POLITIKA

Europski parlament u velikoj većini podržao ulazak Hrvatske u Schengen, vratili smo se Europi

Europski parlament danas je na plenarnoj sjednici u Bruxellesu ogromnom većinom podržao ulazak Hrvatske u šengenski prostor...

    Objavljeno 10.11.2022
    Iven Jurić

    Europski parlament danas je na plenarnoj sjednici u Bruxellesu ogromnom većinom podržao ulazak Hrvatske u šengenski prostor to je sada definitivno potvrda kako nam je još samo potrebna odluka Vijeća Europske unije.

    Zastupnici su izglasali mišljenje Europskog parlamenta o nacrtu odluke Vijeća Europske unije za primanje Hrvatske u šengenski prostor. Glasalo je 612 zastupnika, od kojih 534 za, 53 protiv, a 25 je bilo suzdržanih.

    U tom tekstu se kaže da Hrvatska ispunjava sve kriterije za pristupanje šengenskom prostoru i nema zapreka da postane punopravna članica tog prostora bez unutarnjih graničnih kontrola.

    Ovim glasanjem završena je uloga Europskog parlamenta u postupku ulaska Hrvatske u šengenski prostor.

    Klub Hrvatske demokratske zajednice (HDZ/EPP) u Europskom parlamentuKarlo Ressler, Željana Zovko, Sunčana Glavak i Tomislav Sokol – pozdravio je uvjerljivu podršku kolega zastupnika hrvatskom ulasku u Schengen, naglasivši da se za Hrvatsku radi o najznačajnijoj odluci Europskog parlamenta u mandatu.

    Tri desetljeća od teško izborene neovisnosti, na pragu deset godina članstva u Europskoj uniji, zaokružujemo hrvatski povratak Europi. Ulaskom u Schengen, ali i uvođenjem eura kao službene valute postajemo članica elitnog civilizacijskog kluba od samo petnaest zemalja koje su istodobno dio Europske unije, NATO saveza, Schengena i eurozone.

    Zahvaljujući predanom radu hrvatske Vlade i Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatska je dokazala da može štititi državnu i europsku granicu u skladu s najvišim standardima. Izvješće o punoj primjeni odredaba schengenske pravne stečevine oko toga ne ostavlja nikakva otvorena pitanja. Ulazak u Schengen za hrvatske građane će značiti punu ravnopravnost i slobodno kretanje bez graničnih kontrola, za poduzetnike i izvoznike manje administrativne troškove, a za cijelu Hrvatsku dodatnu sigurnost u vrijeme duboke neizvjesnosti.

    Podsjetimo, portugalski zastupnik Paulo Rangel iz redova Pučana izradio je nacrt izvješća, a prije nekoliko tjedana, posjetio Hrvatsku, susreo se s predsjednikom Vlade Plenkovićem i potpredsjednikom Božinovićem te se uvjerio u visoku razinu pripremljenosti Hrvatske policije. Konačna odluka Vijeća za unutarnje poslove očekuje se 9. prosinca.

    Rangel je izjavio: “Schengen je čekao Hrvatsku. Hrvatski narod je čekao i sada je stigao taj trenutak”. Potpredsjednik Komisije Margaritis Schinas istaknuo je da su Hrvatska te Bugarska i Rumunjska zaslužile te ispunile sve što je potrebno za ulazak u najveći prostor bez unutarnjih graničnih kontrola na svijetu.

    “Sada je vrijeme da EU učini ono što treba učiniti i kaže samo dvije riječi: Dobro došli”, rekao je Schinas ističući da je šengenski prostor “dragulj u kruni” europskih integracija.

    Eurozastupnik Tomislav Sokol (EPP/HDZ) rekao je da je “potvrđeno da Hrvatska na najbolji mogući način štiti najdulju vanjsku granicu Unije od ilegalnih migracija sukladno europskom i međunarodnom pravu”, a oni koji tvrde suprotno “samo obmanjuju javnost zbog vlastitih sitnih politikantskih interesa”.

    “400 milijuna ljudi i jedna granica i mi ćemo biti dio toga (…) Hrvatska tako postaje integrirana u povijesni, civilizacijski i kulturološki prostor Europske unije”, rekla je eurozastupnica Sunčana Glavak (EPP/HDZ).

    Biljana Borzan (S&D/SDP) je napomenula da je “teško razumjeti ili prenijeti nekome tko nije morao čekati na granicama za sigurnosni pregled ili pregled putovnica”.

    “No postoje dvije kategorije građana – oni čije su države u Schengenu i oni čije nisu”, upozorila je Borzan.

    “Sretan sam i ponosan što je moja Hrvatska na vratima Schengena, a što će moja Istra od 1.1.2023. biti prava europska regija bez granica”, istaknuo je eurozastupnik Valter Flego (Renew/IDS).

    Šengenski prostor obuhvaća 26 članica – 22 države članice Europske unije te Island, Norvešku, Švicarsku i Lihtenštajn. Od članica Unije izvan tog kluba su Hrvatska, Bugarska, Rumunjska i Cipar te Irska, koja želi sama upravljati svojim graničnim prostorom s Ujedinjenim Kraljevstvom.

    Borzan je također podijelila i video na svom Facebook profilu.

     

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Usvojeni su i amandmani Biljane Borzan kojim bi se procedura stjecanja EU oznake porijekla trebala pojednostavniti, a proces olakšati malim obrtnicima

    Borzan: Već iduće godine ćemo moći zaštiti slavonski zlatovez, pašku čipku ili predmete od bračkog kamena na EU razini

    Europski parlament je upravo velikom većinom glasova usvojio novu Direktivu o zaštiti podrijetla nepoljoprivrednih proizvoda. Usvojeni su i amandmani Biljane Više…

    Europarlamentarka Biljana Borzan danas je sudjelovala na raspravi Europskog parlamenta na temu o rastu računa građana u EU zbog krize...

    Europaralmentarka želi dodatno oporezivati superbogate

    Europski parlmanet danas je u Strassbourgu održao raspravu o rastu računa građana u EU zbog kriza, raspravi je nazočila i Više…

    Svi će morati ispuniti online obrazac za prijavu i platiti određeni iznos naknade za prelazak granice, ali ima i iznimaka...

    Od 2023. godine građani BiH, Srbije, Crne Gore i Kosova morat će plaćati ulazak u Hrvatsku

    Iduće bi godine, očekuje se oko ožujka, u funkciju trebao biti pušten Europski sustav za informacije o putovanjima i odobravanja Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na vijećničko pitanje o broju upisane djece u vrtiće, gradonačelnik je izvijestio kako je upisano 370 djece više u odnosu na prethodnu pedagošku godinu

    U osječke vrtiće ove će jeseni rekordnih 3611 djece

    Rebalansom je Proračun Osječko-baranjske županije povećan s 250,60 milijuna eura na 293,70 milijuna

    Rebalansom izglasan rekordan Proračun Osječko-baranjske županije

    Ovo mi je prvi posjet prelijepom Osijeku. Za nas je vrlo važno da Francuska Alijansa ostane jaka, omogućujući ljudima u regiji da uče francuski jezik i o francuskoj kulturi – rekao veleposlanik Fieschi

    Francuski veleposlanik Fieschi u nastupnom posjetu Osijeku