Arhiva

Festivalska groznica u Uraniji: Ženijalni ciklus, DORF…

    Objavljeno 06.03.2015
    OsijekNews redakcija

    Ove godine se ožujak u kinu Urania pretvorio u festivalski mjesec. Već 5.3. započinje Ženijalni ciklus filmova, a nastavlja se na DORF 11.3. i Reviju suvremenog frankofonog filma 16.3.

    Kino program za cijeli tjedan možete pogledati OVDJE.
    Program Ženijalnog ciklusa filmova pogledajte OVDJE.

    Od 5.-11. ožujka u sklopu programa Ciklus ženijalnih filmova, koji će se održavati u nezavisnim kinima diljem Hrvatske moći ćete pogledati izvrsne i nagrađivane filmske naslove o snažnim ženama i njihovim izazovima u današnjem društvu.

    Prvi dan će se prikazivati kanadska drama Mama (Mommy) – najuspješniji film 25-ogodišnjeg ‘čuda od djeteta’ Xaiver Dolana. Film govori o majčinskoj ustrajnosti, bezuvjetnoj ljubavi i teškoćama odgoja nasilnog i neprilagođenog djeteta.

    Idući dan su na redu Mama volim te i Zauvijek Alice. Latvijski film Mama, volim te (Mammu, es Tevi milu) za mlađu publiku pod redateljskom palicom Janis Nordsa donosi uzbudljivu priču koja nas podučava važnosti govorenja istine. Film je osvojio nagrade na Berlinale generation 2014. Zauvijek Alice (Still Alice) je drama s neponovljivom Julianne Moore u potresnoj ulozi žene oboljele od Alzheimerove bolesti, koja je za ulogu u ovom filmu nagrađena Oscarom iZlatnim globusom.
    Subota donosi humornu dramu Vanje Sviličića Zagreb Cappuccino s Milom Elegović i osječkom Nelom Kocsis u glavnim ulogama. Najbolje prijateljice u ranim četrdesetima tijekom nekoliko ispijenih šalica cappuccina i nekoliko noćnih izlazaka otkrivaju njihove strahove i probleme, upoznajemo njihovu usamljenost, nesigurnosti, ali i unutrašnju snagu…
    U nedjelju su na repertoaru poljski oscarovac Ida i francusko-belgijska drama Dva dana, jedna noćIda donosi crno-bijelu priču s početka 1960-ih o mladoj poljskoj redovnici otkriva potresnu istinu o holokaustu i suočava se sa realnošću postratnog komunizma. Osvojio je Oskara za najbolje ostvarenje izvan engleskog govornog područja. Dva dana, jedna noć (Deux jours, une nui) progovara o poziciji ‘malih ljudi’ u današnjem konzumerističkom društvu, a Marion Cotillard je za dirljivu ulogu Sandre osvojila europski Oscar i nominaciju za američki Oscar.

    Već 9. godinu za redom ekipa iz Vinkovaca organizira festival dokumentarnog rock filma – DORF 2015 koji će se održati od 11. do 15. ožujka 2015. istovremeno u Vinkovcima, Vukovaru i Osijeku. Ovogodišnji program u kinu Urania započinje u 11.3. u 21 h dokumentarnim filmom Re:Volt, koji je 70’tih godina prošlog stoljeća zbog kritike sistema bio zabranjen za prikazivanje te, potom, nastupom zagrebačkog benda Dječak iz Vode (uz Milana Mladenovića drugi po redu), koji je ujedno napisao i izveo glazbu za taj film. Ostale dane, program počinje u 19 h, ukupno će biti prikazano 10 filmova, a cijena ulaznice je 15 kn.

    U organizaciji Fancuske alijanse Osijek od 16.-29.3. u Uraniji će se održati Revija suvremenog frankofonog filma. Prikazat ćemo ukupno 12 filmova, od kojih će 2 biti u sklopu dječje matineje (u subotu 21. i 29.3.), a prije kojih će se održati prigodne tematske radionice izrade lutaka i marioneta te zvukova prirode. Osim filmova, prikazat će se i cabaret predstava Laurette de Paname koja će se održati u Dječjem kazalištu Branko Mihaljević i predavanje profesorice povijesti umjetnosti Blaženke Vojvodić „Edouard Manet: Bar u Folies Bergèreu“ u prostorijama Francuske alijanse Osijek.

    Ovaj tjedan imamo priliku upoznati i Chappie-ja, prvog robota s mogućnošću samosvjesnog razmišljanja i osjećaja. Glavne uloge tumače Sharlto CopleyHugh JackmanSigourney Weaver i Dev Patel, a zanimljivo je kako ovo nije prva Jackmanova uloga u kojoj se susreće s robotima. Naime, u filmu Pravi čelik radio je s robotima-boksačima, a u X-Men: Dani buduće prošlosti borio se protiv zlih robota.

    Jesse Eissenberg tumači povučenog mladića Simona u filmu Dvojnik (The Double) suočenog s dvojnikom Jamesom, koji je njegova potpuna suprotnost. Film je inspiriran poznatim romanom Dvojnik ruskog klasičara F. M. Dostojevskog. Inspiracija nije stala samo na književnom predlošku, već i na glazbi, pa se u filmu može čuti i poznata melodija iz skladbeDer Doppelganger skladatelja Franza Schuberta.

    Osim ženijalnih filmova i Chappie-ja, možete pogledati avanture Janka Strižića, kojega će beeeez sumnje zavoljeti sva djeca i odrasli te Zlatnim globusom nagrađeni Levijatan koji govori o borbu s vjetrenjačama malog čovjeka protiv korumpiranog gradonačelnika.

    Jeste li znali da u Uraniji možete proslaviti rođendan uz animatora? U ponudi imamo proslave dječjih rođendana uz film&druženje&hranu&piće. Odaberite film i dan i nazovite na broj 031/205-501 oko rezervacije termina. Proslavu možete kombinirati s pizzama iz naše Early Birds ponude: za samo 45 kn dobijete obrok u restoranu Lumiere i ulaznicu za film po izboru.

    Ne propustite ove kvalitetne sadržaje!
    Vidimo se u Uraniji!

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!

    Revija hrvatskog kratkog filma Filmska RUNDA, za svoje osmo izdanje koje će se održati 20. i 21. listopada 2023. u Više…

    Osim Murine, u novom filmskom tjednu premijerno možete pogledati i nastavak velikog animiranog hit crtića Avanture obitelji Bigfoot gdje odlazimo s Adamovom neobičnom obitelji na još jednu nezaboravnu pustolovinu

    KINO „Snovi obično umiru u raju“…

    …rečenica je koju u jednoj od scena filma Murina izgovori bogati američki poduzetnik Javier (Cliff Curtis), a koja je ujedno Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!