POLITIKA

Europski parlament u velikoj većini podržao ulazak Hrvatske u Schengen, vratili smo se Europi

Europski parlament danas je na plenarnoj sjednici u Bruxellesu ogromnom većinom podržao ulazak Hrvatske u šengenski prostor...

    Objavljeno 10.11.2022
    Iven Jurić

    Europski parlament danas je na plenarnoj sjednici u Bruxellesu ogromnom većinom podržao ulazak Hrvatske u šengenski prostor to je sada definitivno potvrda kako nam je još samo potrebna odluka Vijeća Europske unije.

    Zastupnici su izglasali mišljenje Europskog parlamenta o nacrtu odluke Vijeća Europske unije za primanje Hrvatske u šengenski prostor. Glasalo je 612 zastupnika, od kojih 534 za, 53 protiv, a 25 je bilo suzdržanih.

    U tom tekstu se kaže da Hrvatska ispunjava sve kriterije za pristupanje šengenskom prostoru i nema zapreka da postane punopravna članica tog prostora bez unutarnjih graničnih kontrola.

    Ovim glasanjem završena je uloga Europskog parlamenta u postupku ulaska Hrvatske u šengenski prostor.

    Klub Hrvatske demokratske zajednice (HDZ/EPP) u Europskom parlamentuKarlo Ressler, Željana Zovko, Sunčana Glavak i Tomislav Sokol – pozdravio je uvjerljivu podršku kolega zastupnika hrvatskom ulasku u Schengen, naglasivši da se za Hrvatsku radi o najznačajnijoj odluci Europskog parlamenta u mandatu.

    Tri desetljeća od teško izborene neovisnosti, na pragu deset godina članstva u Europskoj uniji, zaokružujemo hrvatski povratak Europi. Ulaskom u Schengen, ali i uvođenjem eura kao službene valute postajemo članica elitnog civilizacijskog kluba od samo petnaest zemalja koje su istodobno dio Europske unije, NATO saveza, Schengena i eurozone.

    Zahvaljujući predanom radu hrvatske Vlade i Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatska je dokazala da može štititi državnu i europsku granicu u skladu s najvišim standardima. Izvješće o punoj primjeni odredaba schengenske pravne stečevine oko toga ne ostavlja nikakva otvorena pitanja. Ulazak u Schengen za hrvatske građane će značiti punu ravnopravnost i slobodno kretanje bez graničnih kontrola, za poduzetnike i izvoznike manje administrativne troškove, a za cijelu Hrvatsku dodatnu sigurnost u vrijeme duboke neizvjesnosti.

    Podsjetimo, portugalski zastupnik Paulo Rangel iz redova Pučana izradio je nacrt izvješća, a prije nekoliko tjedana, posjetio Hrvatsku, susreo se s predsjednikom Vlade Plenkovićem i potpredsjednikom Božinovićem te se uvjerio u visoku razinu pripremljenosti Hrvatske policije. Konačna odluka Vijeća za unutarnje poslove očekuje se 9. prosinca.

    Rangel je izjavio: “Schengen je čekao Hrvatsku. Hrvatski narod je čekao i sada je stigao taj trenutak”. Potpredsjednik Komisije Margaritis Schinas istaknuo je da su Hrvatska te Bugarska i Rumunjska zaslužile te ispunile sve što je potrebno za ulazak u najveći prostor bez unutarnjih graničnih kontrola na svijetu.

    “Sada je vrijeme da EU učini ono što treba učiniti i kaže samo dvije riječi: Dobro došli”, rekao je Schinas ističući da je šengenski prostor “dragulj u kruni” europskih integracija.

    Eurozastupnik Tomislav Sokol (EPP/HDZ) rekao je da je “potvrđeno da Hrvatska na najbolji mogući način štiti najdulju vanjsku granicu Unije od ilegalnih migracija sukladno europskom i međunarodnom pravu”, a oni koji tvrde suprotno “samo obmanjuju javnost zbog vlastitih sitnih politikantskih interesa”.

    “400 milijuna ljudi i jedna granica i mi ćemo biti dio toga (…) Hrvatska tako postaje integrirana u povijesni, civilizacijski i kulturološki prostor Europske unije”, rekla je eurozastupnica Sunčana Glavak (EPP/HDZ).

    Biljana Borzan (S&D/SDP) je napomenula da je “teško razumjeti ili prenijeti nekome tko nije morao čekati na granicama za sigurnosni pregled ili pregled putovnica”.

    “No postoje dvije kategorije građana – oni čije su države u Schengenu i oni čije nisu”, upozorila je Borzan.

    “Sretan sam i ponosan što je moja Hrvatska na vratima Schengena, a što će moja Istra od 1.1.2023. biti prava europska regija bez granica”, istaknuo je eurozastupnik Valter Flego (Renew/IDS).

    Šengenski prostor obuhvaća 26 članica – 22 države članice Europske unije te Island, Norvešku, Švicarsku i Lihtenštajn. Od članica Unije izvan tog kluba su Hrvatska, Bugarska, Rumunjska i Cipar te Irska, koja želi sama upravljati svojim graničnim prostorom s Ujedinjenim Kraljevstvom.

    Borzan je također podijelila i video na svom Facebook profilu.

     

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Usvojeni su i amandmani Biljane Borzan kojim bi se procedura stjecanja EU oznake porijekla trebala pojednostavniti, a proces olakšati malim obrtnicima

    Borzan: Već iduće godine ćemo moći zaštiti slavonski zlatovez, pašku čipku ili predmete od bračkog kamena na EU razini

    Europski parlament je upravo velikom većinom glasova usvojio novu Direktivu o zaštiti podrijetla nepoljoprivrednih proizvoda. Usvojeni su i amandmani Biljane Više…

    Europarlamentarka Biljana Borzan danas je sudjelovala na raspravi Europskog parlamenta na temu o rastu računa građana u EU zbog krize...

    Europaralmentarka želi dodatno oporezivati superbogate

    Europski parlmanet danas je u Strassbourgu održao raspravu o rastu računa građana u EU zbog kriza, raspravi je nazočila i Više…

    Svi će morati ispuniti online obrazac za prijavu i platiti određeni iznos naknade za prelazak granice, ali ima i iznimaka...

    Od 2023. godine građani BiH, Srbije, Crne Gore i Kosova morat će plaćati ulazak u Hrvatsku

    Iduće bi godine, očekuje se oko ožujka, u funkciju trebao biti pušten Europski sustav za informacije o putovanjima i odobravanja Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Hrvatska je u srijedu birala 11. saziv Hrvatskog sabora. Građani su u velikom broju izašli na birališta kako bi izabrali 151 saborskog zastupnika. Još jednom, izgledno je da ćemo imati "Frankeštajn" vladajuću koaliciju

    Hoćemo li imati još jednu “Frankenštajn” vladu?

    Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezuje isplatiti iznos od 3.897.000,00 EUR, najkasnije do 30. studenoga 2024. godine.

    Osječki gradonačelnik Radić o slučaju Saubermacher-Strabag: Ovo je najštetnija sudska presuda protiv Grada Osijeka. Nemamo veze s njom, ali ćemo ju platiti a građani to neće osjetiti

    SDP Osijek je poslao priopćenje povodom Svjetskog dana socijalne pravde te prozvao gradsku upravu

    SDP Osijek – Svjetski dan socijalne pravde