nadležno izborno povjerenstvo najranije tri dana prije izborne nedjelje.

    Iz DIP-a poručuju da će se na 38 biračkih mjesta (36 redovnih i dva posebna) u Đakovu u nedjelju primjenjivati iste mjere zaštite od zaraze koronavirusom kao i u drugim mjestima, neće, dakle, biti strože.

    To znači da će birači u samoizolaciji glasovati ispred ulaza stana ili kuće i pritom obavezno nositi masku za nos i usta. Ukoliko ne budu mogli izaći iz stana ili kuće, član biračkog odbora ući će u objekt s navlakama na cipelama.

    Članovi biračkog odbora obavezno će nositi maske i rukavice te dezinficijens kojim će prije i poslije svake posjete biraču dezinficirati rukavice. Nakon 10 posjeta biračima, dezinficirat će i skinuti rukavice te ih odložiti u vrećicu koju moraju nositi sa sobom.

    Prema uputama DIP-a, sva biračka mjesta morati će se oprati i dezinficirati, svi članovi biračkih odbora morat će u nedjelju nositi maske, a preporuka je i da imaju rukavice. Rukavice će biti obvezne samo za članove biračkog odbora koji identificiraju birače, odnosno one koji primaju osobne iskaznice, te za one koje imaju neka oštećenja na koži.

    Na ulazima u biračko mjesto morat će se osigurati dezinficijensi uz kontrolu nanošenja, glasačke kutije i paravani biti će  na razmaku od 1,5 metra, a taj razmak vrijedit će i za članove biračkog odbora.

    (Hina)

    foto: pixabay

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Budite spremni na pitanja o osnivanju EU-a, njenim članicama, važnim zakonima i propisima,ali i temama slavnih ličnosti. Uskoro nam se bliže izbori za EU parlament pa je ovo prilika da se informiramo  i o ovoj temi.

    Kviz večer o znanju povijesti, institucijama, politici, kulturi i zemljama Europske unije

    Dragi ljubitelji znanja, zabave i izazova! Želimo vas pozvati na  EUforija- Zabava u duhu Europe pub kviz večer koja će Više…

    Gong upozorava na ozbiljne nedostatke vladinog modela jer "dodatno narušava ionako teritorijalno nelogičan izgled izbornih jedinica

    GONG je izradio i objavio interaktivnu kartu izbornih jedinica

    GONG je izradio i objavio interaktivnu kartu pomoću koje građani mogu pronaći u koju izbornu jedinicu spadaju prema adresi na Više…

    Stožer prestaje s radom, a odluke vezane uz eventualnu potrebu pridržavanja određenih mjera zaštite, s obzirom na to da virus i dalje egzistira među pučanstvom, donosit će Ministarstvo zdravstva

    Vlada proglasila kraj epidemije, Capak i Beroš objavili što se sve mijenja

    Vlada je na današnjoj sjednici proglasila kraj epidemije koronavirusa. Stožer prestaje s radom, a odluke vezane uz eventualnu potrebu pridržavanja Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Informirani, zainteresirani i aktivni građani mogu imati ključnu ulogu u poboljšanju sustava gospodarenja otpadom, donoseći pozitivne promjene u svojim zajednicama

    Participacija građana kao ključ ekološki održivog upravljanja otpadom: Primjer iz Osijeka

    Vrijedni volonteri, djeca i mladi njih 22, iz i oko Bajera JUG2 izvukli su oko 200 kg otpada

    [FOTO] Djeca i mladi očistili Bajer Jug2!

    U nedjelju će netko iz Portanove otići bogatiji za 3.000 eura A čeka nas i kiša balona s nagradama. Portanova u nedjelju radi po redovnom radnom vremenu.

    Danas u Portanovi magic show i torta za djecu, a sutra stiže mirror crew – ljudi od ogledala!