OSJEČANI

Dvoje zaraženih na području Osječko-baranjske županije – civilna zaštita izdala upute

Dvije osobe pozitivne na koronavirus su hospitalizirane, njihovo je stanje dobro, a riječ je o osobama koje su bliski kontakti zaražene osobe koja se nalazi u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu

Objavljeno 14.03.2020
Petar Tauković

Nakon što je jutros u KBC Osijek stigla obavijest o dva pozitivna nalaza na koronavirus, Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije sazvao je izvanrednu sjednicu nakon kojeg je održana i konferencija za medije ispred Klinike za infektologiju KBC-a Osijek.

Dvije osobe pozitivne na koronavirus su hospitalizirane, njihovo je stanje dobro, a riječ je o osobama koje su bliski kontakti zaražene osobe koja se nalazi u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu.

Zbog pojave pozitivnih osoba na koronavirus na području Osječko-baranjske županije, županijski stožer izdaje sljedeće upute:

Mole se građani koji su bili u kontaktu sa zaraženim osobama ili dolaze s područja žarišta koronavirusa da se ne javljaju izravno u KBC Osijek nego da se jave Epidemiološkoj službi Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije na dežurni broj telefona 031/225-717 gdje će dobiti informaciju o daljnjem postupanju.

Također je važno da te osobe ograniče svoje kretanje i kontakte.
Građane molimo da se pridržavaju preporučenih mjera zaštite.

 – Uzimaju se brisevi i osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženima i do kraja dana ćemo imati nalaze. KBC je u potpunosti spreman za prihvat zaraženih osoba, smještajnih kapaciteta i medicinske opreme ima dovoljno – poručila je predstojnica Klinike za infektologiju KBC-a Osijek prof. dr. Ljiljana Perić.

Važno je napomenuti da ne treba širiti paniku, istaknuo je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i dodao kako je najvažnije ostati pribran i discipliniran i držati se mjera koje propisuje nacionalni, ali i županijski Stožer civilne zaštite.

– Pojava pozitivnih na koronavirus izazvala je strah među građanima koji sami dolaze u KBC Osijek. Važno je napomenuti da to nije ispravan način i da se svi koji su bili u kontaktu sa zaraženim osobama ili dolaze s područja žarišta koronavirusa trebaju javiti na dežurni telefon 031/225-717 Zavoda za javno zdravstvo kako bi se u skladu s propisanim protokolom zbrinule i te osobe – rekao je ravnatelj KBC-a Osijek doc. dr. Željko Zubčić.

Županijski stožer sazvao je za 17 sati i novu sjednicu na koju su pozvani predstavnici gradova i općina s područja županije kako bi se dogovorili oko mjera zaštite stanovništva na njihovim područjima.

Preporuka našeg stožera je da se građani upoznaju s tim da je potrebno odgovorno se ponašati kako bi smanjili mogućnost zaraze. Preporučit ćemo gradonačelnicima i načelnicima da ograniče rad ugostiteljskih objekata, da se također odgode ili pojačaju mjere sigurnosti prilikom održavanja svih oblika okupljanja– rekao je Goran Ivanović, načelnik Kriznog stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

Preporuka županijskog Stožera Civilne zaštite je da se javne priredbe sportskog ili zabavnog sadržaja ne održavaju (noćni klubovi, koncerti i slično).

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Novopozitivne osobe su iz čak 47 naselja, od kojih najviše iz grada Osijeka, njih 77.

OBŽ: 208 novopozozitivnih, priprema se dvorana Gradski vrt

Tijekom posljednja 24 sata na području Osječko-baranjske županije bilježimo 208 novopozitivnih osoba od 543  testiranih u KBC-u Osijek i Zavodu Više…

Osječani su disciplinirani. Osim nekoliko izgreda, uglavnom, pravila se ne krše, zakon se poštuje jer se identitet građana ne otkriva niti se ugrožava sloboda kretanja

VIDEO Osijek dronovima nadzire javne površine i provođenje mjera socijalne distance

U borbi protiv Korona virusa u Osijeku se bori čak i iz zraka. Socijalna distanca se kontrolira putem bespilotnih letjelica Više…

Zarazila ih neodgovorna osoba iz Karlovca koja je zarazila više osoba u drugim dijelovima Hrvatske

Novi zaraženi u Osijeku – Radi se o vlasnicima tvrtke koja zapošljava 200 do 300 ljudi

Stožer civilne zaštite objavio je da u Hrvatskoj ima 52 novozaražena koronavirusom pa ih je sad ukupno 306, prenosi Index. Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Projektom su razvijena četiri edukativna programa s temama prilagodbe klimatskim promjenama kroz mjere očuvanja zdravih ekosustava u istočnoj Hrvatskoj

Generacija prilagodbe: Mladi istočne Hrvatske na čelu klimatske adaptacije

Predavanje će se održati u učionici 54 na Filozofskom fakultetu u Osijeku (Lorenza Jägera 9) s početkom u 18 sati te je otvoreno za javnost.

Najava predavanja izv. prof. dr. sc. Hrvoja Klasića “Ima li povijesti bez ustaša i partizana”?

Šetnja obiluje zanimljivostima za koje sigurno niste znali te pokojim iznenađenjem (op.a. pandur Mirko u lovu na vesele prolaznike).

Nova storytelling tura osječkom Tvrđom