ŽIVOT

[FOTO] Aktualna svjetska pobjednica na reviji mačaka ove subote u portanovi

Aktualna svjetska pobjednica (World Winner 2023) Cake Me, bit će predstavljena na revijalnoj izložbi pasminskih mačaka, koju u subotu u Trgovačkom centru Portanova u Osijeku organizira Savez felinoloških društava Hrvatske

Objavljeno 08.11.2023
Matija Ivanković

Bit će to prvo pojavljivanje pobjednice nakon Svjetske izložbe održane u Francuskoj 28. i 29. listopada, ističu njeni vlasnici i uzgajivači dugodlakih Selkirk Rexa, Sašo Seme i Nina Jašić, koji dolaze iz Slovenije.

Cake Me je pobijedila brojnu konkurenciju u kategoriji 3, starosnom razredu mačića, jer je tek napunila 7 mjeseci. No, od prve izložbe se pokazala izvrsnom jer je osvojila titulu Best in Show kao najljepša mačka izložbe, a isto je ponovila na još dvije međunarodne izložbe. Tako se kvalificirala za svjetsku izložbu, najveći događaj krovne felinološke organizacije FIFe, gdje se natjecalo oko 1500 šampionskih mačaka. Cake Me, ili kako ju vlasnici od milja zovu Kejkuša, prava je princeza u svom kućnom okruženju, koja je svjesna svoje ljepote, ali poput svih mačaka najviše voli jesti, igrati se i maziti, ističe Nina.

Selkirk Rex je najnovija pasmina kovrčave mačke nastala spontanom mutacijom 1987. godine, kada je mačka u skloništu za životinje u američkoj državi Montani na svijet donijela šest mačića od kojih jedno s neobičnom kovrčavom dlakom. Uskoro je započeo uzgoj, a u krovnoj felinološkoj organizaciji FIFe Selkirk Rex u potpunosti je priznat 2017. godine. Prema standardu to su srednje velike do velike mačke sa snažnim kostima, zaobljene glave s velikim okruglim očima i blagim izrazom, te blago pravokutnim i vrlo mišićavim tijelom ispod meke dlake. Opuštene su i nježne, druželjubive i tolerantne, umiljate i zaigrane.

Uz dugodlake Selkirk Rexe na izložbi će biti prikazano još osam pasmina, Perzijska, Britanska kratkodlaka, Britanska dugodlaka mačka, Sveta Birma, Neva Masquerada, Ragdoll, Maine Coon i Bengalska mačka, ukupno  53 mačke svih starosnih razreda.

Revijalna izložba na 1. katu Portanove za posjetitelje će biti otvorena od 10 do 18 sati. Cijena ulaznice za odrasle iznosi 4 eura, za djecu, umirovljenike i invalide je 2 eura, a dostupne su i obiteljske ulaznice od 8 eura koje uključuju dvije ulaznice za odrasle i dvije dječje.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Prvih 100 kupaca očekuje prigodan poklon, a svaka kupovina iznad 50 eura ostvarena do kraja tjedna ulazi u izvlačenje poklon bona od čak 500 eura!

Sutra se u Portanovi otvara nova i veća Europa 92, a za vikend stižu tarantule!

29.2. u 11.00 sati otvara se još bolja i veća, odnosno najveća Europa 92 u regiji! Omiljena destinacija ljubitelja vrhunskog Više…

Ako ste fascinirani paucima, veselit će vas da uskoro u Portanovu stiže i jedinstvena izložba tarantula i insekata, i to od 1. ožujka. Tarantule i insekti stižu iz cijeloga svijeta

Uskoro Izložba tarantula u Portanovi

Kao što su mnogi od vas već mogli primijetiti, privremeno je zatvorena Europa 92… A sve s ciljem otvorenja još Više…

Građanska dužnost je prijaviti bilo koji oblik nasilja, a svojim postupanjem dokazujemo da je Grad Osijek ali i Osječko-baranjska županija mjesto nulte tolerancije na nasilje

[FOTO] U Portanovi održana plesna kampanja protiv nasilja nad ženama – “Milijarda ustaje”

Kampanja “One Billion Rising” ili „Milijarda ustaje“ započela je na Valentinovo 2012. kao inicijativa za podizanje svijesti o uznemirujućoj statistici Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

gOSba je rezultat želje za osvježenjem lokalne/nacionalne gastro event konstelacije. Atmosfera gOSbe je opuštajuća, a glazba lagano gibajuća.

gOSba – novi format na gastro-wine-art event sceni

Unutarnja i vanjska obnova kuće dobro napreduje i radovi su u tijeku i to zahvaljujući donacijama dobrih ljudi

Akcija za obitelj Matijević iz Škabrnje dobro napreduje

Suradnja u sprječavanju krijumčarenja osoba, roba i opojnih droga u zaštiti državne granice, sprječavanje nezakonitog lova i ribolova, kao i ostalih nezakonitih radnji na području JUPP Kopački rit.

Suradnjom policijskih službenika i djelatnika parka prirode protiv svih oblika kažnjivih djela