GOSPODARSTVO

DZS: Broj goveda u odnosu na godinu ranije u porastu

I u ovčarstvu je prisutan blag porast ukupnog broja grla

    Objavljeno 18.04.2021
    Darija Kovačić

    U Hrvatskoj je u prošloj godini ukupan broj goveda povećan za 0.7 posto, u odnosu na godinu ranije. Svinja za 1.1 posto, dok je broj muznih krava smanjen za 15.4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) sa stanjem 1. prosinca 2020. godine.

    Prošle su godine tako bilo 423 tisuće goveda, što je rast od 0.7 u odnosu na godinu ranije kada ih je bilo 420 tisuća, piše Index.

    Broj goveda starijih od dvije godine povećan je za 2.5 posto, na 166 tisuća grla, pri čemu je broj muznih krava smanjen za 15.4 posto, na 110 tisuća grla.

    Prošle je godine smanjen i broj mladih goveda do jedne godine za 3.3 posto, na ukupno 146 tisuća grla, dok je broj goveda od jedne do dvije godine povećan za 3.7 posto, na 111 tisuća grla.

    Prema podacima DZS-a, ukupan je broj svinja povećan za 1.1 posto prema godini ranije, na ukupno 1.03 milijuna komada, pri čemu je broj svinja za rasplod smanjen za 11.7 posto, na ukupno 113 tisuća, a broj krmača za 24.2 posto, na ukupno 50 tisuća.

    U ovčarstvu je, kako navode statističari, prisutan blag porast ukupnog broja grla od 0.6 posto, na 662 tisuće, uz istodobno smanjenje broja muznih ovaca za 11.2 posto, na 95 tisuća.

    Broj koza lani je prema godini ranije povećan za 4.9 posto, na 86 tisuća.

    Peradi je, prema podacima od 1. prosinca 2020. godine, bilo ukupno 13.1 milijun, što je u odnosu na 2019. rast od 2.4 posto.

    Pritom je broj tovljenih pilića porastao 3.6 posto, na 9.2 milijuna komada.

    Foto: unsplash

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Poslodavci imaju razumijevanja za navijačko ludilo, a 40 posto njih smatra kako poslodavci to razumiju, ali da posao zbog toga ne smije trpjeti. A kako je kod vas?

    Većina zaposlenika u Hrvatskoj zbog Svjetskog prvenstva želi fleksibilnije radno vrijeme

    Većina zaposlenika u Hrvatskoj smatra kako bi im poslodavci tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru trebali omogućiti fleksibilnije radno vrijeme. Više…

    Završna konferencija projekta B Light održana je danas u prostorima Hotela Osijek, a organizirala ga je agencija HAMAG-BICRO

    Miljunska suradnja između poduzetnika dviju zemalja

    Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, kraće HAMAG-BICRO organizirala je završnu konferenciju projekta B Light (Beneficiary Light Grant Više…

    Ruski Gazprom prekinuo je isporuku plina Poljskoj i Bugarskoj, a postoje li naznake da isti scenarij sprema Hrvatskoj

    Državni tajnik odgovara: Što ako nam Rusija prekine isporuke plina?

    Ruski Gazprom prekinuo je isporuku plina Poljskoj i Bugarskoj, a postoje li naznake da isti scenarij sprema Hrvatskoj, pokušali su Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Izuzetno mala potrošnja vode na navedenoj slavini uzrokovala je ustajalost vode i nesukladan uzorak analize.

    Sanacija javne slavine u ulici Ivana Gorana Kovačića

    Nakon zagrebačkog i splitskog meetupa, na red je ponovno došao i osječki - mjesto odakle je The Geek Gathering nastao prije 11 godina.

    [NAJAVA] The Geek Gathering Meetup se vraća u Osijek

    Ali zato nosi najbolje popuste u svibnju, portastična srijeda ovaj mjesec održat će se u srijedu 8. svibnja

    Portanova – Portastična srijeda ovaj mjesec kasni